Τηγανητές πατάτες
Τρόποι για να κάνουμε τα τηγανητά φαγητά πιο υγιεινά

Οι διατροφικές οδηγίες μπορεί να μεταβάλλονται διαρκώς ανάλογα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, όμως ένα πράγμα μοιάζει αδιαπραγμάτευτο: τα τηγανητά φαγητά παραμένουν στην «κόκκινη λίστα» των διατροφολόγων.

Παρόλα αυτά, οι λάτρεις της τραγανής πατάτας ή των λαχταριστών κοτομπουκιών δεν χρειάζεται να απελπίζονται. Με μερικές προσαρμογές, οι αγαπημένες αυτές γεύσεις μπορούν να ενταχθούν σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Γιατί το τηγάνι είναι... κακόφημο

Η μέθοδος του τηγανίσματος, όπου το φαγητό βυθίζεται σε καυτό λάδι, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

«Τα τηγανητά τρόφιμα απορροφούν σημαντική ποσότητα λίπους, κάτι που ανεβάζει αισθητά τις θερμίδες τους», εξηγεί ο Nate Wood, διευθυντής Διατροφικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale. Ενδεικτικά, μια ψητή πατάτα 100 γραμμαρίων περιέχει περίπου 93 θερμίδες, ενώ η τηγανητή της εκδοχή ξεπερνά τις 300.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το τηγάνισμα οδηγεί στη δημιουργία τοξικών παραπροϊόντων, ειδικά όταν το λάδι θερμαίνεται επανειλημμένα. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να εντείνουν τις φλεγμονές στο σώμα, επιβαρύνοντας τη συνολική υγεία, σύμφωνα με τον Luis Rustveld, καθηγητή στο Baylor College of Medicine.

Πώς να τηγανίσετε… σωστά

Αν δεν θέλετε να αποχωριστείτε τις τηγανητές λιχουδιές, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές έξυπνες τακτικές για να τις απολαύσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια:

  • Αποφύγετε το τηγάνισμα εκτός σπιτιού: Τα εστιατόρια συχνά χρησιμοποιούν το ίδιο λάδι πολλές φορές, κάτι που ενισχύει τον σχηματισμό επιβλαβών ουσιών.

  • Προτιμήστε το τηγάνισμα με λίγο λάδι: Αντί για βαθύ τηγάνισμα, χρησιμοποιήστε ένα λεπτό στρώμα λαδιού στο τηγάνι. Έτσι, το φαγητό γίνεται τραγανό χωρίς να «πνιγεί» στο λίπος.

  • Δοκιμάστε σοτάρισμα: Είναι ταχύτερο, χρησιμοποιεί λιγότερο λάδι και μειώνει τη θερμική καταπόνηση των τροφίμων.

  • Προσοχή στο πανάρισμα: Περιορίστε το αλεύρι και τη φρυγανιά – απορροφούν πολύ λάδι. Εναλλακτικά, προτιμήστε πιο ελαφριές επαλείψεις, όπως αλεύρι ρεβιθιού ή καλαμποκιού.

  • Επιλέξτε σωστά το λάδι σας: Προτιμήστε έλαια πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο ή το κραμβέλαιο, που αντέχουν καλύτερα στη θερμότητα και δημιουργούν λιγότερες βλαβερές ενώσεις.

  • Ανακαλύψτε το air fryer: Η φριτέζα αέρος σας επιτρέπει να απολαύσετε τραγανές γεύσεις με ελάχιστο λάδι. Πατάτες σε φέτες, λίγο λάδι, αλάτι και 15 λεπτά στους 180°C αρκούν για να έχετε υγιεινά chips με γεύση και υφή που θυμίζουν τηγανητά.

Συμπέρασμα

Το τηγανητό φαγητό δεν χρειάζεται να εξαφανιστεί από το πιάτο σας, αρκεί να ξέρετε πώς να το μαγειρέψετε και πότε να το καταναλώσετε. Αντί να το δαιμονοποιείτε, αντιμετωπίστε το με μέτρο και έξυπνες τεχνικές – και θα συνεχίσει να σας χαρίζει γευστικές απολαύσεις χωρίς περιττές ενοχές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μπαρμπαστάθης
Νέες θέσεις εργασίας στη εταιρεία Μπάρμπα Στάθης- Πώς θα κάνετε αίτηση
Οι περισσότερες θέσεις αφορούν τις εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν και ανοικτές θέσεις σε Αθήνα και Λάρισα
Νέες θέσεις εργασίας στη εταιρεία Μπάρμπα Στάθης- Πώς θα κάνετε αίτηση
Θανάσης Ρεντζής
Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και διανοητής Θανάσης Ρεντζής
Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική κοινότητα.
Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και διανοητής Θανάσης Ρεντζής