Thumbnail
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η αυξημένη κατανάλωση καλίου μέσω φρούτων όπως οι μπανάνες ίσως είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από το να περιορίσει κανείς μόνο το αλάτι.

Η υπέρταση επηρεάζει σχεδόν το 1/3 των ενηλίκων παγκοσμίως και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, ακόμα και νεφρικές παθήσεις ή άνοια. Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί συμβουλεύουν μείωση του νατρίου για καλύτερο έλεγχο της πίεσης. Η νέα έρευνα όμως προσθέτει κάτι ακόμη: την ανάγκη για περισσότερο κάλιο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology-Renal Physiology και δείχνει ότι τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, όπως οι μπανάνες και το μπρόκολο, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πίεσης ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι η απλή μείωση του αλατιού. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Anita Layton από το Πανεπιστήμιο του Waterloo, το να προσθέσει κανείς τροφές με κάλιο στη διατροφή του έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο λόγος έχει να κάνει με τη δράση του νατρίου και του καλίου στο σώμα, καθώς πρόκειται για δύο ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν κρίσιμες λειτουργίες όπως η συστολή των μυών και η ισορροπία των υγρών.

Η έρευνα προτείνει ότι δεν έχει σημασία μόνο η ποσότητα νατρίου ή καλίου που καταναλώνουμε, αλλά κυρίως η αναλογία μεταξύ των δύο. Όταν το κάλιο υπερισχύει, η αρτηριακή πίεση φαίνεται να πέφτει πιο αποτελεσματικά.

Μάλιστα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ειδικό υπολογιστικό μοντέλο που εξετάζει πώς επηρεάζει αυτή η αναλογία άνδρες και γυναίκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στην υπέρταση, αλλά επίσης ανταποκρίνονται καλύτερα στην αύξηση του καλίου.

Αυτού του είδους η προσομοίωση μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για μελλοντικές μελέτες, καθώς βοηθά να ερευνηθούν οι επιδράσεις διατροφικών παραγόντων στον οργανισμό χωρίς κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αφίσα μουσικού σχολείου Πειραιά
Το Μουσικό Σχολείο Πειραιά στο Μεσολόγγι με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Με λογισμό και μ’ όνειρο»
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά τιμούν την ιστορική επέτειο των 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου
Το Μουσικό Σχολείο Πειραιά στο Μεσολόγγι με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Με λογισμό και μ’ όνειρο»
ypoyrgeio paideias kai thriskeymaton
ΣΥΚΥΠ: Στο «σκοτάδι» ο σχεδιασμός του νέου Υπουργείου Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Αντιδράσεις από τον ΣΥΚΥΠ για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση
ΣΥΚΥΠ: Στο «σκοτάδι» ο σχεδιασμός του νέου Υπουργείου Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης