τραχανας
Θα την λατρέψει όλοι η οικογένεια

Ο τραχανάς είναι ένα από τα πιο κλασικά comfort food της ελληνικής κουζίνας.

Ένα φαγητό που μας ταξιδεύει στην κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς και ζεσταίνει κάθε οικογενειακό κυριακάτικο ή ακόμα και καθημερινό τραπέζι.

Ένα φαγητό που χρειάζεται την προσοχή μας στο μαγείρεμα του. Γιατί, όσο απλό τον απολαμβάνουμε, τόσο σύνθεση είναι η διαδικασία για να του προσφέρουμε τη γεύση και την υφή που επιθυμούμε.

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι τραχανάς ξινός ή γλυκός
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 200 γρ. φέτα χοντροτριμένη
  • 2  κ.σ. ελαιόλαδο
  • Μπούκοβο σε σκόνη
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρόλα σιγοβράζουμε το νερό και προσθέτουμε τον τραχανά και το γάλα.
  2. Ανακατεύουμε με κουτάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
  3. Προσέχουμε πάντα να έχει αρκετό νερό για να μην κολλήσει.
  4. Λίγο πριν το τέλος  ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο, κομμάτια τυρί φέτα.
  5. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε σε μπολάκια.
  6. Αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω και λίγο πιπέρι.

Πώς θα ετοιμάσουμε τον τέλειο τραχανά;

Αν και τροφή με πλούσια ιστορία και περίοπτη θέση στην παραδοσιακή κουζίνα του τόπου, ο τραχανάς θέλει την προσοχή του όσο μαγειρεύεται.

Ο χρόνος

Βασικός παράγοντας. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά. Αποστολή του παραδοσιακού τραχανά είναι να γίνει κυρίως σούπα. Ο χρόνος μαγειρέματος, λοιπόν, εξαρτάται και αυτός με τη σειρά του από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος του, το πόσο στεγνός είναι και το μέγεθος του. Σε γενικές γραμμές, ο σταρένιος τραχανάς θέλει περισσότερο χρόνο και νερό από τον αλευρένιο, με τους ψιλοκομμένους να απαιτούν επίσης μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μαγειρέματος από τους χοντροκομμένους.

Όσο ξεκάθαρες και αν οι οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος, ο τραχανάς έχει τις δυσκολίες του. Για να είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι το πιάτο που θα ετοιμάσουμε θα έχει την υφή, την γεύση και την πυκνότητα που επιθυμούμε, δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα παραπάνω από μία δοκιμή. Ένα μαγειρικό test. Ρίχνουμε ένα μικρό φλιτζανάκι του καφέ τραχανά σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέτουμε τρία φλιτζανάκια νερό και τον βάζουμε να βράσει. Παράλληλα, εμείς μετράμε τον χρόνο και σημειώνουμε πότε και πόσο επιπλέον νερό χρειάστηκε. Από τις σημειώσεις δεν δύναται να λείπει φυσικά το λεπτό που έπηξε και μαλάκωσε. Έτοιμοι!

Βράζουμε σωστά

Όσο και αν προσπαθούμε – στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομίας χρόνου – να ετοιμάσουμε τον τραχανά μας πιο σύντομα από το κανονικό, καλό είναι να έχουμε υπομονή. Διότι, μόνο έτσι το φαγητό μας θα αποκτήσει την χαρακτηριστική πηχτή του υφή. Επίσης, δεν ξεχνάμε το ανακάτεμα ανά συχνά χρονικά διαστήματα.

Σερβίρουμε αμέσως

Όσο μένει, πήζει. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς κανόνες όσον αφορά το μαγείρεμα του τραχανά. Πρέπει, λοιπόν, να τον σερβίρουμε αμέσως στο πιάτο ή αν θέλουμε να τον κρατήσουμε για αργότερα να προσθέσουμε λίγο νερό και να τον απομακρύνουμε από τη φωτιά πριν το πιει όλο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites
Όταν το σχολείο γίνεται αριθμός: Οι αόρατες πληγές των συγχωνεύσεων στα δημοτικά
Πίσω από κάθε παιδί που γυρίζει σπίτι κλαμένο, πίσω από κάθε γονιό που γράφει επιστολές απόγνωσης, υπάρχει ένας δάσκαλος που νιώθει πως απέτυχε — όχι...
Όταν το σχολείο γίνεται αριθμός: Οι αόρατες πληγές των συγχωνεύσεων στα δημοτικά
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Ι. Μπούρας στο alfavita.gr: Το Πανεπιστήμιο Πατρών μπροστά σε προκλήσεις
«Τα επόμενα χρόνια οι εισακτέοι θα μειωθούν δραματικά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2040 θα είναι περίπου 35.000, μόνο, όταν τώρα είναι 65.000....
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Ι. Μπούρας στο alfavita.gr: Το Πανεπιστήμιο Πατρών μπροστά σε προκλήσεις
ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Σήμερα θα συζητηθούν οι εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων για 8 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών
Περίπου 1500 φοιτητές αναμένεται να εγγραφούν στα 16 ήδη εγκεκριμένα προγράμματα
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Σήμερα θα συζητηθούν οι εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων για 8 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών