Το μήλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα παγκοσμίως, και όχι άδικα. Εκτός από την υπέροχη γεύση του, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ παραμένει χαμηλό σε θερμίδες (περίπου 80 θερμίδες ανά μέτριο μήλο). Ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες – ειδικά για όσους επιδιώκουν να διατηρήσουν ή να μειώσουν το βάρος τους.
Ωστόσο, οι περισσότεροι συνηθίζουν να ξεφλουδίζουν το μήλο και να πετούν τις φλούδες, αγνοώντας ότι και αυτές είναι διατροφικά πολύτιμες.
1. Ψητά τσιπς φλούδας μήλου
Ανακατέψτε τις φλούδες με λίγο βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα και ψήστε τις στον φούρνο. Το αποτέλεσμα; Τραγανά και υγιεινά chips που μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή ως topping σε γιαούρτι και δημητριακά.
2. Αρωματικό τσάι μήλου
Βυθίστε τις φλούδες σε βραστό νερό με ένα ξυλάκι κανέλας και λίγο μέλι. Με τις φλούδες κόκκινου μήλου, το ρόφημα αποκτά ελαφρώς ροζ απόχρωση και γλυκιά επίγευση – ιδανικό για χαλάρωση.
3. Smoothies με φυτικές ίνες
Μην πετάτε τις φλούδες, προσθέστε τες στο blender μαζί με άλλα φρούτα ή λαχανικά. Οι φλούδες ενισχύουν την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και δίνουν έξτρα γεύση.
4. Γαρνιτούρα σαλάτας
Κόψτε τις φλούδες σε λεπτές λωρίδες τύπου ζουλιέν και χρησιμοποιήστε τις ως φυσικό διακοσμητικό και γευστικό στοιχείο στις σαλάτες σας.
5. Σπιτικό μηλόξυδο
Αναμείξτε τις φλούδες με λίγη ζάχαρη και νερό σε γυάλινο δοχείο και αφήστε το μείγμα να ζυμωθεί φυσικά για έναν μήνα. Το αποτέλεσμα είναι αρωματικό μηλόξυδο, χωρίς συντηρητικά.
6. Καθάρισμα σκευών αλουμινίου
Βράστε τις φλούδες με νερό για 30 λεπτά και χρησιμοποιήστε το μείγμα για να καθαρίσετε λεκέδες από μαγειρικά σκεύη. Το φυσικό οξύ από τις φλούδες βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς χωρίς χημικά.
7. Topping για pancakes ή βάφλες
Ψιλοκόψτε τις φλούδες και προσθέστε τις πάνω από pancakes ή βάφλες. Συνδυάστε με κανέλα και μέλι για ένα πρωινό που θυμίζει σπιτική μηλόπιτα, πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Μην πετάτε τις φλούδες – αξιοποιήστε τις δημιουργικά
Η φλούδα του μήλου δεν είναι απόβλητο αλλά θησαυρός. Με λίγη φαντασία, μπορεί να μετατραπεί σε γευστικό σνακ, φυσικό καθαριστικό ή θρεπτικό συστατικό της διατροφής σας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ