Κάθε επιπλέον ώρα ύπνου θα μπορούσε να μειώσει το άγχος κατά 38%
Τι δείχνει νέα έρευνα

Μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Βερμόντ (UVM) είναι η πρώτη που διαπιστώνει αλλαγές στα επίπεδα του αντιλαμβανόμενου άγχους, τα οποία αντανακλώνται στα δεδομένα του ύπνου – ένα σημαντικό βήμα προς τον εντοπισμό βιοδεικτών που μπορεί να βοηθήσουν για την επισήμανση των ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη.

Δεδομένου του πόσο κρίσιμος είναι ο ύπνος για τη σωματική και ψυχική υγεία, η ερευνητική ομάδα υποψιάστηκε ότι μπορεί να υπάρχουν σήματα στα δεδομένα ύπνου, όπως είπε η Λάουρα Μπλούμφιλντ, ερευνητική επίκουρη καθηγήτρια Μαθηματικών και Στατιστικής, καθώς και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο PLOS Digital Health. «Οι αλλαγές στο άγχος είναι ορατές», ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.

Τι έδειξε η έρευνα για το άγχος και τον ύπνο

Κατά την ανάλυση των βασικών δεδομένων ύπνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν «συνεπείς συσχετίσεις» μεταξύ των αξιολογήσεων του αντιλαμβανόμενου άγχους των ανθρώπων και παραγόντων, όπως ο συνολικός χρόνος ύπνου, ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας και η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και ο αναπνευστικός ρυθμός.

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν λιγότερες από τις συνιστώμενες 8 έως 10 ώρες ύπνου για τους νέους ενήλικες, τα λεπτά έχουν σημασία. Για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου που καταγράφηκε, οι πιθανότητες να αναφέρει κάποιος μέτριο έως υψηλό άγχος μειώθηκαν κατά περίπου 38%. Οι νυχτερινοί καρδιακοί παλμοί ανάπαυσης προσέφεραν περισσότερες ενδείξεις, σύμφωνα με το MedicalXPress. Για κάθε πρόσθετο χτύπο ανά λεπτό, οι πιθανότητες να βιώνει κανείς άγχος αυξάνονταν κατά 3,6%.

Μάλιστα, η Λάουρα Μπλούμφιλντ είναι κύρια ερευνήτρια της μελέτης LEMURS (Lived Experience Measured Using Rings Study) – μιας διαχρονικής μελέτης που άρχισε στο UVM το 2022 και παρακολουθεί εκατοντάδες πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές, 24 ώρες την ημέρα, χρησιμοποιώντας έναν φορητό βιοαισθητήρα, αλλά και έρευνες σχετικά με την ευημερία τους. Αυτή είναι η πρώτη δημοσίευση με αξιολόγηση από ομότιμους από το LEMURS και δείχνει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από wearables, μπορούν να αποκαλύψουν αλλαγές στην κατάσταση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

«Η μελέτη έδειξε ότι οι μετρήσεις ύπνου από τον φορητό βιοαισθητήρα, προέβλεπαν το αντιληπτό επίπεδο άγχους των συμμετεχόντων», εξήγησε η Λάουρα Μπλούμφιλντ και συμπλήρωσε: «Εάν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε σε πραγματικό χρόνο ότι κάποιος βιώνει αυξημένο άγχος, ίσως υπάρξει η ευκαιρία να προσφέρουμε χρήσιμες παρεμβάσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την εφαρμογή παρεμβάσεων, αλλά το πρώτο βήμα είναι η κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ των μετρήσεων ύπνου και των μετρήσεων ψυχικής υγείας».

Πηγή: ieidiseis

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εοφ
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
«Επικίνδυνο το σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων», λέει ο ΕΟΦ - Ποιο είναι
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
Φωτιά στον Έβρο
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
Αυτές οι περιοχές θα κλείνουν λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
columbia
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές
Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια κάλεσε τους φοιτητές να διαλυθούν οικειοθελώς, χωρίς να πει τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν το κάνουν
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές