sexual education
Τι λένε οι ειδικοί

Οι μειωμένες σεξουαλικές ορμές είναι απόρροια της απώλειας της λίμπιντο, με παλαιότερες έρευνες να δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει σχεδόν τις μισές γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής τους, αλλά και αρκετούς άνδρες.

Σε αρκετές περιπτώσεις συνδέεται με προβλήματα στη σχέση, στρες ή κούραση, αλλά μπορεί, επίσης, να υποδεικνύει και κάποιο υφέρπον πρόβλημα υγείας.

Οι σεξουαλικές ορμές και η επιθυμία είναι διαφορετικές σε κάθε άνθρωπο, γι’αυτό και δεν υπάρχει κάποιο «φυσιολογικό όριο» στη λίμπιντο. Ωστόσο, όταν φτάνει να επηρεάζει τη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, καλό θα είναι να αποδεχθούν το πρόβλημα και να απευθυνθούν είτε σε έναν γιατρό είτε σε ένα ψυχοθεραπευτή με εξειδίκευση στις σεξουαλικές σχέσεις.

Οι πιο κοινές αιτίες απώλειας της λίμπιντο είναι:

  • Προβλήματα στη σχέση, όπως συμβαίνει όταν οι δύο σύντροφοι γνωρίζονται πλέον τόσο καλά που χάνεται κάθε πιθανό μυστήριο ή όταν υπάρχει κακή επικοινωνία και προβλήματα εμπιστοσύνης.
  • Σεξουαλικά προβλήματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία στον άνδρα και η ξηρότητα του κόλπου στη γυναίκα.
  • Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη.
  • Η ηλικία. Οι ορμόνες του σεξ μειώνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, με τη χαμηλή λίμπιντο να οφείλεται σε κάποιες περιπτώσεις και στις παρενέργειες από κάποια φαρμακευτική αγωγή ή σε κινητικά προβλήματα.
  • Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, εξάντληση ή αλλαγές στις προτεραιότητες, καθώς τα ζευγάρια τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο στο παιδί.
  • Υφέρποντα προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.
  • Φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά και όσα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεση.
  • Αλκοόλ και ναρκωτικά.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ταξί
Συνελήφθη ο «Ληστής των ταξί»: Παραπλανούσε οδηγούς και τους ακινητοποιούσε με τη ζώνη ασφαλείας
Αγία Βαρβάρα: 25χρονος έπνιγε οδηγούς ταξί με τη ζώνη για να τους ληστέψει
Συνελήφθη ο «Ληστής των ταξί»: Παραπλανούσε οδηγούς και τους ακινητοποιούσε με τη ζώνη ασφαλείας