Αν βαρέθηκες τις προβλέψιμες σαλάτες και ψάχνεις κάτι πιο χορταστικό, υγιεινό και γεμάτο γεύση, τότε αυτή η εκδοχή του φακόρυζου με πίκλες κρεμμυδιού και τραγανό αμύγδαλο είναι ό,τι πρέπει. Ένα πιάτο που τρώγεται ευχάριστα χλιαρό ή και κρύο, ιδανικό για το μεσημέρι στο γραφείο ή ένα ελαφρύ δείπνο στο σπίτι.
Μην φοβηθείς τις πίκλες κρεμμυδιού! Είναι απλές στην παρασκευή και μεταμορφώνουν τη γεύση του πιάτου, δίνοντάς του ευχάριστη γλυκύτητα και τραγανή υφή, ακόμα κι αν γενικά αποφεύγεις το ωμό κρεμμύδι.
Υλικά (για 4 μερίδες)
Για το φακόρυζο:
150 γρ. καστανό ρύζι (βρασμένο)
150 γρ. φακές (βρασμένες)
Για τη σαλάτα:
1 μικρό αγγούρι, σε κυβάκια
1 ντομάτα, χωρίς σπόρους, σε καρέ
1 μικρή κόκκινη πιπεριά, σε μικρά κομμάτια
30 γρ. καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου
Για το ντρέσινγκ:
30 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
20 γρ. χυμός λεμονιού
2 γρ. αλάτι
1 γρ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πίκλες κρεμμυδιού:
100 γρ. κόκκινο κρεμμύδι, σε πολύ λεπτές φέτες
100 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
100 γρ. νερό
50 γρ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε το καστανό ρύζι:
Ξεπλένουμε το ρύζι με κρύο νερό.
Σε κατσαρόλα βράζουμε 500 ml νερό με λίγο αλάτι και προσθέτουμε το ρύζι.
Σιγοβράζουμε με σκεπασμένο καπάκι για 30-35 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε τις φακές:
Ξεπλένουμε καλά τις φακές.
Βράζουμε για 5 λεπτά, τις σουρώνουμε και επαναφέρουμε σε καθαρό νερό με λίγο αλάτι.
Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν.
Ετοιμάζουμε τις πίκλες:
Βάζουμε το ξίδι, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μικρό κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Περιχύνουμε το ζεστό μείγμα πάνω στις φέτες κρεμμυδιού σε ένα γυάλινο βάζο.
Αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά να σταθούν (κρατάνε και στο ψυγείο για μέρες!).
Στήνουμε τη σαλάτα:
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το φακόρυζο, το αγγούρι, τη ντομάτα και την πιπεριά.
Χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με πίκλες κρεμμυδιού και το καβουρδισμένο αμύγδαλο από πάνω.
Extra Tips:
Καβουρδίζουμε το φιλέ αμυγδάλου σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει – προσθέτει φανταστικό άρωμα και τραγανή υφή.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
Αν θες, πρόσθεσε λίγη φέτα ή κατσικίσιο τυρί για παραπάνω νοστιμιά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ