Φαγητό πριν τον ύπνο
Λέγεται ότι είναι απαγορευτικό να τρώμε λίγη ώρα πριν κοιμηθούμε, γιατί όλο το φαγητό μετατρέπεται σε λίπος.

Ένας άλλος γενικός κανόνας στη διατροφή λέει ότι η αύξηση βάρους, οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε. Οι διατροφολόγοι, αποκαλούν αυτή τη λογική, «θεωρία θερμίδων» ως προς τον έλεγχο του βάρους.

Μπορεί να πρόκειται για μία γενική αλήθεια, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο δείχνουν.

Έρευνα του πανεπιστημίου Oxford, ανακαλύπτει ότι η ώρα που επιλέγουμε να φάμε το δείπνο, μπορεί όντως να επηρεάσει τα κιλά μας.

Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, σχετίζεται με την αύξηση βάρους και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανεξάρτητα από το αν το γεύμα είναι το ίδιο με αυτό που είχε φάει κάποιος νωρίτερα μέσα στη μέρα.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Jonathan C. Jun και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζαμε άλλες έρευνες που έδειξαν ότι η κατανάλωση του βραδινού γεύματος αργά τη νύχτα, συνδέεται με την παχυσαρκία. Και επειδή η σχέση δεν είναι η ίδια με την αιτία που την προκαλεί, θέλαμε να το εξετάσουμε με πιο αυστηρό τρόπο».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ερευνητική ομάδα ήθελε να καταλάβει εάν η κατανάλωση του δείπνου αργά το βράδυ, αλλάζει όντως τον μεταβολισμό, με τρόπο που να προάγει την παχυσαρκία.

Προκειμένου να οδηγηθούν σε αξιόπιστα αποτελέσματα, οι επιστήμονες μελέτησαν 20 υγιείς εθελοντές, που αποτελούνται από 10 άντρες και 10 γυναίκες, για να δουν πώς ακριβώς μεταβολίζει το σώμα τους το γεύμα του δείπνου στις 10μ.μ. αντί στις 6 μ.μ. Για όλους τους συμμετέχοντες είχε οριστεί συγκεκριμένη ώρα που έπρεπε να πέσουν για ύπνο και ήταν στις 11 μ.μ.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ήταν υψηλότερα και ότι το λίπος καιγόταν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, στην ομάδα των ατόμων που έφαγαν αργά το βραδινό τους και ας ήταν ακριβώς το ίδιο γεύμα με την άλλη ομάδα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πείραμα αυτό αποτελεί μία τρανή απόδειξη ότι η κατανάλωση δείπνου αργά το βράδυ, προκαλεί αύξηση του βάρους ακόμη και αν δεν αυξάνετε τις θερμίδες που καταναλώνετε.

Επειδή δεν κοιμούνται όλοι στις 11:00 μ.μ. αλλά πολύ αργότερα, μία λύση είναι να μεταφέρετε τις ώρες του δείπνου ανάλογα με αυτή που πέφτετε για ύπνο.

Εξάλλου οι διατροφολόγοι, ανέκαθεν συνιστούν, να μην κοιμόμαστε με γεμάτο στομάχι, διότι δεν αφήνουμε επί της ουσίας τον οργανισμό να «ξεκουραστεί». Αντιθέτως τον αναγκάζουμε να υπολειτουργεί, αφού δεν του δίνουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακτήσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

Επομένως, να θυμάστε γενικά, ότι καλό είναι να αφήσετε να περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το τελευταίο σας γεύμα προτού κοιμηθείτε, για να έχετε προλάβει να χωνέψετε το φαγητό σας.

Πηγή: spirossoulis.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο κορυφαίο Μεταπτυχιακό για Εκπαιδευτικούς από ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΤΕ "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη"

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimio-patron
Η πρώτη ποινή στην ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων από την πτώση της δικτατορίας για συνδικαλιστικούς λόγους
«Διώχθηκαν πειθαρχικά επειδή συμμετείχαν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί...
Η πρώτη ποινή στην ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων από την πτώση της δικτατορίας για συνδικαλιστικούς λόγους