Thumbnail
Ύπνος, γνωστική λειτουργία και άνοια: Ποια είναι η σύνδεση;

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, έδειξε ότι η διάρκεια και η ώρα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους.

Ερευνητές από την Κίνα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι:

  • Ο ύπνος για περισσότερες από 8 ώρες την νύχτα αύξησε τον κίνδυνο άνοιας κατά 69%.
  • Ο ύπνος πριν τις 9 μ.μ. αντί για τις 10 μ.μ. ή αργότερα, μείωσε τον κίνδυνο άνοιας κατά το ήμισυ.

Επιπλέον, η μελέτη υποστηρίζει ότι «οι γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων που αναφέρουν παρατεταμένο ύπνο και καθυστέρηση στις ώρες κατάκλισης θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, ειδικά σε ηλικιωμένους άνδρες ηλικίας 60 έως 74 ετών». Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Rui Liu από το Νοσοκομείο Shandong Provincial της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shandong στην Κίνα, δήλωσε πως μελλοντική έρευνα «μπορεί να διευκρινίσει εάν ο μέτριος περιορισμός του χρόνου ύπνου και η καθυστέρηση της κατάκλισης μπορούν να συμβάλουν στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης και στην καθυστέρηση της εμφάνισης άνοιας στους ηλικιωμένους».

Σημείωση για την έρευνα:

  • Από τους 2.000 ηλικιωμένους στην Κίνα που συμμετείχαν στη μελέτη και ήταν αρχικά απαλλαγμένοι από άνοια, 97 διαγνώστηκαν με άνοια κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 3,7 ετών.
  • Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι περισσότερες μελέτες για τον ύπνο και την άνοια εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε λευκούς πληθυσμούς της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.
  • Η παρούσα μελέτη εξέτασε ηλικιωμένους κατοίκους αγροτικών περιοχών της Κίνας, οι οποίοι τείνουν να κοιμούνται νωρίτερα, να ξυπνούν νωρίτερα, να κοιμούνται λιγότερο και να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τους κατοίκους δυτικών χωρών και αστικών κέντρων. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε διαφορές κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, κουλτούρας, εκπαίδευσης και τρόπου ζωής.

Ύπνος, γνωστική λειτουργία και άνοια: Ποια είναι η σύνδεση;

Επιστήμονες διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ των προβλημάτων ύπνου, της γνωστικής εξασθένησης και παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο και η εκπαίδευση. Επιπλέον, ο σύντομος χρόνος ύπνου έχει αποδειχθεί ως γενετικός παράγοντας κινδύνου για άνοια. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η σύνδεση μεταξύ προβλημάτων ύπνου και άνοιας δεν είναι πάντα συνεπής στις μελέτες πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς τα χαρακτηριστικά ύπνου αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, δεν υπήρχαν δεδομένα για παράγοντες όπως η υπνική άπνοια και η περίοδος παρακολούθησης ήταν σχετικά σύντομη.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Οι υγιεινές συνήθειες ύπνου (“καλή ποιότητα ύπνου”) μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.

Συνήθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ύπνου:

  • Συνέπεια: Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
  • Περιβάλλον ύπνου: Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι ήσυχο, σκοτεινό και δροσερό.
  • Απομακρύνετε τις συσκευές: Αφαιρέστε ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και smartphones από το υπνοδωμάτιο.
  • Διατροφή: Αποφύγετε τα βαριά γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο.
  • Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα τη νύχτα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kriti
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες…
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
sxol_eksoterikou.jpg
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
H υπόθεση αυτή αφορά κοντά  στους 900 μαθητές- Ελληνόπουλα - Τι δήλωσε ο καθηγητής – ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Θωμάς Γκουδούλας
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού