Ψάρια
Τι έδειξε νέα έρευνα για τα πιο μολυσμένα ψάρια

Νέα μελέτη του Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοοτροφές (RASFF) αποκαλύπτει τα πιο μολυσμένα ψάρια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το RASFF λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που κυκλοφορούν στην ΕΕ και την εφαρμογή ενιαίων προτύπων ασφαλείας στα κράτη-μέλη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Control και συγκεντρώνει στοιχεία από τις κοινοποιήσεις του RASFF από το 2000 έως το 2022, προκειμένου να εντοπίσει τα πιο συχνά αναφερόμενα μολυσμένα ψάρια, τις χώρες προέλευσής τους και τους σχετικούς κινδύνους, αλλά και την ταξινόμηση και τις ενέργειες που προέκυψαν από τις κοινοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι η μόλυνση των ψαριών μπορεί να συμβεί σε διάφορα στάδια, από την παραγωγή και την επεξεργασία έως τη διανομή και την κατανάλωση. Ορισμένα είδη ψαριών εκτιμάται ότι είναι πολύ πιο ευάλωτα από άλλα σε ό,τι αφορά τις υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων.

Για παράδειγμα, τα μεγάλα αρπακτικά είδη ψαριών, όπως οι καρχαρίες, ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο τόνος, είναι γνωστό ότι συσσωρεύουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων. Επιπλέον, εκτρεφόμενα είδη ψαριών όπως ο σολομός, η τιλάπια και το γατόψαρο μπορεί να μολυνθούν επίσης από βαρέα μέταλλα αλλά και από διάφορους ρύπους όπως μικροβιακούς ρύπους και, υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων.

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα ψάρια που είχαν τις περισσότερες κοινοποιήσεις για ζητήματα ασφαλείας στο RASFF:

  • ο τόνος (16,66%),
  • ο ξιφίας (15,98%),
  • ο σολομός (8,23%),
  • το σκουμπρί (4,48%),
  • και οι καρχαρίες (3,77%)

Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης στις οποίες καταγράφηκαν οι περισσότερες προβληματικές περιπτώσεις ψαριών και αλιευτικών προϊόντων, η σειρά έχει ως εξής:

  • Ισπανία (14,66%)
  • Βιετνάμ (7,70%)
  • Μαρόκο (5,35%)
  • Κίνα (4,48%)
  • Ινδονησία (4,02%)

Σύμφωνα με την μελέτη του RASFF για την περίοδο 2000-2022, οι κορυφαίες κατηγορίες κινδύνου για τα ψάρια ήταν:

  • τα βαρέα μέταλλα (26,34%),
  • οι παθογόνοι μικροοργανισμοί (15,42%),
  • οι ανεπαρκείς έλεγχοι (11,46%),
  • η παρασιτική προσβολή (10,87%),
  • οι βιολογικοί ρύποι (10,43%),
  • και τα υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων (5,17%).

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι το 27% των ειδοποιήσεων ασφαλείας για ψάρια της περιόδου 2000-2022, ταξινομήθηκαν ως σοβαρές.

Όσον αφορά τις ουσίες και τα παθογόνα που ανιχνεύτηκαν στον τόνο, τον ξιφία, τον σολομό και το σκουμπρί:

  • το 37,57% των ειδοποιήσεων σχετίζονταν με ισταμίνη
  • το 85,75% με υδράργυρο
  • το 75,54% με Listeria monocytogenes
  • και το 50,49% με Anisakis.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιστορική νίκη στο Τζόκερ: 19,89 εκατομμύρια ευρώ σε έναν παίκτη με μόνο 5 ευρώ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λαχανικα
Γιατί τα κομμένα και πλυμένα συσκευασμένα λαχανικά θεωρούνται «βόμβες» μικροβίων
Η σαλάτα σε σακούλα μπορεί να φαίνεται πρακτική, όμως συχνά είναι από τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ.
Γιατί τα κομμένα και πλυμένα συσκευασμένα λαχανικά θεωρούνται «βόμβες» μικροβίων
paidi-kai-orthografia.jpg
«Εν πάση περιπτώσει» ή «εν πάσει περιπτώσει»; Η σωστή χρήση και τα συνηθισμένα λάθη
Παρότι η Νέα Ελληνική δεν χρησιμοποιεί τη δοτική, πολλές λόγιες φράσεις που επιβιώνουν μέχρι σήμερα διατηρούν αυτούς τους παλιούς τύπους. Γι’ αυτό...
«Εν πάση περιπτώσει» ή «εν πάσει περιπτώσει»; Η σωστή χρήση και τα συνηθισμένα λάθη
psaria
"Κάθε ψάρι στον καιρό του": Ποια ψάρια είναι καλό να καταναλώνονται ανάλογα με την εποχή Οδηγός εποχικής κατανάλωσης για τις ελληνικές θάλασσες
Τα ψάρια που βρίσκονται στη σωστή εποχή έχουν καλύτερη γεύση και θρεπτική αξία: Οδηγός εποχικής κατανάλωσης για τις ελληνικές θάλασσες
"Κάθε ψάρι στον καιρό του": Ποια ψάρια είναι καλό να καταναλώνονται ανάλογα με την εποχή Οδηγός εποχικής κατανάλωσης για τις ελληνικές θάλασσες