solomos
Παραδοσιακές μέθοδοι όπως το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στα κάρβουνα μπορεί να νοστιμίζουν το φαγητό, αλλά ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Με στόχο να εντοπίσουν την πιο υγιεινή μέθοδο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία συνέκριναν δύο ήπιες τεχνικές μαγειρέματος: το βράσιμο και τον ατμό. Εστίασαν στην παρουσία της κυλινδροσπερμοψίνης, μιας τοξικής ουσίας που παράγεται από κυανοβακτήρια και ανιχνεύεται συχνά σε ψάρια του γλυκού νερού.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food Control, έδειξαν ότι ο ατμός είναι πιο αποτελεσματικός από το βράσιμο στην απομάκρυνση της συγκεκριμένης τοξίνης. Συγκεκριμένα, το μαγείρεμα στον ατμό επί τουλάχιστον δύο λεπτά μείωσε την περιεκτικότητα σε κυλινδροσπερμοψίνη κατά 26%, ενώ το βράσιμο μόνο κατά 18%. Επιπλέον, όταν το ψάρι έβραζε, μέρος της τοξίνης περνούσε στο νερό, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι ο ατμός αποτελεί πιο ασφαλή επιλογή.

Οι κυανοτοξίνες, όπως η κυλινδροσπερμοψίνη, δεν περιορίζονται μόνο στα ψάρια. Μπορεί να εντοπιστούν και σε φυτικά προϊόντα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό. Οι πιθανές επιπτώσεις στον άνθρωπο περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, αφυδάτωση, διάρροια και προβλήματα σε ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά και το ήπαρ, αν και η επιστημονική γνώση γύρω από την πλήρη δράση τους παραμένει ελλιπής.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για περισσότερη και πιο αξιόπιστη έρευνα σχετικά με τη συγκέντρωση και την επικινδυνότητα αυτών των τοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε επόμενη φάση, οι ερευνητές σχεδιάζουν να αξιολογήσουν και άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στον φούρνο και το μαγείρεμα με φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να προσδιοριστεί ποιος τρόπος είναι ο πιο ασφαλής από διατροφική και τοξικολογική άποψη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γιαούρτι
Γιατί αξίζει να τρως γιαούρτι καθημερινά
Το γιαούρτι είναι ένα θρεπτικό σνακ που παρέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων όπως κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Γιατί αξίζει να τρως γιαούρτι καθημερινά
granola
Σπιτική γκρανόλα χωρίς ζάχαρη
Η παρακάτω εκδοχή είναι χωρίς ζάχαρη, vegan και χωρίς γλουτένη, ιδανική για όσους θέλουν κάτι ελαφρύ αλλά χορταστικό.
Σπιτική γκρανόλα χωρίς ζάχαρη