Μαγειρικά λάδια: Νέα έρευνα τα συνδέει με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Nέα αμερικανική μελέτη

Μια νέα αμερικανική μελέτη ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ των μαγειρικών ελαίων και του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενοχοποιώντας τα σπορέλαια που χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά νοικοκυριά και εστιατόρια παγκοσμίως.

Η έρευνα, που περιλάμβανε την ανάλυση όγκων από 80 και πλέον ασθενείς ηλικίας 30-85 ετών, έδειξε ότι οι όγκοι παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα βιοενεργών λιπιδίων – μικρών λιπαρών μορίων που παράγονται κατά την πέψη των σπορέλαιων.

Αυτά τα λιπίδια φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου, σε αντίθεση με πιο υγιεινά λίπη όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το αβοκάντο και οι ελιές.

Ο Δρ. Timothy Yeatman, γνωστός επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα, υπογραμμίζει την ανάγκη για επαναξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών της Δύσης, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων.

Όπως σημειώνει, η κακή διατροφή προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του καρκίνου. Σύμφωνα με τον Δρ. Yeatman, τα φλεγμονώδη στοιχεία στους όγκους του παχέος εντέρου είναι ενδεικτικά της «χρόνιας πληγής» που προκαλεί η συνεχής κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, η οποία καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτρέπει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Παρ' όλα αυτά, κορυφαία υγειονομικά ιδρύματα των ΗΠΑ τονίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση σπορέλαιων, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης ενισχύουν την ανάγκη για προσεκτική επιλογή των τροφών και για μεγαλύτερη προσοχή στην επεξεργασμένη διατροφή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kne-logotypo-1200x700.jpg
Καταδίκη της επίθεσης από την ΚΝΕ: «Τραμπούκικη ενέργεια που εξυπηρετεί τον αποπροσανατολισμό»
«Η απάντηση θα δοθεί στις φοιτητικές εκλογές», τονίζει η οργάνωση
Καταδίκη της επίθεσης από την ΚΝΕ: «Τραμπούκικη ενέργεια που εξυπηρετεί τον αποπροσανατολισμό»
nekros
Τραγωδία στο Κερατσίνι: Βρέθηκε νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αγνοούνταν από τις 28 Απριλίου
Τραγικό τέλος στην υπόθεση εξαφάνισης – Νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αναζητούνταν από τις 28 Απριλίου
Τραγωδία στο Κερατσίνι: Βρέθηκε νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αγνοούνταν από τις 28 Απριλίου
iaponia
Σοκ στην Οσάκα: Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητο σε μαθητές – «Είχα βαρεθεί τα πάντα»
Επτά παιδιά τραυματίστηκαν αλλά νοσηλεύονται εκτός κινδύνου – Ο δράστης συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Σοκ στην Οσάκα: Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητο σε μαθητές – «Είχα βαρεθεί τα πάντα»
xrisoxoidis
Χρυσοχοΐδης για Νομική: «Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους»
Οργή Χρυσοχοΐδη για την επίθεση στη Νομική – Βολές κατά των πανεπιστημιακών αρχών για αδράνεια στην εφαρμογή του νόμου
Χρυσοχοΐδης για Νομική: «Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους»