Στένωση της αορτικής βαλβίδας: Ένα πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια
Η αορτική στένωση παρουσιάζεται όταν το άνοιγμα της αορτικής βαλβίδας της καρδιάς στενεύει και το αίμα δεν ρέει φυσιολογικά.

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί κορυφαίο καρδιολογικό ζήτημα για τους ηλικιωμένους άνδρες, το οποίο οι περισσότεροι αγνοούν.

Η αορτική στένωση παρουσιάζεται όταν το άνοιγμα της αορτικής βαλβίδας της καρδιάς στενεύει και το αίμα δεν ρέει φυσιολογικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η αορτική βαλβίδα βρίσκεται ανάμεσα στην αριστερή κοιλία (την κύρια κοιλότητα της καρδιάς που προωθεί το αίμα στο σώμα) και την αορτή (τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος). Η κατασκευή της είναι τέτοια ώστε επιτρέπει τη ροή του αίματος μόνο προς μία κατεύθυνση (από την αριστερή κοιλία προς την αορτή) και εμποδίζει επιστροφή του αίματος στην αριστερή κοιλία μετά από μια καρδιακή σύσπαση κατά την οποία εξωθείται αίμα στην αορτή.

Όταν παρουσιαστεί στένωση της αορτικής βαλβίδας, αυτή ασβεστοποιείται, σκληραίνει και στενεύει, γεγονός που εμποδίζει τη συνήθη ομαλή ροή του αίματος από την καρδιά προς την αορτή. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, κόπωση, ζάλη και λιποθυμία.

«Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σταδιακά κι έτσι οι ασθενείς δεν τα αναγνωρίζουν πάντοτε», λέει ο δρ Patrick O’Gara, καθηγητής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και προϊστάμενος του καρδιαγγειακού τμήματος στο Brigham and Women’s Hospital. «Επιπλέον, ορισμένοι προσαρμόζουν ασυναίσθητα τη συμπεριφορά τους προκειμένου να αποφύγουν την προσπάθεια. Είναι επίσης δυνατόν να έχει κανείς στένωση της αορτικής βαλβίδας χωρίς να εμφανίζει κανένα σύμπτωμα».

Ο γιατρός σας μπορεί αρχικά να υποπτευθεί στένωση της αορτικής βαλβίδας όταν ακούσει φύσημα στην καρδιά, έναν ήχο σαν βουητό ή σφύριγμα σε κάθε σύσπαση της αριστερής κοιλίας, καθώς η ροή του αίματος μέσα από μια αορτική βαλβίδα με πτυχές που εμφανίζουν πάχυνση δεν είναι ομαλή και δημιουργείται στροβιλισμός. Η διάγνωση μπορεί να επαληθευτεί εύκολα με έναν υπέρηχο καρδιάς, το γνωστό ηχωκαρδιογράφημα.

Χωρίς θεραπεία, η στένωση της αορτικής βαλβίδας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια – η καρδιά δεν εξωθεί επαρκώς αίμα για τις ανάγκες του οργανισμού.

Ποια είναι τα αίτια

Μια φυσιολογική αορτική βαλβίδα αποτελείται από τρία μέρη, τις γλωχίνες (πτυχές). Όμως ορισμένοι άνθρωποι έχουν εκ γενετής βαλβίδα με δύο μόνο πτυχές, που ονομάζεται δίπτυχη (διγλώχινα) αορτική βαλβίδα. Η ελαφρώς μη φυσιολογική ροή μέσω της διγλώχινας αορτικής βαλβίδας ασκεί επιπλέον πίεση στις πτυχές. Αυτό δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα κατά την παιδική ηλικία. Ωστόσο, με τον χρόνο προκαλεί αλλαγές στις δύο γλωχίνες, με αποτέλεσμα η βαλβίδα να σκληραίνει και να ασβεστοποιείται.

Ο συγκεκριμένος λόγος που σε ορισμένα άτομα η τριγλώχινα φαινομενικά φυσιολογική βαλβίδα σκληραίνει και ασβεστοποιείται καταλήγοντας σε αορτική στένωση είναι άγνωστος. Η ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται από 1,3% στις ηλικίες 60-69 ετών σε περίπου 10% στα 80 έτη. Η υπέρταση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη επίσης παρατηρούνται συχνά σε άτομα με στένωση της αορτικής βαλβίδας. Ορισμένα προβλήματα υγείας συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο, όπως η χρόνια νεφροπάθεια, το κάπνισμα, ο υπερθυρεοειδισμός και κάποιες φλεγμονώδεις νόσοι όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η εναπόθεση ασβεστίου στην αορτική βαλβίδα δεν συνδέεται με την ποσότητα ασβεστίου που καταναλώνετε. Το ασβέστιο αποτελεί περισσότερο μια όψιμη εκδήλωση διαταραχής του μεταβολισμού και φλεγμονής στο εσωτερικό των γλωχίνων της βαλβίδας.

Με στοιχεία από την kathimerini.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα