υγεια
Οι τρεις ερωτήσεις για να καταλάβεις αν παθαίνεις εγκεφαλικό

Τα συνήθη συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μούδιασμα ή/και στράβωμα του προσώπου, καθώς και δυσκολία στην ομιλία.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: προβλήματα όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια, μούδιασμα στα άκρα (πιθανότατα στη μία πλευρά), γενική κόπωση και δυσκολία στο περπάτημα.

Μερικές φορές, οι γυναίκες μπορεί να έχουν πιο ανεπαίσθητα συμπτώματα ή πρόσθετα συμπτώματα, όπως:

  • γενική αδυναμία
  • ναυτία ή εμετός
  • αποπροσανατολισμός ή σύγχυση
  • προβλήματα μνήμης

Προσοχή! Μπορεί να διστάζετε να καλέσετε το ΕΚΑΒ - εάν δεν είστε σίγουροι ότι πρόκειται πράγματι για εγκεφαλικό επεισόδιο - ωστόσο όσοι λαμβάνουν εγκαίρως θεραπεία έχουν σημαντικό πλεονέκτημα. Η γρήγορη αναγνώριση των σημείων και των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και η λήψη επείγουσας βοήθειας μπορεί να αποτρέψει μακροχρόνια αναπηρία ή θάνατο.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Για τον λόγο αυτό, προτείνετε η χρήση του όρου «FAST» - αρκτικόλεξο στα αγγλικά - που βοηθά στην αναγνώριση κοινών συμπτωμάτων εγκεφαλικού επεισοδίου.

  • Face drooping - αν δείτε αλλαγές στις «γκριμάτσες» του προσώπου κάτι δεν πάει καλά, στραβωμένα χείλη ή νωθρότητα είναι ανησυχητικά σημάδια
  • Arm weakness - ζητήστε από το άτομο να σηκώσει τα χέρια του και αν το χέρι πέφτει προς τα κάτω ή δεν είναι σταθερό, μπορεί να είναι ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Speech difficulty - ζητήστε του να επαναλάβει κάτι. Η συγκεχυμένη ομιλία μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη.
     

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies
Πανελλαδικές 2024 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα Στοιχεία Ψύξης - Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων στο alfavita.gr
Δείτε πρώτοι στο alfavita.gr τα σημερινά θέματα των ΕΠΑΛ σε Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών...
Πανελλαδικές 2024 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα Στοιχεία Ψύξης - Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων στο alfavita.gr