tsoulias
«Κάθε μαθητής, κάθε μαθήτρια και ένας ξεχωριστός κόσμος, ένας όμορφος κόσμος, ένας κόσμος για φωτεινό μέλλον» - Ο Ν. Τσούλιας στο διαθεματικό Συνέδριο Ειδικής Αγωγής

Το διαθεματικό Συνέδριο Ειδικής Αγωγής άνοιξε με ομιλία του ο Γραμματέας Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Τσούλιας.

Όπως τόνισε στην ομιλία του, «στη χώρα μας αθροίζονται ανισότητες, αδικίες, προκαταλήψεις - ακόμα και αταβιστικές - και πολιτικές ευθύνες. Στη δε Δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουμε πολλά ανοικτά ζητήματα».

Συμπλήρωσε πως «Σήμερα είναι ανάγκη για «αλλαγή παραδείγματος». Τα ημίμετρα και τα αντιμεταρρυθμιστικά μέτρα με ανέξοδες θεωρητικές εξαγγελίες συσκοτίζουν το κύριο ζήτημα της Συμπερίληψης». 

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Τσούλια

Ευχαριστώ για την πρόσκληση 

κ. Πρόεδρε, συναδέλφισσες, συνάδελφοι, κυρίες, κύριοι  
Χαιρετίζω την Οργάνωση του Συνεδρίου. Είναι σημαντική συμβολή για τη βελτίωση της εκπαίδευσης. 

Στη χώρα μας έχουμε μείνει πίσω στην Ε.Α. - Δυστυχώς εδώ αθροίζονται ανισότητες, αδικίες, προκαταλήψεις - ακόμα και αταβιστικές - και πολιτικές ευθύνες. Στη δε Δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουμε πολλά ανοικτά ζητήματα. 

Δυστυχώς ταλαντευόμαστε ακόμα στο ζήτημα: Ειδική Αγωγή ή Συμπερίληψη. Έχουμε πάλι ξεχωριστό, ειδικό νόμο για την Ε.Α. Αυτό προδικάζει την αναπαραγωγή του σημερινού αναχρονιστικού και κοινωνικά άδικα μοντέλου, του δυισμού Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. 

Σήμερα η Ειδική Παιδαγωγική κομίζει μια νέα δυναμική συνολικά για το σχολικό μας οικοσύστημα. Θεωρείται ως παράγοντας άμβλυνσης παγιωμένων ανισοτήτων και αδικιών αλλά και επώασης συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. 

Οι δύο βασικοί συντελεστές μιας μεταρρύθμισης, ο εκδημοκρατισμός και ο εκσυγχρονισμός, υπηρετούνται από το όλο στερέωμα της Ε.Α… 

α) από το αξιακό, ουμανιστικό φορτίο της, β) την άρση πολλαπλών προκαταλήψεων, γ) τα πλούσια κοιτάσματά της στη διδακτική μεθοδολογία έως τη δ) διαφοροποιημένη διδασκαλία, που αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση στις σχολικές αίθουσες της Ευρώπης. 
Οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός κόσμος θέτουν νέες δυνατότητες για την προαγωγή μιας πολιτικής Συμπερίληψης. Στόχος είναι το «Ανοιχτό, δημοκρατικό και σύγχρονο σχολείο». 

Σήμερα είναι ανάγκη για «αλλαγή παραδείγματος». Τα ημίμετρα και τα αντιμεταρρυθμιστικά μέτρα με ανέξοδες θεωρητικές εξαγγελίες συσκοτίζουν το κύριο ζήτημα της Συμπερίληψης.

Είναι πρώτιστη ανάγκη να εστιάσουμε με περισσή φροντίδα στις δομές υποστήριξης για τους γονείς και τα παιδιά με αναπηρία.

Να ενεργήσουμε αποφασιστικά για το μέλλον των παιδιών αυτών μετά την εκπαίδευση με την ενίσχυση συστήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, με προοπτική την κατάρτισή τους. Να στηριχτούν τα κέντρα ειδικών θεραπειών ως αναγκαία συνθήκη στην Ε.Α. 

Το συνέδριό σας με την πλούσια θεματική αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την προαγωγή ενός θεσμικού, εθνικού διαλόγου με στόχο το παιδαγωγικό πρόταγμα «ένα σχολείο για όλα τα παιδιά» και ένα διακύβευμα: «Κάθε μαθητής, κάθε μαθήτρια και ένας ξεχωριστός κόσμος, ένας όμορφος κόσμος, ένας κόσμος για φωτεινό μέλλον».  

κκ. Σας εύχομαι: Καλή επιτυχία 

Και με αυτή την ευχή, κηρύσσω την έναρξη του Συνεδρίου σας. Ευχαριστώ!  
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρία (Μαρούσα) Μπένη
Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή η εκπαιδευτικός Μαρία (Μαρούσα) Μπένη
Η αδόκητη απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια των σχολείων μας και στην εκπαιδευτική μας κοινότητα, καθώς η Μαρούσα είχε πολλά...
Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή η εκπαιδευτικός Μαρία (Μαρούσα) Μπένη
ypoyrgeio paideias
Απαράδεκτο, παραπλανητικό Έγγραφο του υπουργείου Παιδείας δίχως καμία νομική ισχύ
Παραπλανητική και εκτός πλαισίου αρμοδιότητάς του η απόπειρα του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να «εξαφανίσει» τη στάση εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Απαράδεκτο, παραπλανητικό Έγγραφο του υπουργείου Παιδείας δίχως καμία νομική ισχύ
EKPAIDEYTIKOS
Μια επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το σχολικό εκφοβισμό που "ξεχείλιζε“... "σεξιστικά χωρατά” !
Ο επιμορφωτής «κάνει ταληράκια» τις επιλογές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας: μετάθεση των ευθυνών στους εκπαιδευτικούς, άρση ευθύνης από...
Μια επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το σχολικό εκφοβισμό που "ξεχείλιζε“... "σεξιστικά χωρατά” !
gallia
Πώς τα επενδυτικά κεφάλαια τρύπωσαν στην «ελίτ» της γαλλικής εκπαίδευσης
«Η ανάπτυξη αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημιουργημάτων των επενδυτικών κεφαλαίων, ξεκίνησε στη Γαλλία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,...
Πώς τα επενδυτικά κεφάλαια τρύπωσαν στην «ελίτ» της γαλλικής εκπαίδευσης