Κάθε επιπλέον ώρα ύπνου θα μπορούσε να μειώσει το άγχος κατά 38%
Τι δείχνει νέα έρευνα

Μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Βερμόντ (UVM) είναι η πρώτη που διαπιστώνει αλλαγές στα επίπεδα του αντιλαμβανόμενου άγχους, τα οποία αντανακλώνται στα δεδομένα του ύπνου – ένα σημαντικό βήμα προς τον εντοπισμό βιοδεικτών που μπορεί να βοηθήσουν για την επισήμανση των ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη.

Δεδομένου του πόσο κρίσιμος είναι ο ύπνος για τη σωματική και ψυχική υγεία, η ερευνητική ομάδα υποψιάστηκε ότι μπορεί να υπάρχουν σήματα στα δεδομένα ύπνου, όπως είπε η Λάουρα Μπλούμφιλντ, ερευνητική επίκουρη καθηγήτρια Μαθηματικών και Στατιστικής, καθώς και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο PLOS Digital Health. «Οι αλλαγές στο άγχος είναι ορατές», ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.

Τι έδειξε η έρευνα για το άγχος και τον ύπνο

Κατά την ανάλυση των βασικών δεδομένων ύπνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν «συνεπείς συσχετίσεις» μεταξύ των αξιολογήσεων του αντιλαμβανόμενου άγχους των ανθρώπων και παραγόντων, όπως ο συνολικός χρόνος ύπνου, ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας και η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και ο αναπνευστικός ρυθμός.

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν λιγότερες από τις συνιστώμενες 8 έως 10 ώρες ύπνου για τους νέους ενήλικες, τα λεπτά έχουν σημασία. Για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου που καταγράφηκε, οι πιθανότητες να αναφέρει κάποιος μέτριο έως υψηλό άγχος μειώθηκαν κατά περίπου 38%. Οι νυχτερινοί καρδιακοί παλμοί ανάπαυσης προσέφεραν περισσότερες ενδείξεις, σύμφωνα με το MedicalXPress. Για κάθε πρόσθετο χτύπο ανά λεπτό, οι πιθανότητες να βιώνει κανείς άγχος αυξάνονταν κατά 3,6%.

Μάλιστα, η Λάουρα Μπλούμφιλντ είναι κύρια ερευνήτρια της μελέτης LEMURS (Lived Experience Measured Using Rings Study) – μιας διαχρονικής μελέτης που άρχισε στο UVM το 2022 και παρακολουθεί εκατοντάδες πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές, 24 ώρες την ημέρα, χρησιμοποιώντας έναν φορητό βιοαισθητήρα, αλλά και έρευνες σχετικά με την ευημερία τους. Αυτή είναι η πρώτη δημοσίευση με αξιολόγηση από ομότιμους από το LEMURS και δείχνει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από wearables, μπορούν να αποκαλύψουν αλλαγές στην κατάσταση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

«Η μελέτη έδειξε ότι οι μετρήσεις ύπνου από τον φορητό βιοαισθητήρα, προέβλεπαν το αντιληπτό επίπεδο άγχους των συμμετεχόντων», εξήγησε η Λάουρα Μπλούμφιλντ και συμπλήρωσε: «Εάν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε σε πραγματικό χρόνο ότι κάποιος βιώνει αυξημένο άγχος, ίσως υπάρξει η ευκαιρία να προσφέρουμε χρήσιμες παρεμβάσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την εφαρμογή παρεμβάσεων, αλλά το πρώτο βήμα είναι η κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ των μετρήσεων ύπνου και των μετρήσεων ψυχικής υγείας».

Πηγή: ieidiseis

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kavgas-sxoleio
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγάς μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες
Περισσότερα πλάνα από το έδαφος δείχνουν τους δύο μαθητές λυκείου να εκτοξεύονται από τις σκάλες αλλά να συνεχίζουν να παλεύουν ακόμα και μετά την...
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγάς μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες
diamantopoyloy_0.jpg
Διαμαντοπούλου για Ψηφιακό Σχολείο: Εμείς το παρουσιάσαμε το 2010 (Όλη η γνώση με ένα «κλικ»!)
Άννα Διαμαντοπούλου: «Είναι σημαντικές οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας και του Π/Θ για το ψηφιακό σχολείο και το ψηφιακό φροντιστήριο» και...
Διαμαντοπούλου για Ψηφιακό Σχολείο: Εμείς το παρουσιάσαμε το 2010 (Όλη η γνώση με ένα «κλικ»!)