Ψήσιμο στον φούρνο
Ένα αφράτο, μοσχομυριστό κέικ, ένα καλοψημένο χοιρινό και οι μελωμένες πατάτες φούρνου δεν θέλουν κόπο για να πετύχουν, αλλά τις σωστές κινήσεις στη σωστή στιγμή

Τα λάθη στο ψήσιμο είναι συχνό φαινόμενο και γίνονται όχι μόνο από αρχάριους αλλά και από έμπειρους στην κουζίνα που πιθανότατα δεν γνωρίζουν πώς να τα αντιμετωπίσουν. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 5 συχνά μαγειρικά «ατοπήματα» ελπίζοντας να γίνουμε σοφότεροι μέχρι την επόμενη φορά που θα ανάψουμε τον φούρνο.

 1. Δεν διαβάζουμε προσεκτικά τη συνταγή
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αλυσιδωτή σειρά προβλημάτων που αφορά κυρίως στα υλικά, στις ποσότητες που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αλλά στην σειρά με την οποία τα βάζουμε στη συνταγή. Πόσες φορές δεν ξεχάσατε κάποιο βασικό υλικό ή βάλατε περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα υλικών απ’ όσο χρειαζόταν; Η λύση; Παίρνουμε τη συνταγή ανά χείρας φροντίζοντας για τα εξής:

Μετράμε με ακρίβεια (ειδικά εάν πρόκειται για γλυκιά συνταγή) την ποσότητα των υλικών και τα ετοιμάζουμε προτού αρχίσουμε το μαγείρεμα.

Προετοιμαζόμαστε εκ των προτέρων με τη μέθοδο «mise en place» — δηλαδή βεβαιωνόμαστε πως έχουμε διαθέσιμα όλα τα υλικά (και τα εργαλεία) που χρειάζονται και στη συνέχεια τα βάζουμε στη θέση τους πριν ξεκινήσουμε.

Τηρούμε τη σειρά και τον τρόπο ανάμειξης των υλικών. Ακόμα και αν μας φαίνεται αμελητέο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σωστό αποτέλεσμα. Αν για παράδειγμα, σε μια συνταγή για κέικ ρίξουμε στο μπολ πρώτα το αλεύρι και στη συνέχεια τα αυγά χωρίς μάλιστα προηγουμένως να τα ανακατέψουμε, το ζυμάρι θα μας δυσκολέψει αρκετά και πιθανότατα δε θα έχει την υφή που επιθυμούμε.

2. Ανοίγουμε πολύ συχνά τον φούρνο
Αν και είναι άκρως δελεαστικό να ρίχνουμε γρήγορες ματιές στο φούρνο για να δούμε πώς πάει το ψήσιμο, επηρεάζει πολύ αρνητικά το αποτέλεσμα. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, η θερμοκρασία πέφτει και διαταράσσεται η διαδικασία ψησίματος. Μπορούμε εναλλακτικά να αγοράσουμε ένα θερμόμετρο φούρνου για να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουμε συνεχώς την πόρτα. Είναι μάλιστα όχι μόνο μια πρακτική αλλά και αρκετά οικονομική λύση, αφού σε ένα φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα η τιμή του ξεκινά περίπου μόλις στα 4 ευρώ.

 3. Χρησιμοποιούμε τα υλικά σε λάθος θερμοκρασία
Η χρήση υλικών σε θερμοκρασία διαφορετική από αυτή που απαιτεί η συνταγή μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν η συνταγή για μπισκότα αναγράφει πως η ζύμη χρειάζεται να είναι κρύα και εμείς τη χρησιμοποιήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, η υφή της δε θα πετύχει. Συνεπώς, ακολουθούμε τις οδηγίες της συνταγής για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 4. Δε γνωρίζουμε καλά τον φούρνο μας
Πιθανότατα κάτι τέτοιο να μη συμβαίνει με τον δικό μας φούρνο, αλλά όταν κάθε φορά που ψήνουμε σε έναν «άγνωστο» φούρνο χρειάζεται να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του. Κάθε φούρνος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και απαιτεί διαφορετικές ρυθμίσεις. Αν βασιζόμαστε αποκλειστικά στον χρόνο ψησίματος της συνταγής, μπορεί να οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Μια καλή πρακτική είναι να ψήσουμε μια μικρή μερίδα για να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρεται ο φούρνος και να χρησιμοποιούμε θερμόμετρο φούρνου για ακριβείς μετρήσεις.

 5. Δεν γνωρίζουμε τα υλικά και τα υποκατάστατά τους
Μπορεί να είναι δελεαστικό να αντικαταστήσουμε ένα υλικό με κάτι παρόμοιο, αλλά αυτό μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση στερεού λίπους με υγρό σε μια ζύμη μπορεί να την κάνει υπερβολικά μαλακή. Διαβάζουμε προσεκτικά τη συνταγή και αν είναι απαραίτητο, βρίσκουμε υποκατάστατα που θα αποδώσουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Πηγή: cantina.protothema.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νίκος Βρεττός
Νίκη: Απομακρύνεται ο Νίκος Βρεττός από την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η «Νίκη» απομάκρυνε τον βουλευτή της Νίκο Βρεττό από την Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τη στήριξη της πρότασης της ΝΔ για Πρόεδρο - Παραπέμπεται...
Νίκη: Απομακρύνεται ο Νίκος Βρεττός από την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Bio3 Forum 2025, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης για Trust Your Stars: «Δεν είμαι ικανοποιημένος με το πρόγραμμα, δικαιολογημένα τα παράπονα»
«Ορισμένα από τα παράπονα που διατυπώθηκαν ήταν δικαιολογημένα»: Ο πρωθυπουργός παραδέχεται προβλήματα στην αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων
Κυριάκος Μητσοτάκης για Trust Your Stars: «Δεν είμαι ικανοποιημένος με το πρόγραμμα, δικαιολογημένα τα παράπονα»
ypoyrgeio paideias kai thriskeymaton
Παράταση θητείας Υποδιευθυντή στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αχαρνών
Συνέχιση καθηκόντων Υποδιευθυντή στη Θεματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αχαρνών
Παράταση θητείας Υποδιευθυντή στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αχαρνών
επιδομα
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2024-2025: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τη χορήγησή του
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ηλεκτρονική αίτηση
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2024-2025: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τη χορήγησή του