Τα αυγά αποτελούν μια βασική τροφή στην καθημερινή διατροφή πολλών ανθρώπων, καθώς παρέχουν σημαντική ποσότητα υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, καθώς και απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, όπως η βιταμίνη D, B12, το σελήνιο και η χολίνη.
Ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, προσφέρουν ενέργεια και συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ιδιαίτερα για άτομα με υψηλή χοληστερόλη, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, κυρίως στον κρόκο.
Ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας, τα αυγά μπορούν να απολαυσθούν με ποικίλους τρόπους:
Βραστά Αυγά • Μελάτα: Βράστε τα για 4-6 λεπτά, ώστε ο κρόκος να παραμείνει ρευστός. • Σφιχτά: Βράστε τα για 9-12 λεπτά, για να έχετε πλήρως σφιχτό κρόκο. Συμβουλή: Ξεκινήστε με κρύο νερό, για να μην σπάσουν τα αυγά και να ψηθούν ομοιόμορφα.
Αυγά Σκραμπλ Η διαδικασία αυτή παρασκευάζει αυγά αφράτα και μαλακά. Τα αυγά χτυπιούνται και μαγειρεύονται σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Πώς τα φτιάχνουμε: • Σπάστε τα αυγά σε μπολ, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγο γάλα ή κρέμα για πιο κρεμώδη υφή. • Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε λίγο βούτυρο ή λάδι. • Ρίξτε τα αυγά στο τηγάνι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξουν χωρίς να στεγνώσουν.
Τηγανητά Αυγά • Μάτια: Μαγειρέψτε τα σε μέτρια φωτιά χωρίς να τα γυρίσετε, καλύπτοντάς τα για να ψηθεί το ασπράδι. • Από τις δυο πλευρές: Γυρίστε το αυγό μετά από 1-2 λεπτά και μαγειρέψτε μέχρι την επιθυμητή υφή.
Ποσέ Αυγά Τα αυγά ποσέ παρασκευάζονται χωρίς το κέλυφος, σε ζεστό νερό πριν το σημείο βρασμού. Το αποτέλεσμα είναι ένα αυγό με σταθερό ασπράδι και ρευστό κρόκο. Πώς τα φτιάχνουμε: • Βράζουμε νερό σε χαμηλή θερμοκρασία (χωρίς να κοχλάζει). • Προσθέτουμε λίγο ξίδι για να διατηρηθεί το σχήμα τους. • Σπάμε το αυγό σε μπολ και το τοποθετούμε προσεκτικά στο νερό. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά και το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε φρέσκα αυγά για πιο σφιχτό ασπράδι.
Ομελέτες • Χτυπήστε τα αυγά καλά για να πετύχετε ομοιόμορφη υφή. • Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά και τραβήξτε τις άκρες προς το κέντρο καθώς γέρνετε το τηγάνι για να μοιραστεί το αβγό. • Προσθέστε γέμιση, όπως τυρί, λαχανικά ή μυρωδικά, λίγο πριν το δίπλωμα της ομελέτας.
Ψητά Αυγά • Χρησιμοποιήστε ατομικά σκεύη (ramekin) και προσθέστε κρέμα, βούτυρο ή μυρωδικά για επιπλέον γεύση. • Ψήστε στους 190°C για 10-15 λεπτά, ελέγχοντας για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τι να θυμάστε • Προσθέστε αλάτι και πιπέρι μετά το μαγείρεμα, για να μην απορροφήσουν τα αυγά υγρασία κατά το ψήσιμο. • Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μαγειρεύονται πιο ομοιόμορφα, αφήστε τα εκτός ψυγείου για 5-10 λεπτά πριν τα μαγειρέψετε. • Τα αντικολλητικά τηγάνια ή καλά παλιά μαντεμένια σκεύη είναι ιδανικά για να μαγειρεύετε αυγά. • Προτιμήστε φρέσκα αυγά, ελέγχετε την ημερομηνία λήξης και φυλάξτε τα στο ψυγείο για να τα διατηρήσετε ασφαλή. Το καλό ψήσιμο μειώνει τον κίνδυνο σαλμονέλας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη