efood motoporeia dianomeis
George Vitsaras / SOOC
Διανομείς της Efood: Απεργιακή αντίδραση στις εταιρικές πρακτικές και τον εργασιακό εκβιασμό

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι διανομείς της Efood, καταγγέλλοντας τις πρακτικές της εταιρείας που, όπως υποστηρίζουν, υπονομεύουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν τη συλλογική τους εργασία και καλούν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, καθώς και σε στάση εργασίας το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου από τις 18:00 έως τις 23:00.

Οι Καταγγελίες των Εργαζομένων

Σύμφωνα με δηλώσεις των διανομέων, η Efood εφαρμόζει μια στρατηγική που απειλεί άμεσα τα θεμέλια των εργασιακών δικαιωμάτων, εξαναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να συνεργαστούν με εργολάβους. Όπως τονίζουν:

«Η εταιρεία συσσωρεύει υπέρογκα κέρδη από τον κόπο μας, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει την προσπάθειά μας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και σταθερότητα. Η μεταφορά μας στους εργολάβους σημαίνει επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, ανυπαρξία δικαιωμάτων και αυξανόμενη εκμετάλλευση».

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τους συνεργαζόμενους εργολάβους ότι λειτουργούν ανεξέλεγκτα, κρατώντας μεγάλο ποσοστό των αμοιβών τους, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες ώρες εργασίας για μικρότερες απολαβές.

Αυθαίρετες Πρακτικές και Αβεβαιότητα

Οι διανομείς υποστηρίζουν πως η Efood επιχειρεί να επιβάλει μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα εργασίας τους, καταργώντας τη δυνατότητα ευέλικτου προγραμματισμού που αποτελούσε μέχρι πρότινος βασικό κίνητρο εργασίας στην εταιρεία.

Οι νέες πολιτικές αγνοούν, όπως αναφέρουν, τις κοινωνικές ανάγκες, τις οικογενειακές υποχρεώσεις, καθώς και τις προσωπικές δυσκολίες των εργαζομένων. Αυτό οδηγεί, σύμφωνα με τους ίδιους, στον αποκλεισμό των διανομέων από την εργασία τους, ενισχύοντας παράλληλα την εξάρτηση από τους εργολάβους.

«Με την εκδικητική της στάση και την ανηθικότητα στους χειρισμούς της, η εταιρεία καταστρέφει τη σχέση εμπιστοσύνης που είχε δημιουργήσει με τους εργαζομένους της», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Δυναμική Αντίδραση

Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να παραμείνουν αδρανείς. Σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, υπερασπιζόμενοι όχι μόνο τα δικά τους δικαιώματα αλλά και τις προοπτικές μελλοντικών εργαζομένων.

«Η εργασία με δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα. Δεν θα επιτρέψουμε την Efood να καταστρέψει ό,τι έχουμε χτίσει».

Πλαίσιο της Σύγκρουσης

Η Efood δεν είναι η μοναδική επιχείρηση που βρίσκεται στο στόχαστρο κριτικής για την υιοθέτηση μοντέλων απασχόλησης βασισμένων στη «gig economy». Παρόμοιες καταγγελίες έχουν καταγραφεί διεθνώς, με εταιρείες όπως η Uber και η Deliveroo να βρίσκονται στο επίκεντρο κοινωνικών αντιδράσεων. Στην Ελλάδα, η Efood έχει ήδη έρθει αντιμέτωπη με αντιδράσεις από τους εργαζομένους της το 2021, όταν αντίστοιχες πρακτικές είχαν πυροδοτήσει μαζικές απεργίες.

Προοπτικές και Αντίκτυπος

Η αναμέτρηση αυτή αποκτά συμβολική σημασία, καθώς αντανακλά τη μάχη για την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων σε έναν κόσμο όπου η «ευελιξία» πολλές φορές μεταφράζεται σε απορρύθμιση. Οι κινητοποιήσεις της Efood μπορεί να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για άλλους κλάδους, αναδεικνύοντας τη σημασία της συλλογικής δράσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Κρίση στην ΑΣΚΤ: Καταγγελίες για «διοικητικό αυταρχισμό», απευθείας αναθέσεις και υγειονομικούς κινδύνους
«Βαρύ» υπόμνημα του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών προς τη Σοφία Ζαχαράκη
Κρίση στην ΑΣΚΤ: Καταγγελίες για «διοικητικό αυταρχισμό», απευθείας αναθέσεις και υγειονομικούς κινδύνους
Έλενα Ακρίτα
Έλενα Ακρίτα: Πυρά κατά του Θάνου Πλεύρη για τον όρο «λαθρομετανάστης»
«Όταν η διαφορετικότητα ποινικοποιείται, τότε μιλάμε για συστηματική βία» σημειώνει η Τομεάρχη Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ
Έλενα Ακρίτα: Πυρά κατά του Θάνου Πλεύρη για τον όρο «λαθρομετανάστης»
Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Σκορδαλιά «αφρός»: Η τέλεια συνταγή για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου μετά την παρέλαση
Σκορδαλιά «αφρός» για την 25η Μαρτίου: Το έξυπνο κόλπο για να μην σας «κάψει» το σκόρδο
Σκορδαλιά «αφρός»: Η τέλεια συνταγή για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου μετά την παρέλαση
2ου ΓΕΛ Αλιβερίου
Συνάντηση της ομάδας eTwinning του 2ου ΓΕΛ Αλιβερίου με δύο εταιρικά σχολεία στη Ν. Ιταλία
Το 2ο ΓΕΛ Αλιβερίου «ενώνει» την Εύβοια με τη Νάπολη μέσω eTwinning – Ένα ταξίδι στις κοινές ρίζες, την ισότητα των φύλων και την ιστορία των αρχαίων...
Συνάντηση της ομάδας eTwinning του 2ου ΓΕΛ Αλιβερίου με δύο εταιρικά σχολεία στη Ν. Ιταλία