Thumbnail
Μία στις τρεις γυναίκες υποφέρει από ημικρανίες και ταλαιπωρείται με κρίσεις κεφαλαλγίας

Μια στις τρεις γυναίκες, που ταλαιπωρείται από ημικρανίες, αναφέρει ότι οι ημικρανικές κρίσεις συμπίπτουν με την έλευση της περιόδου τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ημικρανίες της έμμηνου ρύσεως μπορεί να είναι συχνές και σοβαρές, αλλά μόνο μια στις πέντε ερωτηθείσες, δήλωσε ότι λαμβάνει προληπτική αγωγή. Η δρ. Τζέσικα Αϊλάνι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια κλινικής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetwon, συμβουλεύει τις γυναίκες να μην αποθαρρύνονται αν ο πονοκέφαλος δεν υποχωρεί και να ρωτούν τον γυναικολόγο ή τον νευρολόγο τους για τυχόν θεραπείες που προσφέρουν ανακούφιση ή προλαμβάνουν τις κρίσεις.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της, στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Ευεξίας των ΗΠΑ, το 2021, εξέτασαν στοιχεία ενήλικων γυναικών που παρουσίαζαν ημικρανία και συμπέραναν  αφενός ότι το ένα τρίτο των γυναικών βίωναν πονοκέφαλο κατά την έμμηνο ρύση και αφετέρου ότι περισσότερες από τις μισές (52,5%) είχαν την ίδια εμπειρία στην προεμμηνόπαυση. Επιπλέον, οι ημικρανίες που προέκυπταν συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου -κατά μέσο όρο 8,4 ημέρες πονοκεφάλου ανά μήνα- ήταν συνήθως σοβαρότερες. Παραπάνω από το 56% των γυναικών αυτών παρατήρησαν ότι τα επεισόδια πονοκεφάλου ήταν μέτρια και σε κάποιες σοβαρά.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, πλείστες γυναίκες χρησιμοποιούσαν μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα (περίπου το 42% των γυναικών) ή συνταγογραφούμενα φάρμακα σε ποσοστό 49%, με βάση τη μελέτη. Μόνο το 21% των γυναικών λάμβαναν αγωγή ειδικά σχεδιασμένη για την πρόληψη των ημικρανιών. Η ερμηνεία που έδωσε η δρ. Τζέσικα Αϊλάνι ήταν ότι «η προληπτική θεραπεία αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση τόσο της γυναίκας όσο και του κλινικού ιατρού της για τη διαδικασία βελτίωσης της ημικρανίας».

Κατά τα λεγόμενα της ειδικού, η πλειοψηφία των γυναικών παλεύουν με τον πόνο της ημικρανίας, χωρίς να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό, κάτι που καλό είναι να ξεπεραστεί προς όφελος των γυναικών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι προκαταρκτικά και αναμένεται να παρουσιαστούν σε ιατρικό συνέδριο, καθώς και να δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

poseidonos
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
Θα καταργηθούν 6 φανάρια, εξασφαλίζοντας ταχύτερη διέλευση των οχημάτων αλλά και ευκολότερη πρόσβαση των πεζών στη θάλασσα
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
pada
ΠΑΔΑ: Απάντηση των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αβάσιμη εισήγηση του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΠΑ.Δ.Α. στην 106η Σύνοδο Πρυτάνεων διότι προσβάλλει καίρια και άμεσα...
ΠΑΔΑ: Απάντηση των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο