Thumbnail
Ποια είναι η Νο 1 τροφή για την πρόληψη εγκεφαλικών, υπέρτασης και χοληστερόλης

Οι χουρμάδες παρέχουν ορισμένες εκπληκτικές θρεπτικές ουσίες και είναι ένα πολύ εύγευστο και υγιεινό υποκατάστατο της ζάχαρης. Επίσης, περιέχουν υψηλές ποσότητες καλίου, ινών, μαγνησίου και βιταμίνης Β6.

Είναι ο καρπός της χουρμαδιάς και συνιστά μια γλυκιά και απολαυστική φυσική θεραπεία, ενώ συχνά αναφέρεται ως καραμέλα της φύσης. Είναι πολύ ωφέλιμοι για την υγεία μας, οπότε μπορούμε να τα καταναλώνουμε χωρίς ενοχές, όταν λαχταράμε κάτι γλυκό.

Χουρμάδες και εγκεφαλικό επεισόδιο!

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ενώ περίπου 800.000 άνθρωποι προσβάλλονται από εγκεφαλικό, το οποίο αποτελεί την αιτία θανάτου περίπου 130.000 ατόμων κάθε χρόνο. Οπότε, μάλλον θα χαρούμε να μάθουμε ότι ο γλυκός χουρμάς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του εγκεφαλικού, καθώς περιέχει περίπου 696 χιλιοστόγραμμα κάλιο (20% της Σ.Η.Π.) στα 100 γραμμάρια.

Κάλιο

Γιατί το κάλιο είναι τόσο σημαντικό στην περίπτωση των εγκεφαλικών; Σύμφωνα με μία μελέτη σε ενενήντα χιλιάδες γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών που διήρκησε 11 χρόνια, και διερεύνησε την ποσότητα καλίου που κατανάλωναν οι γυναίκες σε σχέση με το εγκεφαλικό επεισόδιο, βρέθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν κάλιο είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (συχνή μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται σε φραγμένη αρτηρία στον εγκέφαλο).

Επιπλέον, μεταξύ των γυναικών που δεν έπασχαν από υπέρταση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη ποσότητα καλίου είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το 21% έδειξε μείωση του κινδύνου όλων των τύπων εγκεφαλικών επεισοδίων.

Χουρμάδες και χοληστερόλη

Οι χουρμάδες βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης αυξάνοντας την πρόσληψη ινών. Οι χουρμάδες περιέχουν περίπου 6,7 γραμμάρια ινών ανά 100 γραμμάρια και περίπου 27% της Σ.Η.Π. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε μια ίνα που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη χοληστερόλη με διάφορους τρόπους.

Η βήτα-γλυκάνη διαλύεται στο υγρό και σχηματίζει μια κολλώδη ουσία που δεσμεύει τη χοληστερόλη των τροφών και εμποδίζει την απορρόφησή της. Δεύτερον, οι β-γλυκάνες δεσμεύουν επίσης τα χολικά οξέα του στομάχου που περιέχουν επίσης χοληστερόλη, η οποία αποβάλλεται από τον οργανισμό. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός πρέπει να πάρει χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος για να δημιουργήσει περισσότερη χολή, οπότε, αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Χουρμάδες και πίεση

Παρόλο που δεν υπάρχει καμία μαγική τροφή που να μειώνει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τον Dr. Frank M. Sacks και τη Dr. Hanna Campos σε μια δημοσίευση του Harvard Health, η προσθήκη αποξηραμένων καρπών στη διατροφή όπως χουρμάδες, δαμάσκηνα και σταφίδες βοηθούν στην επίτευξη μιας πιο ισορροπημένης διατροφής που προάγει την υγεία της καρδιάς και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Διάρροια και δυσκοιλιότητα

Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα των χουρμάδων είναι ότι αντιμετωπίζουν τόσο τη διάρροια, όσο και τη δυσκοιλιότητα. Όπως είπαμε οι χουρμάδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα, οι χουρμάδες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης.

Υγεία της καρδιάς

Τα θρεπτικά συστατικά του χουρμά είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη Β6, σημαντικά για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή για τη βοήθεια της καρδιάς. Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση των παλμών που διατηρούν σταθερό τον καρδιακό παλμό καθώς και στην αντιμετώπιση της επίδρασης που έχει το νάτριο στην αρτηριακή πίεση. Το μαγνήσιο προκαλεί χαλάρωση των μυών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας έτσι τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Η βιταμίνη Β6 βοηθά στην απομάκρυνση της ομοκυστεΐνης από το αίμα, ενός αμινοξέος, η οποία συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα καρδιαγγειακών νοσημάτων. 

Πλούσιοι σε σίδηρο

Οι χουρμάδες ήδη προσφέρουν πολλά οφέλη, αλλά είναι επίσης πλούσιοι σε σίδηρο. Περιέχουν 0,9 χιλιοστόγραμμα σιδήρου ανά 100 γραμμάρια, το οποίο είναι 11% της Σ.Η.Π.. Έτσι εάν υποφέρετε από αναιμία ή χαμηλά επίπεδα σιδήρου, οι χουρμάδες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τον οργανισμός σας να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα σιδήρου.

Χουρμάδες για σωστή διατροφή

Οι χουρμάδες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε δεν κινδυνεύομε από χοληστερόλη. Όπως καταλαβαίνετε οι χουρμάδες είναι μια τέλεια διατροφή ακόμη κι όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος και αναζητούμε ένα μικρό σνακ. Ωστόσο καλύτερα να μην καταναλώνονται υπερβολικά διότι είναι πλούσια σε σάκχαρα.

Βάλτε τους χουρμάδες στη διατροφή σας! Είναι γεμάτοι ζωτικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, στοιχεία απαραίτητα για τη μείωση της χοληστερόλης, της υπέρτασης, για την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του οργανισμού. Προσθέστε τα στο γιαούρτι, στο ριζότο, ή σε συνταγές με κρέας. Ακόμη και σκέτα μπορείτε να τα παίρνετε μαζί σας. Είναι ένα σνακ εύκολο και απολαυστικό!

Πιθανές παρενέργειες του χουρμά!

Καλύτερα να αφαιρείτε τη φλούδα του χουρμά για να αποφύγετε κίνδυνο πνιγμού!

Οι χουρμάδες έχουν υψηλή φυσική περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επομένως καλύτερα να καταναλώνονται με προσοχή. Προσέξτε το μέγεθος και παρακολουθήστε το σάκχαρό σας αν είστε διαβητικός.Είναι πιθανό να είστε αλλεργικοί στους χουρμάδες, οπότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν υπάρχει η υπόνοια αλλεργίας.

Πηγή: natouralsoul.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα