αβγό
Τι κάνουμε όταν θέλουμε να βράσουμε πολλά αυγά;

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Communications Engineering, η καλύτερη τεχνική είναι το αυγό να μαγειρεύεται εναλλασσόμενα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει σταθερά στους 100 βαθμούς και σε ένα μπολ με νερό στους 30 βαθμούς Κελσίου. Η αλλαγή γίνεται κάθε 2 λεπτά, για συνολικά 32 λεπτά, καθώς απαιτούνται συνολικά οχτώ κύκλοι.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η συνταγή αφορά αυγά 68 γραμμαρίων. Αν κάποιος βράζει μεγαλύτερα αυγά πρέπει να αυξήσει τον χρόνο μαγειρέματος κατά 20 δευτερόλεπτα σε κάθε κύκλο.

Πώς να βράσεις το τέλειο αυγό, σύμφωνα με τους μάγειρες

Τα αυγά είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πολύτιμη για τον οργανισμό μας. Τα απολαμβάνουμε μόνα τους, ως σνακ, ή συνδυαστικά με πολλά άλλα συστατικά. Ας μάθουμε να τα βράζουμε σωστά.

Αρχικά, δεν τα βράζουμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το ψυγείο, αλλά τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Υπολογίζουμε τα λεπτά βρασμού ανάλογα με το πώς θέλουμε να τα απολαύσουμε. Ακολουθεί πίνακας που προσδιορίζει επακριβώς το χρόνο από το πιο μελάτο ως το πιο σφιχτό αυγό:

Χρόνοι βρασμού

2 λεπτά: Υγρός κρόκος, υδαρές ασπράδι

3 λεπτά: Υγρός κρόκος, ελάχιστα σφιχτό ασπράδι

4 λεπτά: Ρευστός κρόκος, σφιχτό ασπράδι.

6 λεπτά: Μελάτος κρόκος, σφιχτό ασπράδι.

8 λεπτά: Πηχτός κρόκος με ζουμερό κέντρο, σφιχτό ασπράδι.

 

10 λεπτά: Σφιχτός κρόκος και ασπράδι.

12 λεπτά: Αρκετά σφιχτός κρόκος και ασπράδι

15 λεπτά: Πολύ σφιχτός κρόκος και ασπράδι.

Το ξεφλούδισμα το σωστό

Μόλις αφαιρέσουμε τα αυγά από την κατσαρόλα, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Έτσι μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα χωρίς να διαλύεται το τσόφλι σε μικρά κομμάτια και να κολλά πάνω στο ασπράδι.

Τα βραστά αυγά διατηρούνται για πολλές ημέρες στο ψυγείο

Είναι προτιμότερο και πιο οικολογικό να βράζουμε όσα χρειαζόμαστε για την εβδομάδα μαζί παρά ένα τη φορά. Βέβαια, στην περίπτωση που χρειαζόμαστε μόνο ένα αυγό, χρησιμοποιούμε ένα μπρίκι και απλοποιούμε τη διαδικασία.

Τι κάνουμε όταν θέλουμε να βράσουμε πολλά αυγά;

Tα τοποθετούμε προσεκτικά μέσα σε μια κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει μια απορροφητική πετσέτα. Μερικές σταγόνες ξίδι και λίγο αλάτι θα τα προφυλάξουν από το σπάσιμο.

* Πηγή: Vita

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεμπη
Άνοιξαν τις σήραγγες των Τεμπών οι αγρότες - Απέτισαν φόρο τιμής στο σημείο του δυστυχήματος
Ιδιαίτερο βάρος είχε η κίνηση των αγροτών να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της σήραγγας των Τεμπών, μια ενέργεια με ισχυρό φορτίο τόσο...
Άνοιξαν τις σήραγγες των Τεμπών οι αγρότες - Απέτισαν φόρο τιμής στο σημείο του δυστυχήματος
Ναπολέων Μαραβέγιας
ΕΚΠΑ: Στο "τιμόνι" της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ο Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας
Ο καταξιωμένος ακαδημαϊκός και πρώην Υπουργός αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στο Υπουργείο Ανάπτυξης
ΕΚΠΑ: Στο "τιμόνι" της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ο Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας
Ο δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας: «Η κοινωνία ζητά ανατροπή, στόχος η πρώτη θέση»
Ο δήμαρχος Αθηναίων θέτει ψηλά τον πήχη για το ΠΑΣΟΚ, απορρίπτει ρόλους δεύτερου πόλου και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας...
Χάρης Δούκας: «Η κοινωνία ζητά ανατροπή, στόχος η πρώτη θέση»