tsoulias
«Κάθε μαθητής, κάθε μαθήτρια και ένας ξεχωριστός κόσμος, ένας όμορφος κόσμος, ένας κόσμος για φωτεινό μέλλον» - Ο Ν. Τσούλιας στο διαθεματικό Συνέδριο Ειδικής Αγωγής

Το διαθεματικό Συνέδριο Ειδικής Αγωγής άνοιξε με ομιλία του ο Γραμματέας Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Τσούλιας.

Όπως τόνισε στην ομιλία του, «στη χώρα μας αθροίζονται ανισότητες, αδικίες, προκαταλήψεις - ακόμα και αταβιστικές - και πολιτικές ευθύνες. Στη δε Δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουμε πολλά ανοικτά ζητήματα».

Συμπλήρωσε πως «Σήμερα είναι ανάγκη για «αλλαγή παραδείγματος». Τα ημίμετρα και τα αντιμεταρρυθμιστικά μέτρα με ανέξοδες θεωρητικές εξαγγελίες συσκοτίζουν το κύριο ζήτημα της Συμπερίληψης». 

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Τσούλια

Ευχαριστώ για την πρόσκληση 

κ. Πρόεδρε, συναδέλφισσες, συνάδελφοι, κυρίες, κύριοι  
Χαιρετίζω την Οργάνωση του Συνεδρίου. Είναι σημαντική συμβολή για τη βελτίωση της εκπαίδευσης. 

Στη χώρα μας έχουμε μείνει πίσω στην Ε.Α. - Δυστυχώς εδώ αθροίζονται ανισότητες, αδικίες, προκαταλήψεις - ακόμα και αταβιστικές - και πολιτικές ευθύνες. Στη δε Δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουμε πολλά ανοικτά ζητήματα. 

Δυστυχώς ταλαντευόμαστε ακόμα στο ζήτημα: Ειδική Αγωγή ή Συμπερίληψη. Έχουμε πάλι ξεχωριστό, ειδικό νόμο για την Ε.Α. Αυτό προδικάζει την αναπαραγωγή του σημερινού αναχρονιστικού και κοινωνικά άδικα μοντέλου, του δυισμού Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. 

Σήμερα η Ειδική Παιδαγωγική κομίζει μια νέα δυναμική συνολικά για το σχολικό μας οικοσύστημα. Θεωρείται ως παράγοντας άμβλυνσης παγιωμένων ανισοτήτων και αδικιών αλλά και επώασης συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. 

Οι δύο βασικοί συντελεστές μιας μεταρρύθμισης, ο εκδημοκρατισμός και ο εκσυγχρονισμός, υπηρετούνται από το όλο στερέωμα της Ε.Α… 

α) από το αξιακό, ουμανιστικό φορτίο της, β) την άρση πολλαπλών προκαταλήψεων, γ) τα πλούσια κοιτάσματά της στη διδακτική μεθοδολογία έως τη δ) διαφοροποιημένη διδασκαλία, που αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση στις σχολικές αίθουσες της Ευρώπης. 
Οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός κόσμος θέτουν νέες δυνατότητες για την προαγωγή μιας πολιτικής Συμπερίληψης. Στόχος είναι το «Ανοιχτό, δημοκρατικό και σύγχρονο σχολείο». 

Σήμερα είναι ανάγκη για «αλλαγή παραδείγματος». Τα ημίμετρα και τα αντιμεταρρυθμιστικά μέτρα με ανέξοδες θεωρητικές εξαγγελίες συσκοτίζουν το κύριο ζήτημα της Συμπερίληψης.

Είναι πρώτιστη ανάγκη να εστιάσουμε με περισσή φροντίδα στις δομές υποστήριξης για τους γονείς και τα παιδιά με αναπηρία.

Να ενεργήσουμε αποφασιστικά για το μέλλον των παιδιών αυτών μετά την εκπαίδευση με την ενίσχυση συστήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, με προοπτική την κατάρτισή τους. Να στηριχτούν τα κέντρα ειδικών θεραπειών ως αναγκαία συνθήκη στην Ε.Α. 

Το συνέδριό σας με την πλούσια θεματική αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την προαγωγή ενός θεσμικού, εθνικού διαλόγου με στόχο το παιδαγωγικό πρόταγμα «ένα σχολείο για όλα τα παιδιά» και ένα διακύβευμα: «Κάθε μαθητής, κάθε μαθήτρια και ένας ξεχωριστός κόσμος, ένας όμορφος κόσμος, ένας κόσμος για φωτεινό μέλλον».  

κκ. Σας εύχομαι: Καλή επιτυχία 

Και με αυτή την ευχή, κηρύσσω την έναρξη του Συνεδρίου σας. Ευχαριστώ!  
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εοφ
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
«Επικίνδυνο το σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων», λέει ο ΕΟΦ - Ποιο είναι
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
Φωτιά στον Έβρο
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
Αυτές οι περιοχές θα κλείνουν λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
columbia
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές
Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια κάλεσε τους φοιτητές να διαλυθούν οικειοθελώς, χωρίς να πει τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν το κάνουν
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές