Σε καλά οργανωμένες παγίδες έπεσαν δύο επαγγελματίες σε Σκιάθο και Ζαγορά, όταν άγνωστοι προσποιήθηκαν πελάτες που ήθελαν απλώς να... κάνουν μια κράτηση. Πίσω όμως από την υποτιθέμενη πρόθεση για γεύμα ή διαμονή, κρύβονταν απατεώνες που γνώριζαν καλά πώς να αποσπούν προσωπικά δεδομένα και τραπεζικούς κωδικούς.
Η πρώτη υπόθεση αφορά έναν 51χρονο από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος το 2022 τηλεφώνησε σε ιδιοκτήτρια εστιατορίου στη Σκιάθο και προσποιήθηκε τον ενδιαφερόμενο πελάτη. Στη διάρκεια της επικοινωνίας για τη «μεταφορά χρημάτων» προκειμένου να ολοκληρωθεί η κράτηση, κατάφερε να αποσπάσει ευαίσθητες πληροφορίες, μεταξύ αυτών κωδικούς e-banking και στοιχεία επικοινωνίας της ίδιας και της κόρης της. Αποτέλεσμα ήταν να «σηκώσει» από τον λογαριασμό τους 4.900 ευρώ.
Ο 51χρονος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών και χρηματική ποινή 300 ευρώ, με αναστολή και δικαίωμα έφεσης.
Ανάλογο ήταν το σενάριο και στη δεύτερη υπόθεση, με πρωταγωνίστρια μια 35χρονη από τη Λαμία, η οποία επικοινώνησε με ξενώνα στη Ζαγορά, υποδυόμενη την πελάτισσα που ήθελε να κλείσει δωμάτιο. Μέσα από παρόμοιο τέχνασμα, απέσπασε στοιχεία του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και αφαίρεσε 2.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Η κατηγορούμενη κρίθηκε επίσης ένοχη ερήμην και της επιβλήθηκε ίδια ποινή με αναστολή και δυνατότητα έφεσης.
Οι δύο υποθέσεις αναδεικνύουν τη διαρκή απειλή της ηλεκτρονικής απάτης, με δράστες να αξιοποιούν καθημερινά σενάρια για να παγιδεύσουν ανυποψίαστους επαγγελματίες. Οι αρχές υπενθυμίζουν στους πολίτες να μην κοινοποιούν ποτέ τραπεζικούς κωδικούς ή προσωπικά δεδομένα, ακόμη κι όταν η επικοινωνία φαίνεται «αθώα».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ