panepistimio amfitheatro
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ποια επαγγέλματα προτιμούν

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε σε έναν κόσμο που μας ενθάρρυνε να αποκτήσουμε πτυχίο ΑΕΙ για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος στην εργασία, ενώ ταυτόχρονα έβλεπε επιτιμητικά τους χειρώνακτες ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι, κάποιοι μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν αυτό που είναι είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο. Ότι, δηλαδή, η Gen Z είναι μια γενιά της δράσης. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί νέοι παρασύρονται από την επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με την πρώτη έκδοση της Jobber Blue-Collar Report, στην οποία ερωτήθηκαν 1.000 άτομα ηλικίας 18 έως 20 ετών στις ΗΠΑ, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) είπαν ότι θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση κάποια στιγμή στη ζωή τους—και το 11% το έχει ήδη κάνει.

Οι μικρές επιχειρήσεις είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Αλλά σε ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να στραφούν; Η προφανής απάντηση βρίσκεται σε υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα υπέρ των τεχνιτών

Η Jobber μίλησε επίσης με χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στο σπίτι — και η εύρεση αξιόπιστου εργατικού δυναμικού είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζει ο καθένας τους. Εάν έχετε προσπαθήσει να καλέσετε έναν υδραυλικό, έναν τεχνικό κλιματισμού ή οποιονδήποτε αριθμό ειδικευμένων επαγγελματιών για να κάνουν εργασίες στο σπίτι σας, πιθανότατα έχετε βιώσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού από πρώτο χέρι, αναφέρει ο Σαμ Πίλαρ ιδρυτής και CEO Jobber στο Fortune.

Τα σπίτια και άλλες υποδομές γερνούν. Σήμερα, η μέση κατοικία στις ΗΠΑ είναι 40 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για επισκευές, συντήρηση και αναδιαμόρφωση αυτών των σπιτιών.

Ταυτόχρονα, οι ειδικευμένοι εργάτες συνταξιοδοτούνται και δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι για να πάρουν τη θέση τους. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα υπάρχουν 73.500 κενά κάθε χρόνο μόνο για ηλεκτρολόγους μέχρι το 2032. Αυτό οδηγεί σε καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση και αυξάνει το κόστος για τους καταναλωτές.

Απάντηση στην πρόσκληση

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ένα σημαντικό πρόβλημα αλλά και μια τεράστια ευκαιρία για φιλόδοξους νέους να έρθουν και να καλύψουν το κενό. Ευτυχώς, βλέπουμε την Gen Z να δείχνει ενδιαφέρον να αδράξει αυτή την ευκαιρία.

Τα τρία τέταρτα (75%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για επαγγελματικές σχολές που προσφέρουν αμειβόμενη εκπαίδευση στην εργασία. Ανησυχούν για την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων και θέλουν να ξεκινήσουν να χτίζουν την καριέρα τους χωρίς να χρεώνονται. Αναζητούν επίσης σταθερή απασχόληση.

Η ασφάλεια εργασίας προσδιορίστηκε από τους ερωτηθέντες ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιλογή καριέρας. Ανησυχούν ότι η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να εξαλείψουν θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, πολλές από τις οποίες είναι θέσεις γραφείου.

Αυτή η τάση κερδίζει δυναμική και ο αριθμός των φοιτητών που επικεντρώνονται στην επαγγελματική εκπαίδευση αυξάνεται. Οι εγγραφές σε επαγγελματικές σχολές αυξήθηκαν 16% πέρυσι, αλλά δεν είναι αρκετό για να καλύψει το κενό.

Τι εμποδίζει την Gen Z;

Υπάρχει κάτι ακόμα σε σχέση με αυτές τις δουλειές, για το οποίο και η κοινωνία συνεχίζει να τονίζει υπερβολικά ότι τα πανεπιστημιακά πτυχία είναι ο μόνος δρόμος προς την επιτυχία. Το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχει ένα στίγμα που σχετίζεται με το να παρακολουθήσουν σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης αντί ένα παραδοσιακό πανεπιστήμιο τετραετούς φοίτησης και το 79% λέει ότι οι γονείς τους θέλουν να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ μόνο το 5% λέει το ίδιο για επαγγελματική σχολή.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι ότι η Gen Z υποτιμά τις δυνατότητες κερδών από τα τεχνικά επαγγέλματα. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα μας πιστεύει ότι δεν είναι δυνατό να δημιουργηθούν επταψήφια έσοδα από τη κηπουρική, την ηλεκτρολογία ή τις υδραυλικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, τα δεδομένα της Jobber για 200.000+ επαγγελματίες υπηρεσιών αποκαλύπτουν ότι δεν είναι μόνο οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις που μπορούν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη. Περισσότερο από το 50% των επιχειρήσεων κηπουρικής και υδραυλικών κερδίζουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο.

Ο Πίλαρ αναφέρει στο Fortune το παράδειγμα ενός επιχειρηματία που ξεκίνησε επιχείρησή περιποίησης γκαζόν και εξωραϊσμού, CMG Landscaping, όταν ήταν μόλις 13 ετών. Στον χρόνο που χρειάστηκε για τους συνομηλίκους του να αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο, έχτισε την επιχείρησή του αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η ιστορία του είναι μόνο μία από τις πολλές παρόμοιες.

Ήρθε η ώρα για την επόμενη γενιά τεχνιτών

Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργαζομένων σε αυτά τα επαγγέλματα ο Πίλαρ συνιστά ενημέρωση για τις επιχειρηματικές και οικονομικές ευκαιρίες που παρέχονται από τα επαγγέλματα μέσω των μέσων ενημέρωσης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ίδιων των κοινοτήτων.

Οι γονείς, οι παράγοντες επιρροής και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους νέους να εξερευνήσουν πιο διαφορετικές επιλογές σταδιοδρομίας και να θεωρούν τις επαγγελματικές δραστηριότητες ως μια κερδοφόρα και ικανοποιητική καριέρα. Τα επαγγελματικά προγράμματα θα πρέπει να προωθηθούν από νωρίς.Πρέπει να αναγνωριστεί και να εκτιμηθεί το ουσιαστικό έργο των επαγγελματιών του κλάδου.

Συνδυαστικά αυτές οι ενέργειες μπορούν να ξεκλειδώσουν μια τεράστια ευκαιρία για την επόμενη γενιά, τις μικρές επιχειρήσεις και την οικονομία.

Πηγή: ΟΤ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko.jpg
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή στη Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία
Ο 32χρονος πλησίασε τον νεαρό από πίσω σε γνωστό καφέ της πόλης και τον μαχαίρωσε πολλές φορές ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον φίλο του
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή στη Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία
EKPA
Διεθνής διάκριση για το ΕΚΠΑ: Η Google χρηματοδοτεί σύστημα Πολιτικής Προστασίας με AI
Σύστημα Πολιτικής προστασίας με AI που «βλέπει» και προβλέπει - Αν και η αρχική ανάπτυξη του συστήματος πολιτικής προστασίας ΔΡΥΑΔΕΣ πραγματοποιήθηκε...
Διεθνής διάκριση για το ΕΚΠΑ: Η Google χρηματοδοτεί σύστημα Πολιτικής Προστασίας με AI