Στραπατσάδα Κεφαλονιάς
Η πιο νόστιμη ελληνική συνταγή με αυγά και ντομάτα

Η στραπατσάδα ή αλλιώς «καγιανάς» είναι μία από τις πιο αγαπημένες, απλές και παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Γεύση καλοκαιριού, γεμάτη νοσταλγία, με λίγα υλικά και απίστευτα πλούσια γεύση.

Ιδανική για πρωινό, μεσημεριανό ή ελαφρύ δείπνο, η στραπατσάδα είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, με βάση τη φρέσκια ντομάτα και τα αυγά.

Υλικά για 2-3 μερίδες:

  • 4 φρέσκες, ώριμες ντομάτες (ή 400 γρ. τριμμένες ντομάτες)

  • 4 αυγά

  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

  • 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Μια πρέζα ζάχαρη (αν η ντομάτα είναι πολύ όξινη)

  • Ρίγανη ή βασιλικός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τις ντομάτες: Αν χρησιμοποιείτε φρέσκες ντομάτες, τις ξεφλουδίζετε (κάνοντας ένα μικρό σταυρό στη βάση και βουτώντας τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό), τις τρίβετε στον τρίφτη και πετάτε τα πολλά υγρά.

  2. Σοτάρισμα: Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και, αν επιθυμείτε, τη σκελίδα σκόρδου και την πιπεριά για 1-2 λεπτά να αρωματιστούν.

  3. Μαγείρεμα της ντομάτας: Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα στο τηγάνι και τη σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Αν είναι όξινη, προσθέτετε μια πρέζα ζάχαρη.

  4. Προσθήκη των αυγών: Χτυπάτε τα αυγά ελαφρώς σε ένα μπολ και τα προσθέτετε στη σάλτσα. Ανακατεύετε συνεχώς για να «στραπατσαριστούν», δηλαδή να ψηθούν αλλά να παραμείνουν ζουμερά και αφράτα.

  5. Προαιρετικά υλικά: Αν θέλετε, προσθέτετε τη θρυμματισμένη φέτα στο τέλος του μαγειρέματος και ανακατεύετε ελαφρά.

  6. Σερβίρισμα: Πασπαλίζετε με ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό και σερβίρετε αμέσως, με φρεσκοψημένο ψωμί ή παξιμάδια.

Tips & Παραλλαγές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε λουκάνικο, μπέικον ή καπνιστή γαλοπούλα για πιο χορταστικό αποτέλεσμα.

  • Η φέτα δεν είναι υποχρεωτική αλλά προσθέτει αλμύρα και σώμα στο πιάτο.

  • Η στραπατσάδα ταιριάζει εξαιρετικά με χωριάτικο ψωμί και ελιές.

Γιατί να επιλέξετε στραπατσάδα;

Εκτός από τη γευστική της αξία, η στραπατσάδα είναι:

  • Πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνες,

  • Οικονομική και ιδανική για χρήση εποχιακών προϊόντων (ντομάτα, αυγό, φέτα),

  • Ιδανική για γρήγορο φαγητό χωρίς πολλά σκεύη και προετοιμασία.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νερό
Απελπισία! Χωρίς νερό θα μείνουν όλη τη νύχτα Νέα Σμύρνη και Παλαιό Φάληρο λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος στο δίκτυο
Νέα Σμύρνη και Παλαιό Φάληρο χωρίς νερό όλη τη νύχτα – Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης τη Δευτέρα
Απελπισία! Χωρίς νερό θα μείνουν όλη τη νύχτα Νέα Σμύρνη και Παλαιό Φάληρο λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος στο δίκτυο
milo
Φλούδες μήλου: Ένας μικρός «θησαυρός» υγείας και γεύσης – 7 έξυπνοι τρόποι αξιοποίησης
Δείτε 7 πρακτικούς και δημιουργικούς τρόπους να αξιοποιήσετε τις φλούδες μήλου στην καθημερινότητά σας
Φλούδες μήλου: Ένας μικρός «θησαυρός» υγείας και γεύσης – 7 έξυπνοι τρόποι αξιοποίησης
ΛΟΝΔΙΝΟ
Πολιτική διαμαρτυρία στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου: Ηθοποιός ύψωσε παλαιστινιακή σημαία στη σκηνή
Η κίνηση του ηθοποιού έρχεται σε μία περίοδο έντονης πολιτικής και κοινωνικής φόρτισης στη Βρετανία αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα και την...
Πολιτική διαμαρτυρία στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου: Ηθοποιός ύψωσε παλαιστινιακή σημαία στη σκηνή
Αντωνία Αλατσατιανού
Η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης που κατέκτησε τη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ πριν την αποφοίτηση της από το Λύκειο
Εξαιρετικό ταλέντο και πρόωρη συμμετοχή σε πανεπιστημιακές εξετάσεις: Το ταλέντο και η τέχνη νίκησαν τον χρόνο
Η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης που κατέκτησε τη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ πριν την αποφοίτηση της από το Λύκειο