Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών αποκαλύπτει ότι μια διατροφή φτωχή σε φλαβανόλες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους. Οι φλαβανόλες, που είναι θρεπτικά συστατικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βρίσκονται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, όπως το λάχανο, τα σταφύλια, το ροδάκινο, οι ντομάτες, το μαρούλι, το μπρόκολο και τα κρεμμυδάκια.
Η έρευνα, η οποία παρακολούθησε 3.500 υγιείς ενήλικες άνω των 60 ετών, διαπίστωσε ότι η αναπλήρωση των φλαβανόλων στους οργανισμούς των συμμετεχόντων βελτίωσε τις επιδόσεις τους σε τεστ μνήμης. Ειδικότερα, οι φλαβανόλες συνέβαλαν στη βελτίωση της λειτουργίας της οδοντωτής έλικας, μίας περιοχής του ιππόκαμπου, η οποία είναι κρίσιμη για τη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε βελτίωση στη μνήμη που σχετίζεται με άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, όπως ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξή του, έτσι και ο γηράσκων εγκέφαλος χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσει τη βέλτιστη υγεία του.
Ο καθηγητής Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Άνταμ Μπρίκμαν, που συμμετείχε στην έρευνα, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σημαντικά και ανοίγουν τον δρόμο για τη χρήση διατροφής ή συμπληρωμάτων πλούσιων σε φλαβανόλες ως πιθανό τρόπο βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ