Άσθμα
Χρειάζονται μεγάλη προσοχή γιατί επιδεινώνουν την κατάσταση

Το άσθμα ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, ενώ μερικές φορές θέτει ακόμη και την ζωή τους σε κίνδυνο.

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια των αεραγωγών και είναι η πιο κοινή νόσος του κατώτερου αναπνευστικού. Εμφανίζεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και υπολογίζεται ότι το 8,2% των ενηλίκων στην Ελλάδα πάσχει από βρογχικό άσθμα.

Έρευνες έχουν συσχετίσει την Μεσογειακή διατροφή με το άσθμα. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και λιπαρά ψάρια, φαίνεται να εξασθενεί τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά. Και δεν σταματά εκεί. Έρευνες διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι ενήλικες που τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά έχουν κακή πνευμονική λειτουργία και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κρίση άσθματος από εκείνους που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Αυτό φαίνεται να προκύπτει από την κατανάλωση των αντιοξειδωτικών και διαλυτών ινών που περιέχονται στα φρούτα, και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Από την άλλη πλευρά, οι διαλυτές φυτικές ίνες ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου μας και μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας όπως το οξικό, το προπιονικό και το βουτυρικό. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν, επίσης, στη μείωση της φλεγμονής.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται

Όσοι πάσχουν από άσθμα καλό είναι να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα, σοκολάτες, λουκάνικα, μπισκότα, φαστ φουντ, ζάχαρη και κόκκινο κρέας.

Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των κρίσεων άσθματος στους ενήλικες. Σε έρευνα παρατηρήθηκε ότι προκαλούν σημαντική μείωση της πνευμονικής λειτουργίας εντός τεσσάρων ωρών, καθιστώντας την εισπνοή και εκπνοή οξυγόνου λιγότερο αποτελεσματική.

Αυτή η μετατόπιση προκλήθηκε πιθανότατα από αύξηση της φλεγμονής. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια αύξηση στον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού που είναι γνωστά ως ουδετερόφιλα, τα οποία είναι βασικοί παράγοντες στη διαδικασία της φλεγμονής, γύρω στο σημείο των τεσσάρων ωρών.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής με άσθμα δεν μπορεί να καταναλώσει τροφές με κορεσμένα λίπη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν στον οργανισμό τους και να οδηγηθούν σε πιο υγιής εναλλακτικές επιλογές.

Τέλος, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να προκαλούν φόβο, αφού έρευνα έδειξε ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν γάλα είχαν καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων. Συνεπώς, μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει θετική επίδραση στην γενική υγεία του οργανισμού, ακόμη και στους ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από άσθμα.

Πηγή: Shape

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ambourgo
Επίθεση με μαχαίρι από γυναίκα στον σταθμό του Αμβούργου – 12 τραυματίες
Σε κρίσιμη κατάσταση τρεις πολίτες – Σοκαρισμένη η Γερμανία από την αιφνιδιαστική επίθεση σε πολυσύχναστο σημείο
Επίθεση με μαχαίρι από γυναίκα στον σταθμό του Αμβούργου – 12 τραυματίες
eap
Καταγγελίες για «φωτογραφική» προκήρυξη ΑΣΕΠ στο ΕΑΠ – Τι προβλέπει η 2Κ/2025
Υποψίες για αποκλεισμό νέων υποψηφίων μέσω εξειδικευμένων κριτηρίων που ευνοούν τους ήδη εργαζόμενους στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Καταγγελίες για «φωτογραφική» προκήρυξη ΑΣΕΠ στο ΕΑΠ – Τι προβλέπει η 2Κ/2025
foto-kimolia-ekpaideusi.jpg
«Η Παιδεία σε κρίση»: Σήμα κινδύνου από τους εκπαιδευτικούς της Ροδόπης για την επιδείνωση της κατάστασης στα σχολεία
Ανησυχία προκαλεί η αύξηση περιστατικών επιθετικότητας μαθητών και η έλλειψη θεσμικής στήριξης στους εκπαιδευτικούς – Αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο σε...
«Η Παιδεία σε κρίση»: Σήμα κινδύνου από τους εκπαιδευτικούς της Ροδόπης για την επιδείνωση της κατάστασης στα σχολεία