Παρά το γεγονός ότι η φωτιά που ξέσπασε χθες (2 Ιουλίου) στην Καλλιτεχνούπολη Ραφήνας τέθηκε υπό έλεγχο, η καταστροφή που άφησε πίσω της είναι μεγάλη.
Τουλάχιστον 7 έως 10 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ καμένες εκτάσεις πρασίνου και οχήματα συνθέτουν ένα σκηνικό απόλυτης καταστροφής.
Με το πρώτο φως της ημέρας, η εικόνα από τις πληγείσες περιοχές – ανάμεσά τους Πικέρμι, Σπάτα και Αρτέμιδα – είναι σοκαριστική: σπίτια έχουν γίνει στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά, με πολλές από αυτές τις κατοικίες να αποτελούν πρώτες κατοικίες οικογενειών.
Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε χαμηλή βλάστηση στη λεωφόρο Μαραθώνος, στο ύψος της Καλλιτεχνούπολης και κοντά στην οδό Αρίωνος. Ενισχυμένοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή συνετέλεσαν στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία κινήθηκε ανεξέλεγκτα σε μεικτή ζώνη κατοικιών και πρασίνου προς Σπάτα, Πικέρμι και Παλλήνη.
Παρά την άμεση κινητοποίηση ισχυρών επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, η ένταση και η κατεύθυνση της φωτιάς προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.
Το 112 εξέδωσε προειδοποίηση για εκκένωση τριών οικισμών: Αγία Κυριακή, Έτος Στέκο και Ήμερος Πεύκος, με οδηγία οι κάτοικοι να κατευθυνθούν στο γήπεδο της Αρτέμιδας. Η αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) πραγματοποίησε 57 απεγκλωβισμούς πολιτών, ενώ απομακρύνθηκαν πάνω από 300 άτομα και 22 κατοικίδια ζώα, με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας.
Ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας, Δημήτρης Μάρκου, επιβεβαίωσε πως υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα. Ο πλήρης απολογισμός των ζημιών θα γίνει όταν ολοκληρωθεί πλήρως το έργο της κατάσβεσης.
Δύσκολη πρόσβαση – Καλλιέργειες και σπίτια στις φλόγες
Η Πυροσβεστική χαρακτήρισε τη φωτιά «δύσκολη και επικίνδυνη», λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και της γειτνίασης κατοικιών με φυσική βλάστηση. Σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας υπήρξαν στον λόφο της Αγίας Κυριακής και ιδιαίτερα στην περιοχή Έτος Στέκο, όπου η πυρκαγιά κινήθηκε με κατεύθυνση προς τα Σπάτα.
Η φωτιά πέρασε ακόμη και στην απέναντι πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώνος, ενώ προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες, αμπελώνες και δομημένο ιστό.
Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις
Αν και η φωτιά έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων, καθώς οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει πλήρως.
Σε εξέλιξη βρίσκεται διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αποτίμηση της κατάστασης και το συντονισμό των επόμενων ενεργειών αποκατάστασης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ