τρόφιμα
Τα επικίνδυνα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και νοητικής εξασθένησης

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές. Η σημασία της υπόλοιπης διατροφής τους.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, τα αναψυκτικά και τα χοτ ντογκ, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους, ακόμα και αν δεν τρώνε μεγάλες ποσότητες, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως έστω και 10% της διατροφής να αποτελείται από αυτού του είδους τα τρόφιμα, αυξάνονται οι κίνδυνοι για τον εγκέφαλο. Μάλιστα αυτό παρατηρήθηκε σε ανθρώπους που κατά τα άλλα προσπαθούσαν να τρέφονται υγιεινά.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 34.418 εθελοντές, ηλικίας 45 ετών και άνω,  τους οποίους παρακολουθούσαν επί 11 χρόνια κατά μέσον όρο.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως κατέγραφαν τη νοητική διαταραχή στους 14.715 εξ αυτών. Στους υπόλοιπους 20.243 κατέγραφαν τα εγκεφαλικά επεισόδια. Κανένας εθελοντής δεν είχε προγενέστερο ιστορικό εγκεφαλικού ή νοητικής διαταραχής.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής για να αξιολογήσουν οι ερευνητές πόσα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγαν. Κατέγραψαν επίσης πόσο ακολουθούσαν τις επιταγές υγιεινών προγραμμάτων διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή.

Τα ευρήματα

Έως το τέλος της μελέτης, 768 από τους εθελοντές της πρώτης ομάδας είχαν εκδηλώσει νοητική διαταραχή. Αντίστοιχα, 1.108 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η αύξηση κατά 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετιζόταν με αύξηση κατά 16% του κινδύνου νοητικής διαταραχής. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν αυξημένος κατά 8% στους συμμετέχοντες που έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Αντιθέτως, σε όσους έτρωγαν τα περισσότερα μη-επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν μειωμένες κατά:

  • 12% οι πιθανότητες νοητικής διαταραχής
  • 9% οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου

Τα μη-επεξεργασμένα τρόφιμα συμπεριλαμβάνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, αυγά, γάλα, φρέσκα ψάρια.

Στα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται συστατικά που προσθέτουμε στο μαγείρεμα, όπως το αλάτι, τα μπαχαρικά, τα περισσότερα λάδια. Συμπεριλαμβάνονται επίσης τα τρόφιμα σε κονσέρβα και τα κατεψυγμένα που περιέχουν μη-επεξεργασμένη τροφή με προσθήκη συστατικών του μαγειρέματος.

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται οι προσυσκευασμένες σούπες, οι σάλτσες, οι κατεψυγμένες πίτσες, τα έτοιμα γεύματα, τα αλλαντικά, οι τηγανητές πατάτες, τα παγωτά, τα κέικ, τα προϊόντα άρτου του εμπορίου, τα έτοιμα γλυκίσματα και πολλά άλλα. Τα τρόφιμα αυτά τυπικά είναι πλούσια σε θερμίδες. Περιέχουν επίσης πρόσθετη ζάχαρη ή/και αλάτι. Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πολλά προβλήματα υγείας, όπως:

  • Παχυσαρκία
  • Τύπου 2 διαβήτη
  • Υπέρταση

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideutes enilikwn
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων ανεξαρτήτως πτυχίου παίρνοντας επάρκεια
Έχεις τελειώσει οποιοδήποτε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Τώρα μπορείς να εργαστείς άμεσα από το σπίτι σου ως εκπαιδευτής ενηλίκων αρκεί να πάρεις επάρκειας στις...
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων ανεξαρτήτως πτυχίου παίρνοντας επάρκεια
maksimou
Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει κοινωνικές πληγές και όχι μόνο
«Το γεγονός ότι συζητάμε τα πολιτικά πράγματα – κυρίως στις προεκλογικές περιόδους – με βάση μόνο τη μονομέρεια των δημοσκοπήσεων, χωρίς αναλύσεις...
Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει κοινωνικές πληγές και όχι μόνο
apospaseiskpeiathy.jpg
Αποσπάσεις: Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στην ΠΕ Α' Αθήνας
Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στη Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας μετά την ανακοίνωση για αποσπάσεις - Ενημέρωση του αιρετού Τ. Ρουμπή
Αποσπάσεις: Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στην ΠΕ Α' Αθήνας