Κοριοί
Συμβουλές για την αποφυγή των κοριών κατά την διάρκεια ταξιδιού

Πανικό έχει προκαλέσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης η εξάπλωση των κοριών.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας & Ψυχικής Υγιεινής της πόλης της Νέας Υόρκης, οι κοριοί μπορεί να μπουν στα ρούχα και στις βαλίτσες μας, ιδίως στους χώρους ύπνου. Σπανίως θα τους συναντήσει κανείς στα αεροπλάνα, τα τραίνα και τα οχήματα.

Ωστόσο για την αποφυγή των ενοχλητικών αυτών εντόμων καλό θα είναι να προσέχετε κάποια πράγματα όταν ταξιδεύετε.

Συμβουλές για την αποφυγή των κοριών κατά την διάρκεια ταξιδιού

Πριν το ταξίδι

Διαλέξτε αποσκευές από σκληρό υλικό. Είναι πιο δύσκολο για τους κοριούς να προσκολληθούν λ.χ. σε μία βαλίτσα από άκαμπτο πλαστικό, απ’ ό,τι σε μία υφασμάτινη.

Συσκευάστε τα ρούχα σας σε πλαστικές σακούλες ρούχων. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τις κλείνετε αεροστεγώς με φερμουάρ ή το ειδικό πλαστικό για να μην υπάρχει δυνατότητα να εισδύσουν τα έντομα. Πάρτε μαζί σας έξτρα σακούλες ποικίλων μεγεθών, για τα ψώνια που θα κάνετε ενδεχομένως στον προορισμό σας.

Βάλτε στη βαλίτσα σας έναν μικρό, δυνατό φακό. Θα τον χρειασθείτε για να επιθεωρήσετε το δωμάτιο όπου θα μείνετε στον προορισμό σας.

Μην ψεκάσετε τις αποσκευές ή τα ρούχα σας με εντομοαπωθητικά ή άλλα χημικά. Οι κοριοί δεν επηρεάζονται από αυτά και μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία.

Πριν κλείσετε δωμάτιο στο ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα

Ρωτήστε τι πολιτικές ακολουθούν στο θέμα με τους κοριούς. Ένα καλό ξενοδοχείο δεν θα δυσφορήσει με την ερώτηση.

Να θυμάστε πως ένα επαρκές πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου πρέπει να συμπεριλαμβάνει τακτική επιθεώρηση και απεντόμωση. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν το συγκεκριμένο κατάλυμα δεν είχε ποτέ πρόβλημα κοριών.

Μετά την άφιξη στον προορισμό σας

Τοποθετήστε την βαλίτσα σας σε σκληρή, ανυψωμένη επιφάνεια. Μην την αφήνετε ποτέ στο πάτωμα, ούτε σε καναπέ καλυμμένο με ύφασμα. Εν ανάγκη ακουμπήστε την μέσα στη μπανιέρα, έως ότου ολοκληρώσετε τον έλεγχο του δωματίου.

Αναζητήστε τα ίχνη που αφήνουν οι κοριοί (σκούρες κηλίδες, κίτρινα αυγά, σταγόνες αίματος), πριν αρχίσετε να τακτοποιείτε τα πράγματά σας.

Ελέγξτε με τον φακό σας το κρεβάτι και το στρώμα, δίνοντας έμφαση στις ραφές και στις γωνίες. Ελέγξτε επίσης τα μαξιλάρια, πίσω από το κεφαλάρι, στα συρτάρια του κομοδίνου, ακόμα και στα κάδρα, τις κουρτίνες και μέσα στη ντουλάπα. Αν είναι εφικτό, ανασηκώστε το στρώμα. Ελέγξτε και κάτω από το χαρτί της ταπετσαρίας (σε έπιπλα και τοίχους), αν σε κάποια σημεία έχει ξεκολλήσει.

Στην περίπτωση που δείτε ίχνη ύποπτα για κοριούς, ζητήστε να σας αλλάξουν αμέσως δωμάτιο.

Αν το δωμάτιο είναι καθαρό και η διαμονή σας πρόκειται να είναι σύντομη, μην αδειάσετε την βαλίτσα σας. Πιο ασφαλές είναι να έχετε τα ρούχα σας μέσα. Αρκεί να μην την αφήνετε καθόλου ανοιχτή.

Όσο καιρό μείνετε στο κατάλυμα, καλύτερο είναι να κρεμάτε τα ρούχα που βγάζετε μέσα στην ντουλάπα, παρά να τα αφήνετε πάνω στον καναπέ ή την πολυθρόνα.

Κατά την επιστροφή στο σπίτι

Αδειάστε τις αποσκευές σας στο μπάνιο, πάνω από ανοικτόχρωμη επιφάνεια. Έτσι θα δείτε εύκολα αν τυχόν έχετε κανέναν ανεπιθύμητο επισκέπτη, καθώς οι κοριοί έχουν έντονο χρώμα.

Να τινάξετε τα ρούχα σας ένα-ένα μέσα στην μπανιέρα, εκτός κι αν δεν τα είχατε βγάλει από τις σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.

Κάνετε προσεκτικό έλεγχο στις αποσκευές σας. Αν δεν ήταν από σκληρό πλαστικό, ελέγξτε προσεκτικά τις ραφές, τις τσέπες και τους ιμάντες. Για παν ενδεχόμενο καθαρίστε τες σχολαστικά με ηλεκτρική σκούπα, χρησιμοποιώντας το ειδικό εξάρτημα για τις γωνίες. Όταν τελειώσετε, τοποθετήστε αμέσως την σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας σε μικρή πλαστική σακούλα και πετάξτε την στον κάδο απορριμμάτων εκτός σπιτιού.

Να πλύνετε αμέσως όλα τα ρούχα που χρησιμοποιήσατε στο ταξίδι. Αν φοβάστε ότι υπήρχαν κοριοί που δεν είδατε, πρέπει να τα πλύνετε σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου). Ύστερα στεγνώστε τα σε υψηλή θερμοκρασία στο στεγνωτήριο. Πλύνετε με καυτό ατμό οτιδήποτε δεν μπορεί να πλυθεί με νερό στο πλυντήριο όπως για παράδειγμα την υφασμάτινη βαλίτσα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο κορυφαίο Μεταπτυχιακό για Εκπαιδευτικούς από ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΤΕ "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη"

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimio-patron
Η πρώτη ποινή στην ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων από την πτώση της δικτατορίας για συνδικαλιστικούς λόγους
«Διώχθηκαν πειθαρχικά επειδή συμμετείχαν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί...
Η πρώτη ποινή στην ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων από την πτώση της δικτατορίας για συνδικαλιστικούς λόγους