Η διατροφή της ευτυχίας: Ποια τρόφιμα μας κάνουν πιο χαρούμενους και δεν παχαίνουν
Unsplash
Πώς επηρεάζει το μαγείρεμα τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες.

λαχανικά πρέπει να κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καθημερινή διατροφή μας, εάν θέλουμε να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε καλή υγεία. Ποιος είναι, όμως, ο ιδανικός τρόπος για να τα τρώμε; Ωμά ή μαγειρεμένα; Βραστά ή ψητά; Στον συμβατικό φούρνο ή στα μικροκύματα;

Η απάντηση εξαρτάται από το είδος των λαχανικών και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Το μαγείρεμα μπορεί να προκαλέσει την απώλεια ορισμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά διευκολύνει την απορρόφηση ορισμένων άλλων από τον οργανισμό.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα κυρίως όσον αφορά τις βιταμίνες του συμπλέγματος B και την βιταμίνη C. Μπορεί επίσης να μειώσει ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο. Τα συστατικά αυτά είναι υδατοδιαλυτά και έτσι διαφεύγουν στο νερό της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα.

Αν χρησιμοποιείτε τα λαχανικά που τα περιέχουν για να φτιάξετε μια σούπα, η διαφυγή αυτή δεν συνιστά ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν όμως τα βράζετε για να πετάξετε στη συνέχεια το νερό, θα πετάξετε και τις βιταμίνες.

Μία λύση λοιπόν θα ήταν να τρώτε ωμά τα λαχανικά όπως:

  • Το μπρόκολο
  • Το κουνουπίδι
  • Τα κολοκύθια
  • Το σπανάκι
  • Ο αρακάς

Το κέιλ (ένα είδος λαχανίδας)

Εναλλακτικά φροντίστε να τα βράζετε με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού και για λίγη ώρα. Το μαγείρεμα στον ατμό, στον φούρνο μικροκυμάτων και στο τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία είναι καλύτερες επιλογές από το βράσιμο. Μελέτες έχουν δείξει λ.χ. ότι το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων διατηρεί την περισσότερη βιταμίνη C. Η λιγότερη διατηρείται κατά το βράσιμο των λαχανικών σε νερό.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλά λαχανικά που κατά κανόνα τρώμε ωμά είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνες Β. Αν λοιπόν τρώτε ποικιλία λαχανικών, θα προσλαμβάνετε επαρκείς ποσότητες ακόμα και αν βράζετε το μπρόκολο. Πλούσια σε αυτά τα συστατικά είναι λ.χ. πιπεριές, τομάτες και μαρούλια.

Ποια είναι καλύτερα μαγειρεμένα

Στον αντίποδα, η θρεπτική αξία ορισμένων άλλων λαχανικών ενισχύεται όταν τα μαγειρεύουμε. Η θερμότητα διασπά τα κύτταρά τους και έτσι απελευθερώνονται συστατικά που απορροφά πιο εύκολα ο οργανισμός μας.

Αυτό ισχύει λ.χ. για την βήτα-καροτίνη (β-καροτένιο) που είναι πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α. Καλές πηγές της είναι καρότα, κολοκύθες και γλυκοπατάτες. Το ίδιο ισχύει για τα λαχανικά με άλλα καροτενοειδή, όπως οι τομάτες που περιέχουν λυκοπένη (ή λυκοπένιο). Αυτά είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε μαγειρεμένα.

Το ίδιο ισχύει και για όσα περιέχουν άμυλο ή πρωτεΐνες, διότι γίνονται πιο εύπεπτα. Πόσο μάλλον που μερικά, όπως οι πατάτες, δεν τρώγονται όταν είναι ωμά.

Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι μεταξύ άλλων:

  • Τα φασόλια λίμα (ή φασόλια βουτύρου)
  • Τα μανιτάρια
  • Τα σπαράγγια
  • Τα λαχανάκια Βρυξελλών
  • Το μπρόκολο
  • Το κουνουπίδι
  • Ο αρακάς
  • Το σπανάκι

Επειδή όμως αυτά, όπως προαναφέρθηκε, περιέχουν και βιταμίνες που καταστρέφονται με τη θερμότητα, φροντίστε να τα τρώτε άλλοτε ωμά και άλλοτε μαγειρεμένα.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σαλάτα
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
Είναι μια σαλάτα-γεύμα που συνδυάζει φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολύ γεύση – μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους, για όσους...
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
idiki agogi
Ειδική Αγωγή: Ανοίγουν νέοι πίνακες εκπαιδευτικών τον Ιούλιο - Ποιους κλάδους εκπαιδευτικών θα αφορά
Μέσα στον Ιούλιο η προκήρυξη θα σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και μέσα στον ίδιο μήνα θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και θα ξεκινήσουν οι...
Ειδική Αγωγή: Ανοίγουν νέοι πίνακες εκπαιδευτικών τον Ιούλιο - Ποιους κλάδους εκπαιδευτικών θα αφορά
κεμ
Κεμπάπ κοτόπουλου: Ελαφριά, πεντανόστιμη και πρωτεϊνούχα εκδοχή του αγαπημένου πιάτου
Με βάση τον κιμά κοτόπουλου, πλούσια μυρωδικά και λιγότερα λιπαρά, αυτό το πιάτο συνδυάζει μοναδική γεύση με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Κεμπάπ κοτόπουλου: Ελαφριά, πεντανόστιμη και πρωτεϊνούχα εκδοχή του αγαπημένου πιάτου