Τηγανητές πατάτες
Τρόποι για να κάνουμε τα τηγανητά φαγητά πιο υγιεινά

Οι διατροφικές οδηγίες μπορεί να μεταβάλλονται διαρκώς ανάλογα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, όμως ένα πράγμα μοιάζει αδιαπραγμάτευτο: τα τηγανητά φαγητά παραμένουν στην «κόκκινη λίστα» των διατροφολόγων.

Παρόλα αυτά, οι λάτρεις της τραγανής πατάτας ή των λαχταριστών κοτομπουκιών δεν χρειάζεται να απελπίζονται. Με μερικές προσαρμογές, οι αγαπημένες αυτές γεύσεις μπορούν να ενταχθούν σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Γιατί το τηγάνι είναι... κακόφημο

Η μέθοδος του τηγανίσματος, όπου το φαγητό βυθίζεται σε καυτό λάδι, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

«Τα τηγανητά τρόφιμα απορροφούν σημαντική ποσότητα λίπους, κάτι που ανεβάζει αισθητά τις θερμίδες τους», εξηγεί ο Nate Wood, διευθυντής Διατροφικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale. Ενδεικτικά, μια ψητή πατάτα 100 γραμμαρίων περιέχει περίπου 93 θερμίδες, ενώ η τηγανητή της εκδοχή ξεπερνά τις 300.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το τηγάνισμα οδηγεί στη δημιουργία τοξικών παραπροϊόντων, ειδικά όταν το λάδι θερμαίνεται επανειλημμένα. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να εντείνουν τις φλεγμονές στο σώμα, επιβαρύνοντας τη συνολική υγεία, σύμφωνα με τον Luis Rustveld, καθηγητή στο Baylor College of Medicine.

Πώς να τηγανίσετε… σωστά

Αν δεν θέλετε να αποχωριστείτε τις τηγανητές λιχουδιές, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές έξυπνες τακτικές για να τις απολαύσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια:

  • Αποφύγετε το τηγάνισμα εκτός σπιτιού: Τα εστιατόρια συχνά χρησιμοποιούν το ίδιο λάδι πολλές φορές, κάτι που ενισχύει τον σχηματισμό επιβλαβών ουσιών.

  • Προτιμήστε το τηγάνισμα με λίγο λάδι: Αντί για βαθύ τηγάνισμα, χρησιμοποιήστε ένα λεπτό στρώμα λαδιού στο τηγάνι. Έτσι, το φαγητό γίνεται τραγανό χωρίς να «πνιγεί» στο λίπος.

  • Δοκιμάστε σοτάρισμα: Είναι ταχύτερο, χρησιμοποιεί λιγότερο λάδι και μειώνει τη θερμική καταπόνηση των τροφίμων.

  • Προσοχή στο πανάρισμα: Περιορίστε το αλεύρι και τη φρυγανιά – απορροφούν πολύ λάδι. Εναλλακτικά, προτιμήστε πιο ελαφριές επαλείψεις, όπως αλεύρι ρεβιθιού ή καλαμποκιού.

  • Επιλέξτε σωστά το λάδι σας: Προτιμήστε έλαια πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο ή το κραμβέλαιο, που αντέχουν καλύτερα στη θερμότητα και δημιουργούν λιγότερες βλαβερές ενώσεις.

  • Ανακαλύψτε το air fryer: Η φριτέζα αέρος σας επιτρέπει να απολαύσετε τραγανές γεύσεις με ελάχιστο λάδι. Πατάτες σε φέτες, λίγο λάδι, αλάτι και 15 λεπτά στους 180°C αρκούν για να έχετε υγιεινά chips με γεύση και υφή που θυμίζουν τηγανητά.

Συμπέρασμα

Το τηγανητό φαγητό δεν χρειάζεται να εξαφανιστεί από το πιάτο σας, αρκεί να ξέρετε πώς να το μαγειρέψετε και πότε να το καταναλώσετε. Αντί να το δαιμονοποιείτε, αντιμετωπίστε το με μέτρο και έξυπνες τεχνικές – και θα συνεχίσει να σας χαρίζει γευστικές απολαύσεις χωρίς περιττές ενοχές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

karistianou-sintagma
«Θα προσέχεις το παιδί σου»: Σοβαρές απειλές καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η υπόθεση
Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η καταγγελία της προέδρου του Συλλόγου Πληγέντων Τεμπών – Εμπλέκεται και απόστρατος αστυνομικός
«Θα προσέχεις το παιδί σου»: Σοβαρές απειλές καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η υπόθεση
sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς