πλοίο
Κυβερνητική παρέμβαση για ακτοπλοΐα: Μειώσεις τελών και στήριξη νησιωτών

Παρέμβαση για τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προωθεί η κυβέρνηση, καταθέτοντας τροπολογία που προβλέπει μείωση κατά 50% στα τέλη που επιβάλλονται στην ακτοπλοΐα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ρύθμιση, που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την Κεφαλαιαγορά και ψηφίζεται αύριο, αφορά στον περιορισμό των πρόσθετων «πράσινων» τελών που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2025 για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Στόχος της παρέμβασης είναι η άμβλυνση του κόστους λειτουργίας των ακτοπλοϊκών γραμμών και η αποτροπή σημαντικών αυξήσεων στα εισιτήρια.

Όπως εξήγησε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, η τροπολογία προβλέπει επιπλέον τη δυνατότητα μείωσης του λιμενικού τέλους που εισπράττεται μέσω του εισιτηρίου, σε συνεργασία με φορείς διαχείρισης λιμένων όπως ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ.

Αντιστάθμιση απωλειών μέσω του Πράσινου Ταμείου

Η απώλεια εσόδων για τα Λιμενικά Ταμεία θα καλυφθεί μέσω ισόποσης ενίσχυσης από το Πράσινο Ταμείο, με σκοπό την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων και την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών.

«Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την νησιωτικότητα, προσπαθώντας να προσφέρει οικονομικές "ανάσες" στους πολίτες σε μια δύσκολη περίοδο», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως η παρέμβαση αφορά οριζόντια όλες τις ακτοπλοϊκές γραμμές.

Παρέμβαση και για τις παράνομες κατασκευές στα λιμάνια

Με δεύτερη τροπολογία, ρυθμίζεται επίσης το ζήτημα των αυθαίρετων κατασκευών – κυρίως πέργκολες – στις χερσαίες ζώνες λιμένων, που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση πεζών και ΑμεΑ.

Ο υπουργός κάλεσε τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας έως το τέλος του έτους, μετά την ολοκλήρωση της θερινής σεζόν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ντόναλντ Τραμπ, AP Photo/Evan Vucci
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποιεί για επικείμενη κλιμάκωση, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή συνεχίζονται με αυξημένη ένταση
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
σφεα
ΣΦΕΑ: Καταγγελία για επίθεση στο Ιράν - Σέρνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο του πολέμου
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισμένων Αντιστασιακών προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενικευμένης εμπλοκής και καλεί σε αλληλεγγύη προς τους λαούς...
ΣΦΕΑ: Καταγγελία για επίθεση στο Ιράν - Σέρνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο του πολέμου
pencil 1280
Περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΕΛΜΕ στη Λάρισα για τα θέματα της εκπαίδευσης
Στις 5 Μαρτίου, εκπαιδευτικοί και αιρετοί συζητούν τις δράσεις της ΟΛΜΕ και ανταλλάσσουν προτάσεις
Περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΕΛΜΕ στη Λάρισα για τα θέματα της εκπαίδευσης
antitromokratki.jpg
Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικές ενέργειες: Ενισχυμένη φύλαξη σε λιμάνια και αεροδρόμια
Ενισχυμένα μέτρα σε λιμάνια, αεροδρόμια, μετρό και «ευαίσθητους» στόχους σε όλη τη χώρα
Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικές ενέργειες: Ενισχυμένη φύλαξη σε λιμάνια και αεροδρόμια