Υλικά:
1 κουταλιά σούπας αλεσμένος λιναρόσπορος
3 κ.σ. νερό
100 γρ. μαλακοί χουρμάδες
50 γρ. ξανθές σταφίδες (σουλτανίνα)
70 γρ. ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι σόδα μαγειρικής
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. ψιλοτριμμένο καρότο
Για το γαρνίρισμα (προαιρετικό):
150 γρ. τυρί κρέμα
1 κουταλιά μέλι
Ψιλοτριμμένο καρότο
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον αλεσμένο λιναρόσπορο με 3 κουταλιές νερό και τον αφήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει σαν ζελέ.
Βάζουμε τους χουρμάδες και τις σταφίδες σε ένα μπολ, τα καλύπτουμε με βραστό νερό και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 10 λεπτά.
Αφού μαλακώσουν, στραγγίζουμε καλά τα φρούτα και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το λάδι και το ζελεδένιο μείγμα του λιναρόσπορου.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, τα μπαχαρικά, τη σόδα και το μείγμα του χουρμά. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ενωθούν καλά.
Αρχικά ρίχνουμε το αλεύρι και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το καρότο.
Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς και το ξεφορμάρουμε. Αν θέλουμε, το γαρνίρουμε με τυρί κρέμα ανακατεμένο με λίγο μέλι και το πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τριμμένο καρότο για έξτρα χρώμα και φρεσκάδα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ