Thumbnail
Με το καλοκαίρι να έχει μπει δυναμικά, οι παγωμένες απολαύσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα ζαχαροπλαστεία και στα καταστήματα εστίασης.

Γιατί δεν είναι το ίδιο πράγμα;
Η διαφορά δεν είναι απλώς γλωσσική. Αντιθέτως, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις βασικοί παράγοντες που τα ξεχωρίζουν: η ποσότητα του αέρα που ενσωματώνεται κατά την παρασκευή, το ποσοστό λιπαρών και η θερμοκρασία σερβιρίσματος.

Gelato: Το ιταλικό "παγωτό"
Το gelato, το ιταλικό αγαπημένο, έχει γίνει διάσημο για την πλούσια και βελούδινη υφή του. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ιταλία συχνά το δοκιμάζουν σε γεύσεις-θρύλους όπως φιστίκι και stracciatella. Ωστόσο, η αυθεντική εκδοχή είναι διαφορετική από το κλασικό παγωτό που έχουμε συνηθίσει. Σύμφωνα με ειδικούς, το gelato φτιάχνεται με πιο αργή ανάδευση που το κάνει πιο συμπαγές και πυκνό, καθώς εγκλωβίζει λιγότερο αέρα.

Πώς ξεχωρίζουμε το αυθεντικό gelato;
Ένας απλός τρόπος είναι να προσέξουμε τα χρώματα: το αυθεντικό gelato έχει συνήθως πιο απαλά και φυσικά χρώματα, χωρίς έντονες αποχρώσεις. Αν δείτε πολύ έντονα ή φωτεινά χρώματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνητά χρώματα, κάτι που δεν συμβαίνει στο αυθεντικό gelato.

Οι τρεις μεγάλες διαφορές
Αν και το γάλα και η κρέμα γάλακτος είναι κοινά υλικά και στα δύο, οι αναλογίες και η μέθοδος παρασκευής τα διαφοροποιούν.

Λιπαρά: Το παγωτό έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά (14% έως 25%), χάρη στη βαριά κρέμα γάλακτος και τους κρόκους αυγών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του. Το gelato, από την άλλη, φτιάχνεται με περισσότερο πλήρες γάλα και λιγότερη κρέμα γάλακτος, με λιγότερα λιπαρά (περίπου 4% έως 9%), κάτι που το κάνει πιο ελαφρύ και βελούδινο.

Αέρας: Το παγωτό συνήθως "χτυπιέται" πιο έντονα κατά την παρασκευή, με αποτέλεσμα να ενσωματώνει περισσότερο αέρα, κάτι που του δίνει πιο αφράτη υφή. Το gelato αναδεύεται πιο αργά, άρα είναι πιο συμπαγές.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: Το παγωτό σερβίρεται πιο παγωμένο (από -18 έως -22°C), ενώ το gelato σερβίρεται λίγο πιο ζεστό (περίπου -14°C). Αυτό το καθιστά πιο μαλακό και του επιτρέπει να λιώνει πιο γρήγορα στο στόμα, προσφέροντας πιο πλούσια γεύση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

patates_1.jpg
Πατάτες στην κατάψυξη: Γιατί οι ειδικοί συνιστούν να το αποφεύγουμε
Πολλοί καταναλωτές συνηθίζουν να βάζουν τις πατάτες στην κατάψυξη για μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η πρακτική...
Πατάτες στην κατάψυξη: Γιατί οι ειδικοί συνιστούν να το αποφεύγουμε