vasilopita
H τέλεια επιλογή για να δημιουργήσετε κάτι εύκολο, γρήγορο και χωρίς να χρειάζεστε μίξερ

Αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης για την Πρωτοχρονιά η βασιλόπιτα. Είτε είστε έμπειρος, είτε πρωτάρης στην κουζίνα, αυτή η συνταγή για βασιλόπιτα, από τον Πάνο Παπαδάκη, είναι η τέλεια επιλογή για να δημιουργήσετε κάτι εύκολο, γρήγορο και χωρίς να χρειάζεστε μίξερ.

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε

Για το κέικ

  • 400 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 5 μέτρια αυγά
  • 130 γρ ηλιέλαιο
  • 120 γρ λιωμένο βούτυρο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 150 γρ χυμό πορτοκάλι
  • 1 κτγ μαχλέπι
  • 1/2 κτγ κάρδαμο (κακουλέ)
  • 20 γρ μπέικεν πάουντερ
  • 2 γρ μαστίχα (3-4 δάκρυα)
  • 2 βανιλίνες
  • 100 γρ τρούφα σοκολάτας

Για το γλάσο

  • 300 γρ λευκή κουβερτούρα
  • 30 γρ ηλιέλαιο

Για το στόλισμα

  • Τριμμένο καρύδι
  • Λιωμένη κουβερτούρα
  • Φόρμα 26 εκ.

Εκτέλεση

  • Σε ένα πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα(3-4 δάκρυα) μαζί με 4 κτσ ζάχαρη και τα θρυμματίζουμε πολύ καλά.
  • Τα προσθέτουμε σε ένα γυάλινο μπολ μαζί με τα αυγά, το ηλιέλαιο, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκάλι ,τον χυμό πορτοκάλι το κάρδαμο , το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τις βανιλίνες και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το μπέικεν μέσα στο αλεύρι.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι γ.ο.χ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
  • Προσθέτουμε την τρούφα σοκολάτας μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας την.
  • Σε μια φόρμα 26 εκ. αφού έχουμε βάλει στον πάτο λαδόκολλα αλευροβουτυρώνουμε καλά τα πλαινά(προτιμήστε μια αποσπώμενη με λείο δαχτυλίδι χωρίς να έχει γραμμές και βαθουλώματα).
  • Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και αφού το χτυπήσουμε ελαφρώς πάνω στον πάγκο για να φύγει ο αέρας προσθέτουμε και το φλουρί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 60-70 λεπτά στους 170 c.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά για να μπορέσουμε να το πιάσουμε για να το αναποδογυρίσουμε.
  • Ξεφορμάρουμε και αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα αφηνοντάς το να κρυώσει τελείως.
  • Λιώνουμε σε μπεν μαρί την λευκή κουβερτούρα μαζί με 30 γρ ηλιέλαιο.
  • Γλασάρουμε την Βασιλόπιτα και την αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
  • Στολίζουμε με τριμμένο καρύδι και την βάζουμε να σταθεροποιηθεί για 1/2 ώρα στο ψυγείο.
  • Γράφουμε ευχές με λιωμένη κουβερτούρα αφού πρώτα την αφήσουμε να σφίξει ελαφρώς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Νηπιαγωγεία - Δημοτικά: Αυτό είναι το νέο μάθημα τον Σεπτέμβριο

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils.jpg
Ωνάσεια σχολεία: Κατ’ εξαίρεση εισαγωγή μαθητών - Σε ποια σχολεία
Κατ’ εξαίρεση εισαγωγή μαθητών/τριών στην εισαγωγική τάξη των Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων-Ημερήσιων Γυμνασίων για το σχολικό έτος 2025-26
Ωνάσεια σχολεία: Κατ’ εξαίρεση εισαγωγή μαθητών - Σε ποια σχολεία
daskala
Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί: «Χανόμαστε στα 5 σχολεία — Δώστε μας ρόλο μέσα στη σχολική ζωή»
«Η φύση και η ουσία του έργου μας έγκειται στις σχέσεις. Όμως οι σχέσεις θρυμματίζονται σ' έναν αγωνιώδη κύκλο επισκέψεων σε πέντε σχολεία με...
Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί: «Χανόμαστε στα 5 σχολεία — Δώστε μας ρόλο μέσα στη σχολική ζωή»
στεφανα
«Προάγεται στην ΣΤ' Δημοτικού και στην αιωνιότητα»: Το σπαρακτικό αντίο στον 12χρονο από την Άρτα
Το λευκό φέρετρο ενός 12χρονου μαθητή πέρασε την πύλη του σχολείου του, αποχαιρετώντας για πάντα τους συμμαθητές, τους δασκάλους και τους φίλους του
«Προάγεται στην ΣΤ' Δημοτικού και στην αιωνιότητα»: Το σπαρακτικό αντίο στον 12χρονο από την Άρτα