κουλουρακια
Πηγή: gastronomos.gr
Το πασχαλινό γλύκισμα που έγινε έθιμο στα ελληνικά σπίτια – Γεύση, ιστορία και παράδοση σε κάθε μπουκιά

Μαζί με το τσουρέκι και τα κόκκινα αυγά, τα σμυρναίικα κουλουράκια αποτελούν για πολλούς ένα αναπόσπαστο στοιχείο της παραδοσιακής γιορτινής γαστρονομίας. Η μικρασιατική καταγωγή τους είναι δεδομένη και συνδεδεμένη με την προσφυγιά του 1922, όταν οι Μικρασιάτισσες έφεραν στην Ελλάδα τις συνταγές τους, γεμάτες νοσταλγία και πολιτισμό.

Όπως εξηγεί η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, στην παραδοσιακή ελληνική ζαχαροπλαστική, το βούτυρο, η ζάχαρη και τα κέικ ήταν σχεδόν άγνωστα. Αντίθετα, στη Σμύρνη –μια κοσμοπολίτικη πόλη με επαφές με την Ευρώπη– η ζάχαρη και τα μπαχαρικά ήταν ευρέως διαδεδομένα και οι συνταγές πλούσιες και ευφάνταστες.

Μερακλούδες και προνομιούχες, οι Σμυρνιές τελειοποίησαν παρασκευές όπως η βασιλόπιτα, το τσουρέκι, τα κέικ και βέβαια, τα διάσημα σήμερα σμυρναίικα κουλουράκια. Με άφθονο βούτυρο, μαστίχα, βανίλια, μαχλέπι και πορτοκάλι, έδωσαν στα γλυκίσματά τους μια μοναδική φινέτσα, που γοήτευσε τους Έλληνες.

Το σχήμα τους –σπείρες, σαλίγκαροι ή πλεξούδες– και το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα, τα κάνουν ακαταμάχητα. Στην παρακάτω παραδοσιακή συνταγή, που διατηρείται αναλλοίωτη για πάνω από 100 χρόνια, θα φτιάξετε περίπου 40 κομμάτια από τα πιο αφράτα και τραγανά κουλουράκια που έχετε δοκιμάσει.

Υλικά για 40 σμυρναίικα κουλουράκια

  • 500 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο, κρύο (όπως αυτό για κουραμπιέδες)

  • 500 γρ. ζάχαρη (2½ κούπες)

  • 2 κρόκοι αυγών

  • 2 καψάκια βανιλίνη

  • 110 ml κονιάκ (καλής ποιότητας)

  • 280 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

  • 1.500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)

  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ.)

Για την επάλειψη:

  • 8-10 κρόκοι αυγών, χτυπημένοι

Διαδικασία παρασκευής

  1. Χτυπάμε το κρύο βούτυρο στο μίξερ (με φτερό), μέχρι να ασπρίσει και να γίνει κρέμα.

  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.

  3. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και τις βανιλίνες.

  4. Προσθέτουμε το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας καλά.

  5. Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με 100 γρ. από το αλεύρι και το ρίχνουμε στο μείγμα.

  6. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική και λίγο κολλώδη ζύμη.

  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

  8. Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήμα βαρκούλας, σαλίγκαρου ή πλεξούδας.

  9. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Ένα κουλουράκι, μια ιστορία

Τα σμυρναίικα κουλουράκια δεν είναι απλώς ένα πασχαλινό έδεσμα. Είναι φορείς μνήμης, γεύσης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Φτιαγμένα με νοικοκυροσύνη και αγάπη, εξακολουθούν να θυμίζουν την κομψότητα και τη φινέτσα των γυναικών της Σμύρνης – εκείνων που έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα, μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους, τις μνήμες και τις μυρωδιές της πατρίδας τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα