avgo
Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και σίγουρα μια καλύτερη επιλογή πρωινού συγκριτικά με άλλα δημοφιλή πρωινά γεύματα πλούσια σε ζάχαρη ή επεξεργασμένο κρέας

Κι όμως, ο τρόπος που μαγειρεύετε τα αυγά σας μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και σίγουρα μια καλύτερη επιλογή πρωινού συγκριτικά με άλλα δημοφιλή πρωινά γεύματα πλούσια σε ζάχαρη ή επεξεργασμένο κρέας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Καναδή διατροφολόγο Angel Luk, είναι σημαντικό να προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε τα αυγά μας, αφού το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν μαγειρεύουμε τα αυγά

Όπως εξηγεί η διατροφολόγος, τα τηγανιτά αυγά και οι ομελέτες που έχουν καμένα σημεία μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τα αυγά έχουν εκτεθεί παρατεταμένα σε θερμοκρασίες άνω των 175 βαθμών Κελσίου, τότε απελευθερώνονται ορισμένες χημικές ουσίες που ονομάζονται οξυστερόλες.

Οι οξυστερόλες δημιουργούνται όταν μια τροφή με διαιτητικές χοληστερόλες όπως είναι τα αυγά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και πάχυνση των αρτηριών.

Τόσο η φλεγμονή όσο και η πάχυνση των αρτηριών συνδέονται μακροπρόθεσμα με την ανάπτυξη διάφορων χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και ο καρκίνος.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη που έγινε το 2019 από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, διαπίστωσε ότι οι οξυστερόλες μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο παρατηρείται όταν κάποια ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβη στους ιστούς των κυττάρων, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε φλεγμονή. Με αυτό τον τρόπο, το οξειδωτικό στρες βλάπτει τα αντιοξειδωτικά που παράγει το σώμα και έτσι ο οργανισμός μένει απροστάτευτος ενάντια στα καρκινικά κύτταρα.

Μάλιστα, μια ανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε το 2018 παρατήρησε ότι οι οξυστερόλες αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του χοληδόχου πόρου. Για να μιλήσουμε με νούμερα, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Prevention Research» ανακάλυψε ότι μια διατροφή πλούσια σε οξυστερόλες, οδήγησε σε αύξηση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 22%.

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lipids in Health and Disease» διαπίστωσε ότι οι οξυστερόλες μπορούν να «δεθούν» στην LDL («κακή» χοληστερίνη), προκαλώντας την συσσώρευση μιας βλαβερής πλάκας στις αρτηρίες. Η πλάκα αυτή εμποδίζει την απρόσκοπτη κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Όπως τόνισε η διατροφολόγος, όταν τηγανίζετε αυγά, καλό είναι η θερμοκρασία να μην είναι πάνω από τους 175 βαθμούς Κελσίου. Εάν προτιμάτε πιο σφιχτά αυγά, μπορείτε να τα βράσετε ή να επιλέξετε μια ομελέτα, η οποία έτσι κι αλλιώς μαγειρεύεται καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Επίσης, η ίδια προτείνει να αποφεύγουμε τα σπορέλαια, καθώς είναι πιο ασταθή και να προτιμάμε το ελαιόλαδο ή άλλα λάδια που προέρχονται από καρπούς.

«Προτείνω μια ομελέτα με λαχανικά και μικρές ποσότητες λαδιού που είναι σταθερό στις υψηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε να μην ξεροψηθεί. Με αυτό τον τρόπο, η πρωτεΐνη στα αυγά θα είναι πιο εύπεπτη, ενώ τα λαχανικά θα παρέχουν επιπρόσθετα φυσικές ίνες, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες», είπε η ίδια στην Daily Mail.

Πηγή: healthstat.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΙΕΚ
ΣΑΕΚ Πάτρας: Ποιες είναι οι ειδικότητες για το Παράλληλο Μηχανογραφικό
Ειδικότητες παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή καταρτιζόμενων στη Δημόσια Πειραματική ΣΑΕΚ Πάτρας για το έτος κατάρτισης 2025-2026
ΣΑΕΚ Πάτρας: Ποιες είναι οι ειδικότητες για το Παράλληλο Μηχανογραφικό
Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης
Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης: «Όσο συνεχίζεται η γενοκτονία, ο λαός θα βρίσκεται στους δρόμους»
«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, την καλούμε εδώ και τώρα να σταματήσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, την καλούμε να...
Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης: «Όσο συνεχίζεται η γενοκτονία, ο λαός θα βρίσκεται στους δρόμους»
paideias
Υπουργείο Παιδείας: Ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικού για αλλοδαπούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2025 - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Τι προβλέπει η νέα διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών για αλλοδαπούς υποψηφίους
Υπουργείο Παιδείας: Ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικού για αλλοδαπούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2025 - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ο Σάββας, ο μοναδικός μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο Τελένδου
Το Δημοτικό Σχολείο Τελένδου κλείνει 80 χρόνια: Ένα μονοθέσιο σχολείο με μόνο έναν μαθητή, τον μικρό Σάββα
Κάθε μέρα, η δασκάλα του σχολείου, Δέσποινα Μιχαήλ, ξεκινά από την Κάλυμνο με καΐκι και διασχίζει το μονοπάτι προς το σχολείο, συνοδεύοντας τον Σάββα...
Το Δημοτικό Σχολείο Τελένδου κλείνει 80 χρόνια: Ένα μονοθέσιο σχολείο με μόνο έναν μαθητή, τον μικρό Σάββα