Μελάτα αυγά
Αυγά «en cocotte» - Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή

Τα «Oeufs en cocotte» είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό πιάτο με μελάτα αυγά, που ψήνονται σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη. Πρόκειται για μια γρήγορη και απλή συνταγή, ιδανική για όσους θέλουν να ετοιμάσουν ένα γευστικό γεύμα με βασικά υλικά που συνήθως υπάρχουν στην κουζίνα.

Το πιάτο αυτό μπορεί να σερβιριστεί ως έχει ή να εμπλουτιστεί με λαχανικά, αλλαντικά και φρέσκα μυρωδικά, ενώ συνοδεύεται ιδανικά από φρυγανισμένο ψωμί του τοστ ή ζυμωτό χωριάτικο ψωμί, προσφέροντας μια νόστιμη επιλογή τόσο για πρωινό όσο και για ένα ελαφρύ μεσημεριανό.

Υλικά για τη Συνταγή

½  κουταλιά της σούπας μαργαρίνη, λάδι ή βούτυρο, λιωμένο, για να αλείψετε τα φορμάκια

100 γραμμάρια τριμμένο τυρί της επιλογής σας

4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος, πλήρης 35%

8 τοματίνια, κομμένα στη μέση (προαιρετικά)

4 αυγά

Αλατοπίπερο κατά βούληση

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή φέτες από ζυμωτό χωριάτικο

Εκτέλεση

1.Αρχικά προθερμάνετε τον φούρνο στους 220° C.

2.Λαδώστε μικρά κεραμικά (ή άλλα πυρίμαχα) φορμάκια ψησίματος με λίγο λιωμένο βούτυρο, λάδι ή μαργαρίνη. Καλύψτε τη βουτυρωμένη βάση τους με τριμμένο τυρί.

3.Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση, αν χρησιμοποιήσετε και προσθέστε τα κι αυτά πάνω από το τριμμένο τυρί μαζί με την κρέμα γάλακτος.

4.Σπάστε ένα ολόκληρο αυγό σε κάθε φορμάκι και πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι.

5.Τοποθετήστε τις κεραμικές φόρμες σε μια σχάρα στο κέντρο του φούρνου, στη μεσαία θέση και ψήστε για 10-15 λεπτά ή ψήστε τα αυγά σε μπαιν μαρί, όπως προτείνεται παρακάτω.

6.Σερβίρετε τις κοκότ με ποιοτικό ψωμί, κατά προτίμηση φρυγανισμένο για λίγα λεπτά στο φούρνο.

Συμβουλή

-Για τον έλεγχο τη θερμοκρασίας και την αποτελεσματικότητα της τεχνικής συνιστάται το ψήσιμο σε μπαιν μαρί (βάλτε τα φορμάκια σε ένα ταψί και ρίξτε βραστό νερό έτσι ώστε να φτάνει εξωτερικά μέχρι τη μέση και λίγο παραπάνω). Προτιμήστε σκεύη με καπάκι για να μην πιτσιλιστούν οι κρόκοι από το νερό και βράστε τα έτσι για 10 λεπτά.

-Οι κοκότ έχουν εξαιρετική γεύση με μερικά ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως μανιτάρια ελαφρά σοταρισμένα ή καραμελωμένα κρεμμύδια αλλά και με ψιλοκομμένο ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό.

Πηγή: topontiki.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βαφλες
Το απόλυτο μυστικό για αφράτες και τραγανές βάφλες στο σπίτι
Οι βάφλες είναι από εκείνες τις λιχουδιές που ταιριάζουν σε κάθε στιγμή της ημέρας. Τις απολαμβάνουμε στο πρωινό, ως γλυκό μετά το φαγητό, αλλά και...
Το απόλυτο μυστικό για αφράτες και τραγανές βάφλες στο σπίτι
σκύλος
6 συνήθειες που μπορεί να κόβουν χρόνια από τη ζωή του σκύλου μας
Mέσα στην καλή μας πρόθεση, υπάρχουν φορές που κάνουμε μικρά αλλά καθοριστικά λάθη, τα οποία μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και τη μακροζωία...
6 συνήθειες που μπορεί να κόβουν χρόνια από τη ζωή του σκύλου μας