Άσθμα
Έχετε κι εσείς αυτά τα συμπτώματα που παραπέμπουν σε άσθμα;

Αρκετοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναπνοή τους, αγνοώντας ενίοτε ότι ίσως να πάσχουν από άσθμα.

Συγκεκριμένες πληροφορίες μπορούν να μας ωθήσουν να εξεταστούμε από ιατρό και να διερευνήσουμε τι μας προκαλεί τις δυσκολίες.

Συμπτώματα

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από συμπτώματα (μεταξύ άλλων) όπως

  • συριγμός,
  • δύσπνοια,
  • αίσθημα σύσφιξης στο θώρακα και βήχα.

Τα συμπτώματα σε αυτούς που πάσχουν από άσθμα συνήθως επιδεινώνονται τη νύχτα η και νωρίς το πρωί. Σε κάποια άτομα μπορεί να εκδηλωθεί μετά από άσκηση ή με την εισπνοή κρύου αέρα. Η συνηθέστερη αιτία εκδήλωσης άσθματος τους χειμερινούς μήνες είναι οι ιογενείς λοιμώξεις.

Η συχνότητα των συμπτωμάτων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε κάποιους μπορεί να είναι πολύ ήπια (π.χ το άσθμα να εκδηλώνεται μόνο με βήχα χωρίς τίποτα άλλο) και σε κάποιους άλλους να συνυπάρχουν δύσπνοια, βήχας, συριγμός και πόνος στον θώρακα.

Επιπλέον τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να παρουσιάζονται ή και να επιδεινώνονται μετά από άσκηση, σε ιογενείς λοιμώξεις, σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και μετά από έκθεση σε αλλεργιογόνα.

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων πολλές φορές σχετίζεται με την συχνότητα και την ποσότητα έκθεσης στα ανωτέρω. Οι ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις είναι από την σημαντικότερη αιτία που μπορεί να προκαλέσει η και να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Οι εξάρσεις του άσθματος (κρίσεις άσθματος) αποτελούν επεισόδια επιδείνωσης των συμπτωμάτων του άσθματος και μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, συριγμό και συσφικτικό άισθημα στο στήθος. Αυτές οι παροξύνσεις μπορεί να είναι απλές ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να είναι τόσο σοβαρές ώστε να είναι απειλητικές για την ζωή του ατόμου (status asthmaticus).

Η διάγνωση από ιατρό

Ο/η ιατρός σας θα σας πάρει ένα πλήρες ατομικό ιστορικό ξεκινώντας ενδεχομένως από την παιδική σας ηλικία.

Θα σας ρωτήσει αν έπασχε από άσθμα κάποιο μέλος της οικογένειας σας. Το θετικό οικογενειακό ιστορικό συνιστά παράγοντα κινδύνου για το άσθμα και σε αυτό εμπλέκονται πολλά διαφορετικά γονίδια. Η κληρονομική προδιάθεση δεν είναι πάντα αρκετή για την εκδήλωση βρογχικού άσθματος. Συνήθως στο βρογχικό άσθμα ρόλο παίζει ο συνδυασμός της γενετικής προδιάθεσης με την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου (εκλυτικά αίτια).

Αμέσως μετά την λήψη του ατομικού και οικογενειακού σας ιστορικού θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και στην συνέχεια θα ελέγξει την αναπνευστική σας λειτουργία. Η αναπνευστική λειτουργία ελέγχεται με τη σπιρομέτρηση. Αυτή είναι μία πολύ απλή εξέταση. Το μόνο που χρειάζεται να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας και να φυσήξετε μέσα σε ένα μικρό σωλήνα.

Εάν η εξέταση δείξει ότι έχετε απόφραξη των αεραγωγών (χωρίς αυτό να είναι πάντα απαραίτητη προυπόθεση) τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει ένα φάρμακο να εισπνεύσετε όπως η σαλβουταμόλη (το γνωστό σε όλους aerolin). Εάν κάποιες τιμές της σπιρομέτρησης βελτιώνονται μετά την εισπνοή του φαρμάκου πάνω από κάποια συγκεκριμένα ποσά, τότε η διάγνωση του άσθματος είναι πιθανή.

Εάν η εξέταση με την σπιρομέτρηση είναι φυσιολογική και η υποψία ότι πάσχετε από βρογχικό άσθμα είναι υψηλή τότε μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε μια πρόσθετη δοκιμασία, που ονομάζεται δοκιμασία πρόκλησης με μεταχολίνη. Μια άλλη δοκιμασία που μπορεί να σας κάνει ο γιατρός είναι να σας ζητήσει να γυμναστείτε στο άθλημα που σας αρέσει ή να τρέξετε σε ένα διάδρομο και αμέσως μετά να κάνετε σπιρομέτρηση. Εάν η εξέταση δείξει ότι έχετε απόφραξη των αεραγωγών τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει ένα φάρμακο για να εισπνεύσετε όπως η σαλβουταμόλη. Εάν οι τιμές της σπιρομέτρησης πριν την άσκηση σε σύγκριση με τις τιμές μετά την άσκηση είτε σε σύγκριση μετά την λήψη του φαρμάκου παρουσιάζουν κάποιες συγκεκριμένες διακυμάνσεις όπως αυτές έχουν οριστεί από την GINA (παγκόσμια πρωτοβουλία για το άσθμα) βελτιώνονται μετά την εισπνοή του φαρμάκου πάνω από κάποια συγκεκριμένα ποσά, τότε η διάγνωση του άσθματος είναι πιθανή (Άσθμα μετά από άσκηση).

Ένας άλλος τρόπος διάγνωσης του άσθματος είναι να σας δώσει ο γιατρός σας μια συσκευή που ονομάζεται ροόμετρο και να αξιολογήσει τις ημερήσιες διακυμάνσεις σας.

Σε παιδιά μικρότερα των έξι ετών η διάγνωση είναι δυσκολότερη μιας και η διενέργεια σπιρομέτρησης είναι δύσκολη σε αυτές τις ηλικίες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παιδικό άσθμα επισκεφτείτε την ενότητα παιδικό άσθμα.

Πηγή: asthma.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά