kafe-kafeteria
Δοκιμάστε το και θα δείτε τη διαφορά

Υπάρχει ένα έξυπνο κόλπο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και μπορεί να σας βοηθήσει να φτιάχνετε πάντα πλούσιο και γευστικό καφέ εσπρέσο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε λίγο νερό στους κόκκους καφέ πριν τους αλέσετε.

Όπως εξηγούν σε άρθρο τους, στο περιοδικό Matter, ο Christopher Hendon και οι συνεργάτες του, στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, όλα έχουν να κάνουν με τη μείωση του στατικού ηλεκτρισμού.

Το άλεσμα του καφέ προκαλεί στατικό ηλεκτρισμό, ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν τα αντικείμενα τρίβονται μεταξύ τους. Έτσι, όταν τρίβετε τους κόκκους καφέ, προκαλείτε την απομάκρυνση ηλεκτρονίων από την επιφάνειά τους. Αυτά τα ηλεκτρόνια μεταφέρονται στη συνέχεια σε άλλα αντικείμενα, όπως τον μύλο του καφέ ή το φίλτρο σας.

Ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά την παρασκευή του καφέ. Μπορεί να οδηγήσει σε άνισο άλεσμα, καθώς τα πιο μικρά σωματίδια καφέ θα προσελκύουν περισσότερο ηλεκτρόνια από τα μεγαλύτερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της γεύσης του καφέ.

 Πώς η προσθήκη νερού περιορίζει τον στατικό ηλεκτρισμό

Μετά από εκτεταμένους πειραματισμούς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ποσότητα του στερεού καφέ σε ένα φλιτζάνι εσπρέσο αυξήθηκε από 8,2% σε 8,9% όταν πρόσθεταν λίγο νερό στους κόκκους καφέ, πριν τους αλέσουν. Πρόκειται για μια μέση αύξηση 8,5%, με αποτέλεσμα έναν πιο πλούσιο καφέ.

Οι επιστήμονες μέτρησαν την περιεκτικότητα σε νερό σε 31 τύπους καφέ και δοκίμασαν ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων σχετικά με τους μύλους άλεσης του καφέ, τη θερμοκρασία του νερού και πολλούς άλλους παράγοντες.

Επίσης, έψησαν τους δικούς τους κόκκους καφές σε διαφορετικές θερμοκρασίες και δοκίμασαν δεκάδες συνδυασμούς κόκκων καφέ και στρατηγικών ψησίματος, μετρώντας την περιεκτικότητα σε νερό μετά το ψήσιμο, αλλά και την ποσότητα του στατικού ηλεκτρισμού που παράγεται κατά το άλεσμα του καφέ.

Παρατήρησαν ότι οι περισσότερο καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ, συνήθως παράγουν λεπτότερα αλεσμένα σωματίδια και αυτά με τη σειρά τους σε περισσότερο στατικό ηλεκτρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόλπο της προσθήκης λίγου νερού στους κόκκους καφέ είναι ήδη γνωστό σε ορισμένους ειδικούς, αν και η επιστήμη πίσω από αυτό ήταν άγνωστη μέχρι στιγμής. Επίσης απέκτησε και όνομα και περιγράφεται ως «Τεχνική σταγόνων Ross».

Μια σημαντική προειδοποίηση είναι ότι αν χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο French press για να φτιάξετε καφέ, όπου τα κατακάθια είναι βυθισμένα στο νερό, τότε αυτό το κόλπο δεν θα κάνει καμία διαφορά.

Η παραπάνω μελέτη επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον καφέ εσπρέσο. Για το εάν λειτουργεί αποτελεσματικά και για άλλα είδη καφέ χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto-memaska
Γυμνάσια - Λύκεια: Το ωράριο λειτουργίας των σχολείων - Η διάρκεια των διαλειμμάτων
Το νέο ωράριο λειτουργίας για Γυμνάσια και Λύκεια – Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας
Γυμνάσια - Λύκεια: Το ωράριο λειτουργίας των σχολείων - Η διάρκεια των διαλειμμάτων
Ηλικιωμένη εκπαιδευτικός
Προσοχή! Εκπαιδευτικοί έπεσαν θύματα απάτης με ανύπαρκτα διαμερίσματα
Το ζήτημα φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δυσκολίες στέγασης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε τουριστικές και ακριβές περιοχές
Προσοχή! Εκπαιδευτικοί έπεσαν θύματα απάτης με ανύπαρκτα διαμερίσματα
ΤΑΧΙ
Σχολεία – Αναθέσεις μαθημάτων: Οι τελευταίες αλλαγές σε Γυμνάσιο, ΓΕΛ, ΕΠΑ.Λ. και Π.ΕΠΑ.Λ.
Εκπαιδευτικοί: Τι ισχύει με τις αναθέσεις μαθημάτων τη νέα σχολική χρονιά 2025/26
Σχολεία – Αναθέσεις μαθημάτων: Οι τελευταίες αλλαγές σε Γυμνάσιο, ΓΕΛ, ΕΠΑ.Λ. και Π.ΕΠΑ.Λ.
δασκάλα
Ποιες θα είναι οι καθαρές αποδοχές των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν τη φετινή σχολική χρονιά
Τι θα λαμβάνουν μετά τις κρατήσεις οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις στα σχολεία φέτος
Ποιες θα είναι οι καθαρές αποδοχές των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν τη φετινή σχολική χρονιά