avokanto
Το ξέρατε ότι μπορούμε να «ωριμάσουμε» ένα άγουρο αβοκάντο σε ένα μόλις λεπτό;

Πολλές φορές, ακόμη κι αν περάσουν μέρες, τα αβοκάντο δεν έχουν φτάσει να έχουν αυτή τη βουτυράτη και κρεμώδη σύσταση, που είναι η ιδανική είτε αν θέλουμε να το κόψουμε σε κομματάκια στη σαλάτα μας είτε αν θέλουμε να το λιώσουμε και να φτιάξουμε γκουακαμόλε.

Κάποιες φορές ξεγελιόμαστε και το κόβουμε πριν την ώρα του και το αποτέλεσμα στο δάγκωμα και από άποψη γεύσης και, κυρίως, από άποψη υφής, είναι δυσάρεστο.

 Υπάρχει όμως ένα κόλπο που μπορεί να μας λύσει τα χέρια. Το ξέρατε ότι μπορούμε να «ωριμάσουμε» ένα άγουρο αβοκάντο σε ένα μόλις λεπτό; Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι το φούρνο μικροκυμάτων.

Αρχικά θα πρέπει να κόψουμε τα αβοκάντο στη μέση, κατά μήκος και να αφαιρέσουμε το κουκούτσι.

Στη συνέχεια, καλύπτουμε τα αβοκάντο με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. (Οι περισσότερες μεμβράνες μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά για να είστε 100% σίγουροι, διαβάστε προσεκτικά τη συσκευασία)

Θα τα ζεστάνουμε για 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά, μέχρι να φτάσουν την υφή που θέλουμε. Όσο πιο σκληρά και πράσινα είναι τα αβοκάντο, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα.

Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως, αλλά αν μας ενοχλεί η θερμοκρασία τους μπορούμε είτε να τα βάλουμε για λίγο στο ψυγείο είτε να τα αφήσουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

5 κόλπα για να διατηρήσετε το αβοκάντο σας πράσινο και φρέσκο

Τα αβοκάντο είναι νόστιμα και θρεπτικά φρούτα, αλλά έχουν ένα κοινό πρόβλημα: γίνονται καφέ όταν κόβονται. Αυτό συμβαίνει λόγω μιας χημικής αντίδρασης που ονομάζεται οξείδωση. Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το μαύρισμα των αβοκάντο, ώστε να μπορείτε να τα απολαύσετε φρεσκοκομμένα για περισσότερο χρόνο.

Το μαύρισμα των αβοκάντο προκαλείται από ένα ένζυμο που ονομάζεται οξειδάση πολυφαινόλης. Αυτό το ένζυμο βρίσκεται στη σάρκα του αβοκάντο και όταν εκτίθεται στον αέρα, αντιδρά με το οξυγόνο για να δημιουργήσει μια καφέ χρωστική ουσία.

Αναλυτικά οι τρόποι:

  • Βυθίστε ολόκληρα τα αβοκάντο σε νερό και βάλτε τα στο ψυγείο
  • Τυλίξτε τα κομμένα αβοκάντο με πλαστική μεμβράνη
  • Αλείψτε τη σάρκα ενός αβοκάντο με ένα εσπεριδοειδές
  • Αλείψτε το αβοκάντο με λάδι
  • Φυλάξτε το κομμένο αβοκάντο στο ψυγείο με ένα κρεμμύδι

Βυθίστε τα αβοκάντο σε νερό και βάλτε τα στο ψυγείο

Μπορείτε να βυθίσετε ολόκληρα τα αβοκάντο στο νερό και να τα βάλετε στο ψυγείο. Έτσι μπορείτε να τα διατηρήσετε φρέσκα, σε περίπτωση που έχετε πάρα πολλά αβοκάντο και δεν επιθυμείτε να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως.

Τυλίξτε τα κομμένα αβοκάντο με πλαστική μεμβράνη

Εάν έχετε κόψει στο μισό ένα αβοκάντο, εφαρμόστε προσεκτικά πλαστική μεμβράνη στη σάρκα. Μπορείτε να αφήσετε το κουκούτσι μέσα ή να το βγάλετε.

Αλείψτε τη σάρκα ενός αβοκάντο με ένα εσπεριδοειδές

Τα εσπεριδοειδή περιέχουν φυσικά ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν ενάντια στο οξυγόνο και επιβραδύνουν την αλλοίωση ή το μαύρισμα σε ορισμένα τρόφιμα. Απλώς αλείψτε με λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ τη σάρκα ενός αβοκάντο κομμένου σε φέτες. Τοποθετείστε τις φέτες αβοκάντο σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Αλείψτε το αβοκάντο με λάδι

Το λάδι θα εμποδίσει επίσης το οξυγόνο να φτάσει στη σάρκα ενός αβοκάντο. Αλείψτε την εκτεθειμένη περιοχή με ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι για να δημιουργήσετε ένα φράγμα και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Έτσι θα καθυστερήσετε το μαύρισμα του αβοκάντο, για περίπου μία ημέρα περίπου.

Φυλάξτε το κομμένο αβοκάντο στο ψυγείο με ένα κρεμμύδι

Τα κρεμμύδια εκτός από μια νόστιμη προσθήκη σε διάφορες συνταγές, μπορούν να αποτρέψουν την πρόωρη ωρίμανση του αβοκάντο. Τα κρεμμύδια περιέχουν ενώσεις θείου που, όταν απελευθερώνονται, επιβραδύνουν την οξείδωση, που προκαλεί το μαύρισμα στο αβοκάντο. Ψιλοκόψτε ένα κόκκινο κρεμμύδι, τοποθετήστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο τροφίμων και βάλτε το μισό αβοκάντο από πάνω. Τοποθετήστε το δοχείο στο ψυγείο για να διατηρήσετε φρέσκο το αβοκάντο σας.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε τα αβοκάντο σας φρέσκα και νόστιμα για περισσότερο χρόνο και να αποτρέψετε την πρόωρη ωρίμανσή τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απόλυτος θρίαμβος για μαθήτρια πολύτεκνης οικογένειας – 20 σε όλα τα μαθήματα στις Πανελλαδικές

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

petropoulos
Ηλίας Πετρόπουλος: Ο αιρετικός συγγραφέας που δεν χάρισε τίποτα στους ήρωες της Επανάστασης
Ο Ηλίας Πετρόπουλος υπήρξε μία από τις πιο αντισυμβατικές και τολμηρές προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης.
Ηλίας Πετρόπουλος: Ο αιρετικός συγγραφέας που δεν χάρισε τίποτα στους ήρωες της Επανάστασης
Καρδιά
Ο καρδιολόγος προτείνει: Το ένα τρόφιμο που δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο σας
Η καλή υγεία της καρδιάς ξεκινά από την κουζίνα. Σύμφωνα με ειδικούς, ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι...
Ο καρδιολόγος προτείνει: Το ένα τρόφιμο που δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο σας
ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Σοφία Ζαχαράκη: Ποιοι εκπαιδευτικοί θα έχουν ενισχυμένη θέση στην κατανομή των 10.000 φετινών διορισμών
Μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της α’ και της β’ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών
Σοφία Ζαχαράκη: Ποιοι εκπαιδευτικοί θα έχουν ενισχυμένη θέση στην κατανομή των 10.000 φετινών διορισμών