egkefaliko
Ποιες ώρες «απειλούν» την καρδιά;

Είμαστε ό,τι τρώμε, έχουμε συνηθίσει να λέμε, μιας και όσα βάζουμε στο πιάτο μας, επηρεάζουν το σώμα, τα μέρη και τις λειτουργίες του. Κι ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τροφές που ευνοούν την καρδιά και άλλες που την αποδυναμώνουν, νέα ευρωπαϊκή μελέτη αποκαλύπτει ότι και ο χρόνος που επιλέγουμε να καταναλώσουμε τα γεύματά μας θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, αναφέρει επίσης ότι η μεγαλύτερη νυχτερινή νηστεία (οι ώρες δηλαδή που περνάμε από το βραδινό μέχρι το πρωινό της επόμενης ημέρας) φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Γαλλίας, το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης της Ισπανίας για την Παγκόσμια Υγεία και το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord.

Τα ευρήματα, όπως υποστηρίζουν, «υποδηλώνουν τη σημασία του χρονοδιαγράμματος και του ρυθμού των καθημερινών γευμάτων για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η ώρα που τρώμε θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο να αναπτύξουμε καρδιαγγειακή νόσο».

Ποιες ώρες «απειλούν» την καρδιά;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 103.000 συμμετέχοντες στην κοόρτη NutriNet-Santé, μια μελέτη που ξεκίνησε στη Γαλλία το 2009 και είχε στόχο να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση διατροφής και υγείας.

«Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αργότερα, έπιναν περισσότερο αλκοόλ, είχαν περισσότερα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ανέφεραν ότι πήγαιναν για ύπνο πιο αργά και ότι ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη διακύμανση στους χρόνους των γευμάτων τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Πιο συγκεκριμένα η καθυστέρηση του πρωινού συσχετίστηκε με 6% αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ανά ώρα καθυστέρησης.

Όσον αφορά το τελευταίο γεύμα της ημέρας, το δείπνο μετά τις 9 μ.μ. συσχετίστηκε με 28% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως το εγκεφαλικό, σε σύγκριση με το φαγητό πριν από τις 8 μ.μ., ειδικά μεταξύ των γυναικών.

«Τέλος, η μεγαλύτερη διάρκεια της νυχτερινής νηστείας – ο χρόνος μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του πρώτου γεύματος της επόμενης ημέρας – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνουμε το πρώτο και το τελευταίο γεύμα νωρίτερα μέσα στην μέρα», καταλήγουν οι ερευνητές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικες
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Η «Φυσική» αρνητικότητα της Θετικής Κατεύθυνσης
Είναι αναγκαίο να αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία και να αντιμετωπίζουμε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια ως εφαλτήριο μιας επιστημονικής σταδιοδρομίας...
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Η «Φυσική» αρνητικότητα της Θετικής Κατεύθυνσης
Σαλάτα με φακές
Η πιο νόστιμη σαλάτα με φακές: Συνταγή από την Παλαιστίνη
Η κλασική συνταγή για φακοσαλάτα, υγιεινή, θρεπτική και άκρως καλοκαιρινή περιέχει εκτός από τις φακές, τοματίνια ή ντομάτες, αγγούρι, κόκκινο...
Η πιο νόστιμη σαλάτα με φακές: Συνταγή από την Παλαιστίνη