tsoureki
Επαναφέρετε τις αναμνήσεις της παιδικής σας ηλικίας με τσουρέκια που μοσχοβολούν και γίνονται θεσπέσια με αυτήν την απλή συνταγή

Η μυρωδιά από την παρασκευή των τσουρεκιών τη Μεγάλη Πέμπτη είναι χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Η απλή, παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς πάντα πετύχαινε και εμείς περιμέναμε με ανυπομονησία το Πάσχα για να φάμε τα πιο αφράτα και γευστικά τσουρέκια.

Με αυτή τη συνταγή που έρχεται κατευθείαν από τα τετράδια της γιαγιάς θα κάνεις τσουρέκια, που θα σε γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω στην αυθεντική γεύση της παιδικής σου ηλικίας.

Τι θα χρειαστείς

Για μία δόση, που θα σας δώσει περίπου 7-8 τσουρέκια θα χρειαστείς:

  • 12 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
  • 250 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 700 γραμμάρια γάλα
  • 300 γραμμάρια φυτίνη
  • 2 σακουλάκια μαχλέπι
  • 2 σακουλάκια κακουλέ
  • Μαστίχα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζεις το γάλα και ταυτόχρονα χτυπάς τα 10 αβγά με τη ζάχαρη. Ρίχνεις το γάλα, όπως είναι καυτό και ανακατεύεις τα υλικά.

Με ένα ποτήρι χλιαρό νερό λιώνεις τη μαγιά. Βάζεις τα 2,5 κιλά από το αλεύρι σε μία λεκάνη μαζί με το μαχλέπι και το κακουλέ (και τη μαστίχα) και στο κέντρο αφήνεις μία τρύπα. Εκεί ρίχνεις την αραιωμένη μαγιά και την ανακατεύεις με λίγο αλεύρι.

Στη συνέχεια, ρίχνεις όλο το μείγμα με τα αβγά, τη ζάχαρη και το γάλα στη λεκάνη – προσοχή όχι πάνω στη μαγιά – και όλα μαζί τα ανακατεύεις.

Παράλληλα, ζεσταίνεις τη φυτίνη.

Αν επιλέξεις να ζυμώσεις τα τσουρέκια με τα χέρια, βάζεις σε μία λεκανίτσα τη ζεστή φυτίνη παίρνεις λίγο με τα χέρια σου και αρχίζεις να ζυμώνεις. Συνεχίζεις έτσι προσθέτοντας όποτε χρειάζεται και από το υπόλοιπο αλεύρι, που δεν έχεις χρησιμοποιήσει μέχρι να τελειώσει η φυτίνη και να έχεις μία μαλακή ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Αν θα χρησιμοποιήσεις μίξερ, χτυπάς το μείγμα με το αλεύρι μαζί με τη ζεστή φυτίνη και προσθέτεις αν χρειαστεί το υπόλοιπο αλεύρι όπως παραπάνω.

Τυλίγεις με κουβέρτες τη λεκάνη με το ζυμάρι και το αφήνεις να φουσκώσει για 2 ώρες.

Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, αρχίζεις να πλέκεις τις πλεξίδες. Τις τοποθετείς σε ταψιά στρωμένο με λαδόκολλα και τις αφήνεις να ξεκουραστούν περίπου 15-20 λεπτά.  Με τους κρόκους από δύο αβγά αλείφεις τα τσουρέκια. Τέλος, τα βάζεις στον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φέτα: Η έξυπνη τεχνική που τη διατηρεί φρέσκια και νόστιμη για έναν μήνα

1750 νέοι εκπαιδευτικοί ξεκινούν έως 30/7 Ειδική Αγωγή, Σχολ. Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Ηγεσία

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

chemistrylg.jpg
Χημικοί ΠΕ04.02 στο alfavita.gr: «Οι διορισμοί του 2025 δεν επαρκούν – Τα κενά είναι εκρηκτικά»
Επιστολή στο alfavita για την υποστελέχωση στον κλάδο ΠΕ04.02 – «Ζητάμε άμεσους διορισμούς πριν καταρρεύσει το μάθημα»
Χημικοί ΠΕ04.02 στο alfavita.gr: «Οι διορισμοί του 2025 δεν επαρκούν – Τα κενά είναι εκρηκτικά»
ΔΙΠΑΕ
Γονείς φοιτητών ΔΙΠΑΕ στο alfavita.gr: «Στοίχειωσε» η Επιτροπή για την αντιστοιχία του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
Περισσότεροι από 14 μήνες παράλυσης και αναμονής για την κρίσιμη πρόταση αντιστοιχίας – Μια επιτροπή που σταμάτησε να λειτουργεί και η αδιαφορία που...
Γονείς φοιτητών ΔΙΠΑΕ στο alfavita.gr: «Στοίχειωσε» η Επιτροπή για την αντιστοιχία του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
zeygari
Λίμπιντο και διατροφή: Οι τροφές που απογειώνουν τη διάθεση
Oρισμένες τροφές μπορούν να ενισχύσουν τη ροή του αίματος, να αυξήσουν την παραγωγή ορμονών και να μας κάνουν να νιώθουμε πιο δυνατοί και πρόθυμοι.
Λίμπιντο και διατροφή: Οι τροφές που απογειώνουν τη διάθεση
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Σχολεία: Τι ισχύει με τις αναθέσεις μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς με βάση τις τελευταίες αλλαγές
Αναλυτικά: Τι ισχύει για την ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων
Σχολεία: Τι ισχύει με τις αναθέσεις μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς με βάση τις τελευταίες αλλαγές