Η σωστή αποθήκευση καφέ: Το μυστικό για απόλαυση που κρατάει
οι κόκκοι καφέ με τον καιρό χάνουν τη φρεσκάδα και το άρωμά τους. Η λύση όμως υπάρχει, είναι απλή και δοκιμασμένη: τους βάζεις στην κατάψυξη.

Από μύθος… σε τάση

Κάποτε επικρατούσε η ιδέα ότι η κατάψυξη κάνει κακό στον καφέ. Γι’ αυτό πολλοί προτιμούσαν να τον αποθηκεύουν σε μεταλλικά δοχεία ή αεροστεγείς σακούλες σε ντουλάπια και ψυγεία. Όμως αυτές οι μέθοδοι συχνά οδηγούσαν σε υγρασία ή σε απορρόφηση ξένων οσμών.

Σήμερα, όμως, με την άνοδο του specialty καφέ, της σπιτικής παρασκευής και των απαιτητικών barista, η κατάψυξη έχει αναδειχθεί σε μια αποτελεσματική τεχνική διατήρησης. Αν τη χρησιμοποιούν επαγγελματίες του χώρου – γιατί όχι κι εμείς στο σπίτι;

Τι λένε οι ειδικοί

Ο Esben Piper, ιδρυτής της φημισμένης La Cabra, χρησιμοποιεί την κατάψυξη για τη μακροχρόνια διατήρηση των κόκκων στα καφεκοπτεία του σε Κοπεγχάγη και Μπρούκλιν. Αντίστοιχα, ο Matt Lewin από την αυστραλιανή ONA Coffee και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Hidenori Izaki επιβεβαιώνουν ότι η ψύξη των κόκκων όχι μόνο διατηρεί τη γεύση, αλλά μερικές φορές την ενισχύει.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να καταψύξεις τους κόκκους σου;


Περίπου 10 μέρες μετά το καβούρδισμα. Μέχρι τότε, έχει απελευθερωθεί το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, και ο καφές έχει σταθεροποιηθεί αρωματικά.

Πώς να καταψύξεις τον καφέ στο σπίτι

Ακολουθούν μερικά απλά βήματα για σωστή αποθήκευση:

  • Βγάλε όσο περισσότερο αέρα μπορείς από τη σακούλα.

  • Σφράγισε καλά με ταινία για να μην εισέρχεται αέρας.

  • Ιδανικά, χρησιμοποίησε σακούλες κενού αέρος (vacuum bags).

  • Φρόντισε να διατηρείς τους κόκκους σφραγισμένους μέχρι να τους χρησιμοποιήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αγοράζεις μεγαλύτερες ποσότητες καφέ και να τις απολαμβάνεις σταδιακά, χωρίς απώλειες στη γεύση.

Μετά την κατάψυξη

Όταν έρθει η ώρα να φτιάξεις καφέ:

  • Μπορείς είτε να αλέσεις τους κόκκους κατευθείαν από την κατάψυξη,

  • είτε να τους αφήσεις πρώτα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν έχουν αποθηκευτεί σωστά, και οι δύο τρόποι λειτουργούν άψογα.

Αφού ανοίξεις μια σακούλα, μετακίνησε τους κόκκους σε αεροστεγές δοχείο, κράτα το σε δροσερό μέρος μακριά από το φως, και συνέχισε να απολαμβάνεις τον καφέ σου φρέσκο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκάλα
Ποιες θα είναι οι καθαρές αποδοχές των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν τη φετινή σχολική χρονιά
Τι θα λαμβάνουν μετά τις κρατήσεις οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις στα σχολεία φέτος
Ποιες θα είναι οι καθαρές αποδοχές των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν τη φετινή σχολική χρονιά
Η ομάδα Vroom του ΑΠΘ
Η ομάδα Vroom του ΑΠΘ στο alfavita.gr: Το μικρό αυτοκίνητο που αλλάζει το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης
Στο περίπτερο του alfavita.gr, οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών παρουσιάζουν το πρωτοποριακό τους έργο και...
Η ομάδα Vroom του ΑΠΘ στο alfavita.gr: Το μικρό αυτοκίνητο που αλλάζει το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης
Φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μιλάνε στο alfavita.gr στη ΔΕΘ
Η ομάδα iGEM στο alfavita.gr: Πώς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διασώζει τα πλατάνια με Συνθετική Βιολογία
Στο περίπτερο του alfavita, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρουσιάζουν το φετινό τους έργο και μοιράζονται τον στόχο τους να συμμετάσχουν...
Η ομάδα iGEM στο alfavita.gr: Πώς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διασώζει τα πλατάνια με Συνθετική Βιολογία
bamia
Τι είναι η «Μπάμια»;
Ένα δημοφιλές λαχανικό στην ελληνική κουζίνα, γνωστό για τη χαρακτηριστική του γεύση και τη χρήση του σε παραδοσιακές συνταγές
Τι είναι η «Μπάμια»;