φαγητο
Η διατροφή που περιλαμβάνει υψηλό ποσοστό τέτοιων προϊόντων επηρεάζει άμεσα τη μακροχρόνια υγεία και τη διάρκεια ζωής

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μόλις 10% περισσότερων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων όπως το συσκευασμένο ψωμί, τα έτοιμα γεύματα και τα γλυκά αρτοσκευάσματα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου πριν από την ηλικία των 75 ετών κατά περίπου 3%, σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αγγλία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Preventive Medicine, υπογραμμίζουν ότι τα UPF ευθύνονται για σημαντικό αριθμό πρόωρων θανάτων σε αρκετές χώρες. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι προκαλούν περίπου 124.107 θανάτους ετησίως, ενώ στην Αγγλία ο αριθμός αγγίζει τους 17.781.

Πώς επιβαρύνουν την υγεία τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Ο επικεφαλής της μελέτης, Eduardo Augusto Fernandes Nilson από το Ίδρυμα Oswaldo Cruz στη Βραζιλία, τόνισε ότι τα πρόσθετα που περιέχονται στα UPF όπως τα γλυκαντικά και τα τεχνητά αρώματα έχουν επίσης αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από οκτώ χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Κολομβία, Χιλή και Μεξικό. Τα ποσοστά πρόωρων θανάτων που συνδέονται με την κατανάλωση UPF κυμαίνονται από 4% στην Κολομβία, 5% στη Βραζιλία και 6% στη Χιλή, φτάνοντας έως και 10,9% στον Καναδά, 13,7% στις ΗΠΑ και 13,8% στην Αγγλία το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη συνολική διατροφή των ατόμων.

Ανάγκη για πολιτικές παρεμβάσεις
Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο αυστηρούς κανονισμούς στην εμπορία και πώληση των UPF, ιδίως σε ευαίσθητους χώρους όπως τα σχολεία και οι χώροι εργασίας. Προτείνεται επίσης η επιβολή φόρων σε αυτά τα προϊόντα ως μέτρο αποθάρρυνσης της κατανάλωσης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και κίνδυνος ασθενειών
Η σύνδεση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με προβλήματα υγείας δεν είναι νέα. Παλαιότερες έρευνες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο BMJ το 2023, έδειξαν ότι όσοι καταναλώνουν υψηλά ποσοστά UPF έχουν 4% μεγαλύτερο συνολικό κίνδυνο θανάτου και 9% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από αίτια άλλα από τον καρκίνο ή τις καρδιοπάθειες.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά κρίνονται τα προϊόντα όπως το επεξεργασμένο κρέας, τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα υπερ-επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, τα οποία συγκαταλέγονται στα πιο επιβλαβή UPF.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

plidirio
Το πιο βρώμικο σημείο του πλυντηρίου και πώς να το καθαρίσετε
Παρά την εμφανή καθαριότητά του, στο εσωτερικό του συγκεντρώνονται υπολείμματα απορρυπαντικών, μικρόβια και μούχλα, κυρίως σε ένα σημείο που οι...
Το πιο βρώμικο σημείο του πλυντηρίου και πώς να το καθαρίσετε
giatros
Προληπτικός έλεγχος: Το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά του καρκίνου
Η εφαρμογή τακτικών προγραμμάτων screening σώζει ζωές και μειώνει το οικονομικό κόστος που προκαλεί η θεραπεία προχωρημένων καρκίνων.
Προληπτικός έλεγχος: Το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά του καρκίνου
ιταλια
Ελληνικά χωριά της Ιταλίας: Ένα ταξίδι στην Απουλία και την Καλαβρία
Η νότια Ιταλία κρύβει μοναδικές ελληνικές κοινότητες που διατηρούν ζωντανή την παράδοση και τη γλώσσα της Μεγάλης Ελλάδας.
Ελληνικά χωριά της Ιταλίας: Ένα ταξίδι στην Απουλία και την Καλαβρία