αβγό
Τι κάνουμε όταν θέλουμε να βράσουμε πολλά αυγά;

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Communications Engineering, η καλύτερη τεχνική είναι το αυγό να μαγειρεύεται εναλλασσόμενα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει σταθερά στους 100 βαθμούς και σε ένα μπολ με νερό στους 30 βαθμούς Κελσίου. Η αλλαγή γίνεται κάθε 2 λεπτά, για συνολικά 32 λεπτά, καθώς απαιτούνται συνολικά οχτώ κύκλοι.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η συνταγή αφορά αυγά 68 γραμμαρίων. Αν κάποιος βράζει μεγαλύτερα αυγά πρέπει να αυξήσει τον χρόνο μαγειρέματος κατά 20 δευτερόλεπτα σε κάθε κύκλο.

Πώς να βράσεις το τέλειο αυγό, σύμφωνα με τους μάγειρες

Τα αυγά είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πολύτιμη για τον οργανισμό μας. Τα απολαμβάνουμε μόνα τους, ως σνακ, ή συνδυαστικά με πολλά άλλα συστατικά. Ας μάθουμε να τα βράζουμε σωστά.

Αρχικά, δεν τα βράζουμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το ψυγείο, αλλά τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Υπολογίζουμε τα λεπτά βρασμού ανάλογα με το πώς θέλουμε να τα απολαύσουμε. Ακολουθεί πίνακας που προσδιορίζει επακριβώς το χρόνο από το πιο μελάτο ως το πιο σφιχτό αυγό:

Χρόνοι βρασμού

2 λεπτά: Υγρός κρόκος, υδαρές ασπράδι

3 λεπτά: Υγρός κρόκος, ελάχιστα σφιχτό ασπράδι

4 λεπτά: Ρευστός κρόκος, σφιχτό ασπράδι.

6 λεπτά: Μελάτος κρόκος, σφιχτό ασπράδι.

8 λεπτά: Πηχτός κρόκος με ζουμερό κέντρο, σφιχτό ασπράδι.

 

10 λεπτά: Σφιχτός κρόκος και ασπράδι.

12 λεπτά: Αρκετά σφιχτός κρόκος και ασπράδι

15 λεπτά: Πολύ σφιχτός κρόκος και ασπράδι.

Το ξεφλούδισμα το σωστό

Μόλις αφαιρέσουμε τα αυγά από την κατσαρόλα, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Έτσι μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα χωρίς να διαλύεται το τσόφλι σε μικρά κομμάτια και να κολλά πάνω στο ασπράδι.

Τα βραστά αυγά διατηρούνται για πολλές ημέρες στο ψυγείο

Είναι προτιμότερο και πιο οικολογικό να βράζουμε όσα χρειαζόμαστε για την εβδομάδα μαζί παρά ένα τη φορά. Βέβαια, στην περίπτωση που χρειαζόμαστε μόνο ένα αυγό, χρησιμοποιούμε ένα μπρίκι και απλοποιούμε τη διαδικασία.

Τι κάνουμε όταν θέλουμε να βράσουμε πολλά αυγά;

Tα τοποθετούμε προσεκτικά μέσα σε μια κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει μια απορροφητική πετσέτα. Μερικές σταγόνες ξίδι και λίγο αλάτι θα τα προφυλάξουν από το σπάσιμο.

* Πηγή: Vita

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποιοι οδηγούν τα «ΑΟ» αυτοκίνητα στην Ελλάδα - Τι σημαίνουν οι μυστηριώδεις πινακίδες

Voucher 2250 ευρώ σε ανέργους με ΚΑΥΑΣ DYPAHS - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΕΚ ΕΔΩ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ektakto
Παλαιό Φάληρο: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη κατάσταση στη μητέρα της 3χρονης
Παλαιό Φάληρο: Ποινική δίωξη εισαγγελέα στη μητέρα του νεκρού παιδιού για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη κατάσταση
Παλαιό Φάληρο: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη κατάσταση στη μητέρα της 3χρονης
nosokomeia_xeirourgeia
Συγκίνηση στο Τορίνο: Ο 15χρονος Δημήτρης ξύπνησε μετά τη μεταμόσχευση ήπατος
Θαύμα στο Τορίνο: Ο 15χρονος Δημήτρης από τα Φάρσαλα άνοιξε τα μάτια του μετά τη μεταμόσχευση ήπατος – Διαρκώς στο πλευρό του οι γονείς του
Συγκίνηση στο Τορίνο: Ο 15χρονος Δημήτρης ξύπνησε μετά τη μεταμόσχευση ήπατος
Τροχαίο στη Βόνιτσα
Τραγωδία στη Βόνιτσα: Σκοτώθηκε ο γιος πασίγνωστου Ελληνοαμερικανού καθηγητή του ΜΙΤ
Τραγωδία στη Βόνιτσα: Ο γιος του διακεκριμένου καθηγητή του MIT σκοτώθηκε σε σοβαρό τροχαίο ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές
Τραγωδία στη Βόνιτσα: Σκοτώθηκε ο γιος πασίγνωστου Ελληνοαμερικανού καθηγητή του ΜΙΤ