υγεια
Οι τρεις ερωτήσεις για να καταλάβεις αν παθαίνεις εγκεφαλικό

Τα συνήθη συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μούδιασμα ή/και στράβωμα του προσώπου, καθώς και δυσκολία στην ομιλία.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: προβλήματα όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια, μούδιασμα στα άκρα (πιθανότατα στη μία πλευρά), γενική κόπωση και δυσκολία στο περπάτημα.

Μερικές φορές, οι γυναίκες μπορεί να έχουν πιο ανεπαίσθητα συμπτώματα ή πρόσθετα συμπτώματα, όπως:

  • γενική αδυναμία
  • ναυτία ή εμετός
  • αποπροσανατολισμός ή σύγχυση
  • προβλήματα μνήμης

Προσοχή! Μπορεί να διστάζετε να καλέσετε το ΕΚΑΒ - εάν δεν είστε σίγουροι ότι πρόκειται πράγματι για εγκεφαλικό επεισόδιο - ωστόσο όσοι λαμβάνουν εγκαίρως θεραπεία έχουν σημαντικό πλεονέκτημα. Η γρήγορη αναγνώριση των σημείων και των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και η λήψη επείγουσας βοήθειας μπορεί να αποτρέψει μακροχρόνια αναπηρία ή θάνατο.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Για τον λόγο αυτό, προτείνετε η χρήση του όρου «FAST» - αρκτικόλεξο στα αγγλικά - που βοηθά στην αναγνώριση κοινών συμπτωμάτων εγκεφαλικού επεισοδίου.

  • Face drooping - αν δείτε αλλαγές στις «γκριμάτσες» του προσώπου κάτι δεν πάει καλά, στραβωμένα χείλη ή νωθρότητα είναι ανησυχητικά σημάδια
  • Arm weakness - ζητήστε από το άτομο να σηκώσει τα χέρια του και αν το χέρι πέφτει προς τα κάτω ή δεν είναι σταθερό, μπορεί να είναι ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Speech difficulty - ζητήστε του να επαναλάβει κάτι. Η συγκεχυμένη ομιλία μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη.
     

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα