αλουμινοχαρτο
Αλουμινόχαρτο στην κουζίνα - Ασφαλές ή επικίνδυνο;

Από το τύλιγμα ενός σάντουιτς μέχρι το ψήσιμο στον φούρνο, το αλουμινόχαρτο είναι από τα πιο διαδεδομένα υλικά στην καθημερινή κουζίνα. Φτιαγμένο από καθαρό αλουμίνιο, ξεχωρίζει για την ευκαμψία και την ανθεκτικότητά του. Ωστόσο, η ευρεία του χρήση έχει αρχίσει να προκαλεί ερωτήματα για την ασφάλεια και την επίδρασή του στην υγεία.

Σύμφωνα με ειδικούς, όταν το αλουμινόχαρτο εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες ή έρχεται σε επαφή με όξινα και αλμυρά τρόφιμα –όπως ντομάτα, λεμόνι ή μαγειρεμένα φαγητά με μπαχαρικά– μπορεί να προκαλέσει «μετανάστευση αλουμινίου». Η διαδικασία αυτή οδηγεί στη μεταφορά μικρών ποσοτήτων του μετάλλου στο φαγητό. Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μηχανισμούς αποβολής του αλουμινίου, η μακροχρόνια και συστηματική έκθεση ενδέχεται να συνδεθεί με προβλήματα στα οστά και το νευρικό σύστημα.

Οι εναλλακτικές λύσεις είναι πλέον πολλές και προσβάσιμες. Το χαρτί ψησίματος, τα γυάλινα και κεραμικά σκεύη, αλλά και τα ανοξείδωτα σκεύη μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του μαγειρέματος χωρίς τους ίδιους κινδύνους. Επιπλέον, για την αποθήκευση τροφίμων, τα υφασμάτινα καλύμματα ή επαναχρησιμοποιούμενα περιτυλίγματα από κερί μέλισσας συνιστούν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.

Όσοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αλουμινόχαρτο καλό είναι να αποφεύγουν την άμεση επαφή με όξινα τρόφιμα και να το χρησιμοποιούν σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Η σωστή ανακύκλωση μετά τη χρήση είναι επίσης σημαντική, καθώς περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η αλλαγή συνηθειών στην κουζίνα δεν είναι απαραίτητα δύσκολη. Με λίγη προσοχή, μπορεί να γίνει πιο ασφαλής – και για εμάς και για τον πλανήτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιστορική νίκη στο Τζόκερ: 19,89 εκατομμύρια ευρώ σε έναν παίκτη με μόνο 5 ευρώ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ
Απαγορευμένη χρωστική ουσία σε καραμέλες – Ο κίνδυνος του διοξειδίου του τιτανίου
Για τους καταναλωτές, η επιλογή τροφίμων με καθαρή σήμανση και χωρίς περιττά πρόσθετα παραμένει η πιο ασφαλής στρατηγική
Απαγορευμένη χρωστική ουσία σε καραμέλες – Ο κίνδυνος του διοξειδίου του τιτανίου
λαχανικα
Γιατί τα κομμένα και πλυμένα συσκευασμένα λαχανικά θεωρούνται «βόμβες» μικροβίων
Η σαλάτα σε σακούλα μπορεί να φαίνεται πρακτική, όμως συχνά είναι από τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ.
Γιατί τα κομμένα και πλυμένα συσκευασμένα λαχανικά θεωρούνται «βόμβες» μικροβίων
paidi-kai-orthografia.jpg
«Εν πάση περιπτώσει» ή «εν πάσει περιπτώσει»; Η σωστή χρήση και τα συνηθισμένα λάθη
Παρότι η Νέα Ελληνική δεν χρησιμοποιεί τη δοτική, πολλές λόγιες φράσεις που επιβιώνουν μέχρι σήμερα διατηρούν αυτούς τους παλιούς τύπους. Γι’ αυτό...
«Εν πάση περιπτώσει» ή «εν πάσει περιπτώσει»; Η σωστή χρήση και τα συνηθισμένα λάθη