Ψήσιμο στον φούρνο
Ένα αφράτο, μοσχομυριστό κέικ, ένα καλοψημένο χοιρινό και οι μελωμένες πατάτες φούρνου δεν θέλουν κόπο για να πετύχουν, αλλά τις σωστές κινήσεις στη σωστή στιγμή

Τα λάθη στο ψήσιμο είναι συχνό φαινόμενο και γίνονται όχι μόνο από αρχάριους αλλά και από έμπειρους στην κουζίνα που πιθανότατα δεν γνωρίζουν πώς να τα αντιμετωπίσουν. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 5 συχνά μαγειρικά «ατοπήματα» ελπίζοντας να γίνουμε σοφότεροι μέχρι την επόμενη φορά που θα ανάψουμε τον φούρνο.

 1. Δεν διαβάζουμε προσεκτικά τη συνταγή
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αλυσιδωτή σειρά προβλημάτων που αφορά κυρίως στα υλικά, στις ποσότητες που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αλλά στην σειρά με την οποία τα βάζουμε στη συνταγή. Πόσες φορές δεν ξεχάσατε κάποιο βασικό υλικό ή βάλατε περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα υλικών απ’ όσο χρειαζόταν; Η λύση; Παίρνουμε τη συνταγή ανά χείρας φροντίζοντας για τα εξής:

Μετράμε με ακρίβεια (ειδικά εάν πρόκειται για γλυκιά συνταγή) την ποσότητα των υλικών και τα ετοιμάζουμε προτού αρχίσουμε το μαγείρεμα.

Προετοιμαζόμαστε εκ των προτέρων με τη μέθοδο «mise en place» — δηλαδή βεβαιωνόμαστε πως έχουμε διαθέσιμα όλα τα υλικά (και τα εργαλεία) που χρειάζονται και στη συνέχεια τα βάζουμε στη θέση τους πριν ξεκινήσουμε.

Τηρούμε τη σειρά και τον τρόπο ανάμειξης των υλικών. Ακόμα και αν μας φαίνεται αμελητέο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σωστό αποτέλεσμα. Αν για παράδειγμα, σε μια συνταγή για κέικ ρίξουμε στο μπολ πρώτα το αλεύρι και στη συνέχεια τα αυγά χωρίς μάλιστα προηγουμένως να τα ανακατέψουμε, το ζυμάρι θα μας δυσκολέψει αρκετά και πιθανότατα δε θα έχει την υφή που επιθυμούμε.

2. Ανοίγουμε πολύ συχνά τον φούρνο
Αν και είναι άκρως δελεαστικό να ρίχνουμε γρήγορες ματιές στο φούρνο για να δούμε πώς πάει το ψήσιμο, επηρεάζει πολύ αρνητικά το αποτέλεσμα. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, η θερμοκρασία πέφτει και διαταράσσεται η διαδικασία ψησίματος. Μπορούμε εναλλακτικά να αγοράσουμε ένα θερμόμετρο φούρνου για να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουμε συνεχώς την πόρτα. Είναι μάλιστα όχι μόνο μια πρακτική αλλά και αρκετά οικονομική λύση, αφού σε ένα φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα η τιμή του ξεκινά περίπου μόλις στα 4 ευρώ.

 3. Χρησιμοποιούμε τα υλικά σε λάθος θερμοκρασία
Η χρήση υλικών σε θερμοκρασία διαφορετική από αυτή που απαιτεί η συνταγή μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν η συνταγή για μπισκότα αναγράφει πως η ζύμη χρειάζεται να είναι κρύα και εμείς τη χρησιμοποιήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, η υφή της δε θα πετύχει. Συνεπώς, ακολουθούμε τις οδηγίες της συνταγής για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 4. Δε γνωρίζουμε καλά τον φούρνο μας
Πιθανότατα κάτι τέτοιο να μη συμβαίνει με τον δικό μας φούρνο, αλλά όταν κάθε φορά που ψήνουμε σε έναν «άγνωστο» φούρνο χρειάζεται να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του. Κάθε φούρνος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και απαιτεί διαφορετικές ρυθμίσεις. Αν βασιζόμαστε αποκλειστικά στον χρόνο ψησίματος της συνταγής, μπορεί να οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Μια καλή πρακτική είναι να ψήσουμε μια μικρή μερίδα για να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρεται ο φούρνος και να χρησιμοποιούμε θερμόμετρο φούρνου για ακριβείς μετρήσεις.

 5. Δεν γνωρίζουμε τα υλικά και τα υποκατάστατά τους
Μπορεί να είναι δελεαστικό να αντικαταστήσουμε ένα υλικό με κάτι παρόμοιο, αλλά αυτό μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση στερεού λίπους με υγρό σε μια ζύμη μπορεί να την κάνει υπερβολικά μαλακή. Διαβάζουμε προσεκτικά τη συνταγή και αν είναι απαραίτητο, βρίσκουμε υποκατάστατα που θα αποδώσουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Πηγή: cantina.protothema.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 2250 ευρώ σε ανέργους με ΚΑΥΑΣ DYPAHS - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΕΚ ΕΔΩ

1750 νέοι εκπαιδευτικοί ξεκινούν έως 30/7 Ειδική Αγωγή, Σχολ. Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Ηγεσία

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Welcome to UP 2025
Μια νέα αρχή, μια μεγάλη γιορτή: Το «Welcome to UP 2025» υποδέχεται Πορτοκάλογλου, Ιωαννίδη, Κότσιρα και Σκιαδαρέσες
Πανεπιστήμιο Πατρών: Έρχεται το «Welcome to UP 2025» και ενώνει την Δυτική Ελλάδα- Η φοιτητική εμπειρία ξεκινά με ρυθμό, έμπνευση και συμμετοχή -...
Μια νέα αρχή, μια μεγάλη γιορτή: Το «Welcome to UP 2025» υποδέχεται Πορτοκάλογλου, Ιωαννίδη, Κότσιρα και Σκιαδαρέσες
Νίκος Παπαϊωάννου στη Βουλή
Νίκος Παπαϊωάννου: «Κλείνουμε τις γκρίζες ζώνες της Ανώτατης Εκπαίδευσης και δίνουμε νέα πνοή στο δημόσιο πανεπιστήμιο»
«Η εποχή της ανομίας και του διχασμού τελείωσε. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι άβατα», δήλωσε με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘΑ...
Νίκος Παπαϊωάννου: «Κλείνουμε τις γκρίζες ζώνες της Ανώτατης Εκπαίδευσης και δίνουμε νέα πνοή στο δημόσιο πανεπιστήμιο»
μαθητές που δίνουν πανελλήνιες
Υπουργείο Παιδείας: Οριστικοποιήθηκαν τα τμήματα ανά σχολική μονάδα ΕΠΑΛ και ΠΕΠΑΛ για το 2025-26
Οριστικοποιήθηκαν τα τμήματα των Επαγγελματικών Λυκείων και Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων της Περιφέρειας Αττικής για το νέο σχολικό έτος –...
Υπουργείο Παιδείας: Οριστικοποιήθηκαν τα τμήματα ανά σχολική μονάδα ΕΠΑΛ και ΠΕΠΑΛ για το 2025-26
Ομάδα ΔΙΑΣ της Αστυνομίας σε μηχανές
Παλλήνη: 18χρονος «έσκιζε» την Περιφερειακή Υμηττού με 188 χλμ/ώρα – Συνελήφθη επί τόπου
Σοκ προκαλεί η νέα υπόθεση επικίνδυνης οδήγησης στην Αττική. Ένας 18χρονος, μόλις μερικούς μήνες μετά την απόκτηση διπλώματος, εντοπίστηκε να...
Παλλήνη: 18χρονος «έσκιζε» την Περιφερειακή Υμηττού με 188 χλμ/ώρα – Συνελήφθη επί τόπου