parking autokiniton
Η μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ του χρώματος του οχήματος και του κινδύνου σύγκρουσης αναλύοντας τα αποτελέσματα πραγματικών ατυχημάτων

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο Ατυχημάτων του Πανεπιστήμίου Monash στη Μελβούρνη έδειξε ότι το χρώμα των αυτοκινήτων συνδέεται με την οδική ασφάλεια.

Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι τα λευκού χρώματος αυτοκίνητα συγκεντρώνουν 10% λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ένα τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με οχήματα με λιγότερο ορατά χρώματα όπως μαύρο, μπλε, γκρι, πράσινο, κόκκινο και ροζ.

Η μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ του χρώματος του οχήματος και του κινδύνου σύγκρουσης αναλύοντας τα αποτελέσματα πραγματικών ατυχημάτων που αναφέρθηκαν στην αστυνομία σε δύο πολιτείες της Αυστραλίας.

Το «πλεονέκτημα» των λευκών αυτοκινήτων έναντι των υπολοίπων κατέδειξε και μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Auckland στη Νέα Ζηλανδία, στην οποία αναλύθηκαν πάνω από 36.000 συγκρούσεις μεταξύ δύο αυτοκινήτων, το διάστημα 1998-2012. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα λευκά αυτοκίνητα ενεπλάκησαν μόλις στο 13,3% των συγκρούσεων, μολονότι καταλαμβάνουν το 21% των οχημάτων που έχουν ταξινομηθεί.

Στον αντίποδα, τα μαύρα αυτοκίνητα ενεπλάκησαν στο 23,4% των συγκρούσεων, παρότι αντιπροσωπεύουν μόλις το 11,5% του συνόλου.

Συσχετισμός μεταξύ ασφάλειας και χρώματος αμαξώματος υπάρχει και σύμφωνα με τον Dominic Wyatt, έναν ειδικό από τη Διεθνή Ένωση Οδηγών. «Το χρώμα του αυτοκινήτου σου είναι περισσότερα από μια απλή επιλογή με αισθητικά κριτήρια. Τα αυτοκίνητα με ανοιχτόχρωμα αμαξώματα, όπως είναι το λευκό και το κίτρινο είναι ευδιάκριτα, ειδικά κατά τη νύχτα και σε κακοκαιρία. Από την άλλη, τα σκουρόχρωμα αυτοκίνητα παρουσιάζουν πιο ισχνή αντίθεση με την άσφαλτο και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να τα διακρίνεις».

Όπως είναι, λοιπόν, κατανοητό, όταν αγοράζει κανείς ένα καινούργιο αυτοκίνητο και βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πλήθος παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι προτάσσουν την ασφάλεια πρέπει να καταλήγουν στα εξής χρώματα: Το άσπρο, το ασημί και το κίτρινο, μιας και πρόκειται για αυτά που καθιστούν ένα αυτοκίνητο ιδιαίτερα ορατό στον δρόμο.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το χρώμα δεν είναι ο Νο1 παράγοντας εμπλοκής σε ένα τροχαίο ατύχημα. Πολύ πιο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν ο τρόπος οδήγησης αλλά και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αυτοκίνητό μας.

Πηγή: carandmotor.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα