καφές
Η ιδέα ενός αρωματικού εσπρέσο ή ενός freddo μπορεί να σε ξεσηκώσει από το κρεβάτι και να σε βάλει κατευθείαν σε ρυθμό ημέρας. Όμως, σύμφωνα με την επιστήμη, ίσως να μην είναι τόσο καλή ιδέα να τον πιεις με το που ξυπνήσεις.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Time, η κατανάλωση καφέ πριν τις 9:30 το πρωί μπορεί να φέρει περισσότερο άγχος παρά ενέργεια. Κι αυτό γιατί εκείνες τις ώρες, τα επίπεδα κορτιζόλης (γνωστής και ως ορμόνη του στρες) είναι φυσικά ανεβασμένα. Αν προσθέσεις καφεΐνη σε αυτή τη φάση, το σώμα σου μπαίνει σε μεγαλύτερη ένταση. Το αποτέλεσμα; Αυξημένος εκνευρισμός και πίεση, αντί για την ανακούφιση που περιμένεις από τον καφέ.

Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένεις μέχρι τις 9:30 το πρωί για να απολαύσεις το ρόφημά σου, καθώς τότε τα επίπεδα της κορτιζόλης αρχίζουν να πέφτουν, οπότε ο καφές μπορεί να λειτουργήσει πιο ομαλά και ευεργετικά.

Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι για όσους ξυπνούν πολύ αργότερα από το συνηθισμένο. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Amanda Maucere από το Lung Health Institute, το σώμα μας προσαρμόζεται στις καθημερινές μας συνήθειες πρόκειται για τον λεγόμενο κιρκαδικό ρυθμό. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που δουλεύει νύχτα, έχει αυξημένη κορτιζόλη τις ώρες που ξυπνά, ακόμη κι αν αυτές είναι το απόγευμα. Άρα και σ’ αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να καθυστερήσει λίγο τον καφέ του.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σύνοδος Πρυτάνεων
Πρυτανικές εκλογές 2026: Τα πρώτα ΑΕΙ που ανακοίνωσαν ημερομηνίες και προθεσμίες
Σε τροχιά αλλαγής τα Πανεπιστήμια: Ξεκίνησαν οι προκηρύξεις για τις νέες Διοικήσεις – Το χρονοδιάγραμμα των 10 ΑΕΙ
Πρυτανικές εκλογές 2026: Τα πρώτα ΑΕΙ που ανακοίνωσαν ημερομηνίες και προθεσμίες
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Στις 22 Απριλίου οι Πρυτανικές εκλογές - Οι προκηρύξεις
Εκδόθηκαν οι προκηρύξεις για την ανάδειξη των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Στις 22 Απριλίου οι Πρυτανικές εκλογές - Οι προκηρύξεις
ΑΠΘ
ΑΠΘ: 100 αγριοκερασιές για τα 100 χρόνια του ΑΕΙ – Συγκίνηση για τους φοιτητές που χάθηκαν στα Τέμπη
Συμβολική δράση από την Πρυτανεία και τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ - Η πρώτη αγριοκερασιά αφιερώθηκε στους φοιτητές - θύματα των Τεμπών
ΑΠΘ: 100 αγριοκερασιές για τα 100 χρόνια του ΑΕΙ – Συγκίνηση για τους φοιτητές που χάθηκαν στα Τέμπη