Φραγμένες αρτηρίες: Τα 4 προειδοποιητικά σημάδια
Τι αποκαλύπτουν οι καρδιολόγοι

Σύμφωνα με το CDC, οι καρδιοπάθειες αποτελούν συνήθως την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των Αμερικανών. Πρόκειται για μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει αρκετές διαφορετικές ασθένειες και παραλλαγές διαταραχών, αλλά η καθεμία συνεπάγεται διατάραξη τουλάχιστον μίας από τις ζωτικές λειτουργίες της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της διανομής αίματος και οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Οι φραγμένες αρτηρίες, γνωστές ως αρτηριοσκλήρωση, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αρκετών σοβαρών καρδιακών παθήσεων και στην εκδήλωση σοβαρών ιατρικών περιστατικών, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με την πάροδο του χρόνου, οι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα σε όλο το σώμα γεμίζουν με ένα κολλώδες υλικό που ονομάζεται πλάκα, η οποία αποτελείται από υλικά όπως η χοληστερόλη, το ασβέστιο και το ινώδες. Σε κάποιο βαθμό, οι φραγμένες αρτηρίες μπορούν να ελέγχουν γι’ αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης.

Η χειρότερη τροφή για τις αρτηρίες σας

«Η πολυπλοκότητα των φραγμένων αρτηριών και των καρδιοπαθειών έγκειται στο γεγονός ότι συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα και αυτός είναι ο κίνδυνος», εξηγεί ο Dr. Ian Smith, ιατρός, συγγραφέας best-seller, πρώην μέλος του συμβουλίου διατροφής του Προέδρου Barack Obama και πρώην συμπαρουσιαστής της εκπομπής The Doctors στο CBS. «Και συνήθως, όταν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, πρόκειται για ένα δραματικό γεγονός, ένα τραυματικό γεγονός, όπως μία καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Επειδή η απόφραξη των αρτηριών είναι μια σταδιακή διαδικασία, δεν συμβαίνει όλα μαζί, και επειδή η απόφραξη είναι αργή, τα συμπτώματα εμφανίζονται επίσης αργά».

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των φραγμένων αρτηριών είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η άσκηση, η οποία διατηρεί τη ροή του αίματος σε υγιή επίπεδα. Ωστόσο, επειδή οι αρτηρίες αρχίζουν να φράζουν μερικές φορές ακόμη και από τα 20 χρόνια κάποιου, η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων και συμπτωμάτων, όσο λεπτά κι αν είναι, είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Παρακάτω, ο Dr. Smith και αρκετοί άλλοι κορυφαίοι γιατροί παρουσιάζουν μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και προειδοποιητικά σημάδια των φραγμένων αρτηριών.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια των φραγμένων αρτηριών

  • Η υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών
  • Πίεση ή πόνος στο στήθος
  • Δύσπνοια, ταχυπαλμία και αίσθημα παλμών
  • Ζάλη, ναυτία και μυρμήγκιασμα στα άκρα

Ανθυγιεινές συνήθειες

Δεν είναι ακριβώς σύμπτωμα, αλλά ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής θα πρέπει να σας αφυπνίσει ότι διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε φραγμένες αρτηρίες σε πολύ γρήγορο ρυθμό. «Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την τιμή της LDL χοληστερόλης σας, να μην καπνίζετε, να ασκείστε τακτικά, να ελέγχετε το σάκχαρο του αίματός σας εάν έχετε διαβήτη, να ακολουθείτε μια διατροφή για την υγεία της καρδιάς, να αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε υψηλή αρτηριακή πίεση και να διατηρείτε το βάρος σας υπό έλεγχο, ειδικά την περιφέρεια της μέσης σας», λέει ο Dr. Tony Anno, DNP, καρδιολόγος και μέλος της διδακτικής ομάδας του Πανεπιστημίου Walden.

«Κατά κανόνα, οι άνδρες θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρήσουν την περιφέρεια της μέσης τους κάτω από τους 102 εκ. και οι γυναίκες κάτω από τα 89 εκ.». Φυσικά, άτομα μπορεί να είναι απολύτως υγιή με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, ειδικά εάν ακολουθούν τις υπόλοιπες συστάσεις.

Ορισμένα τρόφιμα κάνουν τις αρτηρίες πολύ πιο επιρρεπείς σε απόφραξη. Όσο περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα τρώει κάποιος, τόσο πιο ευάλωτος γίνεται. Η μεσογειακή διατροφή περιορίζει αυτά τα τρόφιμα υπέρ των λαχανικών, των φρούτων, των δημητριακών ολικής αλέσεως και των υγιεινών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο. Μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία της καρδιάς στις γυναίκες.

Όσον αφορά την άσκηση, η εξήγηση είναι απλή: «Εάν το αίμα σας ρέει και διαπερνά τα αιμοφόρα αγγεία σας με αρκετά υψηλό ρυθμό, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει κάτι στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων σας», λέει ο Dr. Smith.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να συμπληρώνονται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Ωστόσο, μια μελέτη του Circulation του 2023 έδειξε ότι άτομα που ξεπέρασαν αυτά τα όρια είδαν ακόμη χαμηλότερους κινδύνους για καρδιακά προβλήματα.

Πίεση ή πόνος στο στήθος

Οι έντονοι πόνοι στο στήθος είναι σαφές σημάδι καρδιακής προσβολής, αλλά ακόμα και ο ήπιος πόνος και η πίεση μπορεί να αποτελούν σοβαρά προειδοποιητικά σημάδια.

«Το κλασικό σημάδι της στεφανιαίας νόσου είναι ο πόνος στο στήθος σαν πίεση, στο κέντρο του στήθους ή ελαφρώς προς τα αριστερά, ειδικά κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας», λέει ο Dr. Jonathan Yang, MD, πιστοποιημένος χειρουργός καρδιάς και θώρακος στο Όστιν του Τέξας. «Αυτό είναι που βλέπουμε στις κλασικές ιατρικές σειρές». Αλλά όπως επισημαίνει ο Dr. Yang, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι πάντα τόσο συνεπές – ο πόνος που προκαλείται από τις φραγμένες αρτηρίες μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορα άλλα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του χεριού (συχνότερα του αριστερού) και του λαιμού, όπου βρίσκεται η αρτηρία.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε: Ο Dr. Yang λέει ότι ο πόνος που εμφανίζεται όταν κάποιος είναι σε ηρεμία είναι πιο ανησυχητικός από ότι όταν κάποιος έχει πόνο στο στήθος ενώ καταπονείται.

Δύσπνοια, ταχυπαλμία και αίσθημα παλμών

Όλοι μπορεί να λαχανιάσουμε λίγο όταν καταπονούμαστε σωματικά, αλλά η εξαιρετικά δύσκολη αναπνοή κατά την άσκηση ή η δύσπνοια κατά την ανάπαυση μπορεί επίσης να είναι σημάδι φραγμένων αρτηριών. «Λόγω της μειωμένης ροής του αίματος στον καρδιακό μυ από αυτή την ασθένεια», λέει ο Dr. Yang, «η καρδιά μπορεί να εξασθενήσει και να προκαλέσει δύσπνοια καθώς το αίμα συσσωρεύεται στους πνεύμονες και το οξυγονωμένο αίμα δεν μπορεί να ωθηθεί αποτελεσματικά προς τα εμπρός».

Η έλλειψη αρκετού οξυγόνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία ή αίσθημα παλμών. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκύψουν ως αποτέλεσμα σπασμού στεφανιαίας αρτηρίας, ο οποίος συμβαίνει όταν μια αρτηρία στην καρδιά κλείνει σφιχτά. Οι φραγμένες αρτηρίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυτά τα περιστατικά.

Ζάλη, ναυτία και μυρμήγκιασμα στα άκρα

Η ζαλάδα, η ναυτία και το μυρμήγκιασμα στα άκρα, αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένα όσο ο πόνος στο στήθος, μπορεί επίσης να αποτελούν ενδείξεις καρδιοπάθειας, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να τα εμφανίσουν σε σύγκριση με τους άνδρες. Η ζαλάδα μπορεί να προκληθεί από μειωμένη ροή αίματος, ενώ η ναυτία θεωρείται ότι συνδέεται με τον πνευμονογαστρικό νεύρο, ο οποίος διεγείρει τους μυς στην καρδιά και το πεπτικό σύστημα.

«Λόγω του τύπου των νευρικών απολήξεων στην καρδιά, οι φραγμένες αρτηρίες μπορούν να δημιουργήσουν ασαφή, γενικευμένα αισθήματα, όχι μόνο έντονο πόνο στο στήθος», εξηγεί ο Dr. Yang. «Οι ασθενείς συχνά περιγράφουν πίεση, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο αριστερό μέρος του στήθους, αλλά και στον λαιμό ή κατά μήκος του ενός από τα δύο χέρια».

Πηγή: enikos

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_2.jpg
Πτυχιούχοι Ξένων Πανεπιστημίων: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης στους κλάδους εκπαιδευτικών
Αναλυτικά οι προϋποθέσεις ένταξης στους κλάδους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πτυχιούχων πανεπιστημίων του Εξωτερικού
Πτυχιούχοι Ξένων Πανεπιστημίων: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης στους κλάδους εκπαιδευτικών
apple-books_foto_education.jpg
Νομοθεσίας το ανάγνωσμα
Το παρόν κείμενο δεν γράφεται για να λυπηθεί κανείς αντίθετα, όπως ακριβώς με τα θέματα υγείας, γράφτηκε για να αφυπνίσει
Νομοθεσίας το ανάγνωσμα
Αντώνης Ρέμος
Αντώνης Ρέμος για την υπόθεση φοροδιαφυγής: «Κάποιοι θέλουν να με παρουσιάσουν σαν τέρας»
Αντώνης Ρέμος: Τι είπε στη συναυλία του στο Θέατρο Γης για την υπόθεση φοροδιαφυγής
Αντώνης Ρέμος για την υπόθεση φοροδιαφυγής: «Κάποιοι θέλουν να με παρουσιάσουν σαν τέρας»