Υλικά
300 γρ. φακές μέτριες
3 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες)
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
2 κ.γ. ντοματοπελτές
1 κ.γ. μπούκοβο καυτερό (ή κατά προτίμηση)
1.200 ml νερό
50 ml ξίδι
70 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αρχικά ελέγχουμε τις φακές για ξένα σώματα, όπως μικρές πετρούλες, και τις ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό.
Τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και τις αφήνουμε να πάρουν μια πρώτη βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Δεν αλλάζουμε το νερό, καθώς περιέχει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία και τη βασική γεύση του οσπρίου.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης. Καλύπτουμε μερικώς την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθεί καλά στο ζουμί. Συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 15 λεπτά, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν χωρίς να διαλυθούν εντελώς.
Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το μπούκοβο ή τη ρίγανη, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε τη σούπα να "σταθεί" για 10 λεπτά εκτός φωτιάς ώστε να χυλώσει ιδανικά πριν τη σερβίρουμε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ