arxaioi-ellines-filosofoi
Ποιες είναι αυτές οι προσωπικότητες

Διάφοροι φιλόσοφοι, αλλά και όχι μόνο, έγραψαν πολλά αποφθέγματα για τα παιδιά και τη σημασία τους στη ζωή και την κοινωνία, όπως αναγράφεται στο lavart.gr

Η προσφορά των ακόλουθων ευρωπαϊκών αποφθεγμάτων για παιδιά προσκαλεί τους αναγνώστες όλων των ηλικιών να αναλογιστούν τη βαθιά σοφία που μας έχουν χαρίσει αυτοί οι στοχαστές.

Μέσα από τα ευρωπαϊκά αποφθέγματα για παιδιά, μπορεί αυτές οι ιδέες να πυροδοτήσουν το στοχασμό για την πολύπλευρη φύση της παιδικής ηλικίας, της γονεϊκότητας και του περίπλοκου χορού μεταξύ των γενεών.

Τα 12 αποφθέγματα

Μόνο τα παιδιά ξέρουν αυτό που ψάχνουν. Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ

Ο Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ, ο αγαπημένος συγγραφέας του “Μικρού Πρίγκιπα”, μας καλεί να αναγνωρίσουμε τη μοναδική προοπτική που φέρνουν τα παιδιά στον κόσμο. Πράγματι, μόνο τα παιδιά διαθέτουν την έμφυτη ικανότητα να διακρίνουν τι έχει πραγματικά σημασία, καθοδηγώντας μας να ανακαλύψουμε ξανά την απλότητα και την ειλικρίνεια που συχνά διαφεύγει από το μυαλό των ενηλίκων.

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα πρότυπα παρά κριτικές. Ζοζέφ Ζουμπέρ

Ο Ζοζέφ Ζουμπέρ, Γάλλος δοκιμιογράφος και ηθικολόγος, υπογραμμίζει τη σημασία της θετικής επιρροής έναντι της κριτικής στη διαμόρφωση των νεανικών μυαλών. Τα παιδιά, προτείνει, ευδοκιμούν όταν περιβάλλονται από πρότυπα που εμπνέουν και γαλουχούν, καλλιεργώντας ένα περιβάλλον όπου οι δυνατότητές τους μπορούν να ανθίσουν.

Στους Έλληνες έχουν εξουσία οι Αθηναίοι, στους Αθηναίους εγώ, σ’ εμένα η γυναίκα μου, στη γυναίκα μου το παιδί. Έτσι ο γιος μου έχει την ανώτατη εξουσία στην Ελλάδα. Θεμιστοκλής

Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, στην αρχαία Ελλάδα, συναντάμε τη σοφία του Θεμιστοκλή, ο οποίος φωτίζει τον αλληλένδετο ιστό της οικογενειακής και κοινωνικής επιρροής. Η βαθιά συνειδητοποίηση ότι το παιδί κατέχει την ανώτατη εξουσία μέσα στην οικογένεια απηχεί τη διαχρονική αξία που αποδίδεται στους δεσμούς που μας ενώνουν.

Πολλά παιδιά, πολλές σκοτούρες. Κανένα παιδί, καμιά χαρά. Κικέρων

Ο Κικέρωνας, ο Ρωμαίος πολιτικός και ρήτορας, μεταδίδει μια διαχρονική αλήθεια για τις χαρές και τις ανησυχίες που φέρνουν τα παιδιά στη ζωή μας. Η διχοτόμηση που παρουσιάζει τονίζει τον βαθύ αντίκτυπο που έχουν τα παιδιά στην αίσθηση της ολοκλήρωσης και του σκοπού μας.

Τα παιδιά σου δεν σου ανήκουν. Είναι γιοι και κόρες της ίδιας της ζωής. Χαλίλ Γκιμπράν

Ο Χαλίλ Γκιμπράν, λιβανοαμερικανός ποιητής και φιλόσοφος, μας οδηγεί σε ένα πνευματικό ταξίδι, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα παιδιά μας δεν είναι κτήματα αλλά δώρα της ίδιας της ζωής. Τα λόγια του μας ενθαρρύνουν να αναλάβουμε την ιερή ευθύνη της ανατροφής της επόμενης γενιάς με αγάπη, σεβασμό και βαθιά κατανόηση της αυτονομίας τους.

Όσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, Θεός δεν υπάρχει! Νίκος Καζαντζάκης 

Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Έλληνας συγγραφέας και φιλόσοφος, μας φέρνει αντιμέτωπους με μια σκληρή πραγματικότητα συνδέοντας την παρουσία πεινασμένων παιδιών με την ύπαρξη του Θεού. Ένα ισχυρό κάλεσμα για δράση, προτρέποντάς μας να δώσουμε προτεραιότητα στην ευημερία όλων των παιδιών ως θεμελιώδες μέτρο της κοινής μας ανθρωπιάς.

Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει να απαιτεί με όλη του τη δύναμη αυτό που θέλει. Πάουλο Κοέλιο

Πάουλο Κοέλιο, ο Βραζιλιάνος συγγραφέας που φημίζεται για τις αλληγορικές του ιστορίες, υπογραμμίζει τη μεταμορφωτική δύναμη που ενυπάρχει στη σχέση γονέα-παιδιού. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μεταδίδει ανεκτίμητα μαθήματα σχετικά με την ευτυχία, τη στοχευμένη ενασχόληση και την τέχνη της διεκδικητικότητας στην επιδίωξη των επιθυμιών μας.

Η πιο μαύρη αχαριστία, αλλά και η πιο συνηθισμένη, είναι η αχαριστία των παιδιών απέναντι στους γονείς. Βωβενάργκ

Ο Βωβενάργκ, τα λόγια του οποίου ανοίγουν αυτή την ανθολογία, αγγίζει τον πυρήνα μιας οδυνηρής αλήθειας που συχνά μένει ανείπωτη. Η αυστηρή παρατήρηση για την αχαριστία των παιδιών προς τους γονείς τους μας προκαλεί να αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα των οικογενειακών δεσμών, προτρέποντας να προβληματιστούμε σχετικά με τη λεπτή ισορροπία των προσδοκιών και της ευγνωμοσύνης στο πλαίσιο της δυναμικής γονέα-παιδιού.

Υπάρχουν πατεράδες που δεν αγαπούν τα παιδιά τους. Αλλά δεν υπάρχει παππούς που να μη λατρεύει τα εγγόνια του. Βίκτωρ Ουγκώ

Ο Βίκτωρ Ουγκώ, ένας γίγαντας της λογοτεχνίας, τα έργα του οποίου έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, μας εισάγει στην άνευ όρων αγάπη που βρίσκεται στις καρδιές των παππούδων και των γιαγιάδων. Ο ισχυρισμός του ότι κανένας παππούς δεν μπορεί να στερήσει την αγάπη από τα εγγόνια του εξυμνεί τη διαρκή και ανιδιοτελή φύση αυτού του μοναδικού δεσμού, προσφέροντας ένα παρήγορο αντίβαρο στην πολυπλοκότητα των σχέσεων γονέα-παιδιού.

Τα παιδιά είναι εντελώς εγωκεντρικά. Αισθάνονται τις ανάγκες τους έντονα και αγωνίζονται ανηλεώς για να τις ικανοποιήσουν. βΖίγκμουντ Φρόυντ

Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, ο διαπρεπής ψυχολόγος, ξεφλουδίζει τα στρώματα της παιδικής ψυχολογίας, αποκαλύπτοντας τον εγγενή εγωκεντρισμό των παιδιών. Η εξερεύνηση της αδιάκοπης επιδίωξης των αναγκών τους μιλάει για τα αρχέγονα ένστικτα που καθοδηγούν την ανάπτυξή τους, παρέχοντας έναν ψυχολογικό φακό μέσα από τον οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε και να υποστηρίξουμε καλύτερα την ανάπτυξη των νέων.

Το παιδί δεν πρέπει ν’ ακούει προσβολές, γιατί μόνο έτσι μεγαλώνοντας θ’ αποκτήσει αξιοπρέπεια.  Φρίντριχ Ένγκελς

Ο Φρίντριχ Ένγκελς, φιλόσοφος και κοινωνικός θεωρητικός, μεταδίδει ένα μάθημα για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας στην παιδική ηλικία. Η έκκλησή του να προστατεύονται τα παιδιά από τις προσβολές υπογραμμίζει τη σημασία της καλλιέργειας ενός περιβάλλοντος που καλλιεργεί την αυτοεκτίμηση, αναγνωρίζοντας τον διαμορφωτικό αντίκτυπο των πρώιμων εμπειριών στην ανάπτυξη της αίσθησης αξιοπρέπειας ενός παιδιού.
 Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας. Πάμπλο Πικάσο

Ο Πάμπλο Πικάσο, ο επαναστάτης καλλιτέχνης, προσφέρει μια δημιουργική προοπτική για την παιδική ηλικία με τον ισχυρισμό του ότι κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Καθώς εμβαθύνουμε στα λόγια του, μας ωθεί να αναλογιστούμε την έμφυτη δημιουργικότητα που κατοικεί μέσα σε κάθε παιδί και την πρόκληση που θέτει η ενηλικίωση για τη διατήρηση αυτού του καλλιτεχνικού πνεύματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σίφνος
Το ελληνικό νησί που επέλεξε ως κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό το National Geographic
Το νησί οφείλει τη «γευστική φήμη» της στον Νικόλαο Τσελεμεντέ που συνέγραψε το πρώτο βιβλίο ελληνικής μαγειρικής, ενώ είναι διάσπαρτη από εργαστήρια...
Το ελληνικό νησί που επέλεξε ως κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό το National Geographic
τσιμπουρια
Συναγερμός για τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους
Τι αναφέρει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) - Τι ισχύει για την Ελλάδα
Συναγερμός για τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους